Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Mahler en het fin de siècle in Wenen
van zaterdag 20 tot woensdag 24 mei 2017. Deze reis is volzet.


Reisleiding: Hilde Pien en Jan Van Den BosscheWenen ademt geschiedenis, ademt muziek....

Er is het Wenen van Maximiliaan van Oostenrijk, van Keizerin Maria-Theresia, van Jozef II. Maar ook het Wenen van Haydn en Mozart, van Beethoven en Schubert, van Brahms,....

Cimarosa koos er voor om deze Wenenreis volledig in het teken van het fin de siècle te zetten, een van de meest ambigue perioden in de geschiedenis van deze keizerlijke stad aan de Donau.
Rode draad doorheen deze reis is Gustav Mahler. We ontdekken Wenen met de ogen en oren van de componist die als geen ander in zijn muziek de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw heeft uitgedrukt. Op deze reis horen we twee symfonieën van Mahler!
Centraal staat de Wiener Secession, een vereniging van beeldende kunstenaars, ontwerpers en architecten, opgericht in 1897. Deze beweging zette zich af tegen elke vorm van academisme. Tot de stichters behoorden o.a. Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich.
Architecturaal verdiepen we ons in het werk van Otto Wagner.

Dagprogramma

Dag 1: zaterdag 20 mei 2017

Met een voormiddagvlucht vliegen we naar Wenen, waar we rond de middag aankomen.
Met een autobus rijden we naar het Hundertwasserhaus. In de buurt hebben we  gemeenschappelijk middagmaal.

Architect Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) vond de architectuur van zijn tijdgenoten saai! Hij streefde naar architectuur die dichter bij de natuur stond, zonder “onnatuurlijke” rechte lijnen maar met felle kleuren en grillige vormen. In 1983 begon Hundertwasser met de bouw van een sociaal appartementsgebouw. Het resultaat is een bizar ogend, kleurrijk lappendeken met onregelmatige patronen en vensters van verschillende afmetingen.
Na check-in in Hotel Am Opernring **** volgt een eerste verkennende wandeling in het oude stadscentrum van Wenen, rond de Sint-Stephansdom.
Gemeenschappelijk avondmaal.


Dag 2: zondag 21 mei 2017

Deze dag staat volledig in het teken van Otto Wagner, dé architect van de secession-beweging. We bezoeken het Ernst Fuchsmuseum, dat zich bevindt in een van de twee Wagner-villa’s in Penzing, een buitenwijk van Wenen.
Van hieruit gaan we naar Kirche am Steinhof, een absoluut hoogtepunt van de secessionsarchitectuur. Op beide locaties krijgen we een begeleide rondleiding.
Na een gemeenschappelijke maaltijd in een van de meest gerenommeerde eethuizen van de stad, Plachutta, wandelen we naar het kerkhof van Hietzing. We staan even stil aan de begraafplaats van o.a. Otto Wagner, Kolo Moser, Gustav Klimt en de componist Alban Berg. Uiteraard houden we halt bij het Hofpavillon, het Stadtbahn-station dat door Otto Wagner werd gebouwd om de keizerlijke familie naar het centrum te brengen. Otto Wagner bouwde dit gebouw op eigen initiatief in 1899. Keizer Frans Jozef heeft er slechts tweemaal gebruik van gemaakt…

Otto Wagner (1841-1918) is de belangrijkste architect van het fin de siècle in Wenen. Zijn interesse ging niet alleen uit naar architectuur, maar ook naar urbanisatieprojecten. Op het einde van de 19de eeuw wordt hij de opmerkelijkste vertegenwoordiger van de Weense Jugendstil. De Kirche am Steinhof waarbij hij voor glasramen en mozaïeken samenwerkte met Koloman Moser is een parel.

Met de metro rijden we terug naar het stadscentrum. Optioneel kan u er echter voor kiezen een bezoek te brengen aan Slot Schönbrunn, het zomerpaleis van de keizerlijke familie,  gelegen in de onmiddellijke nabijheid.


Om 19u30 worden we verwacht in het Musikverein, de tempel van de symfonische muziek in Wenen.

Avondconcert 1: Musikverein – 19u30

Grazer Philharmonischer Orchester o.l.v. Dirk Kaftan
Sophie Brommer - sopraan

Franz Schreker- Suite zu ‘Der Geburtstag der Infantin’
Henri Duparc – Lieder für Sopran und Orchester
Gustav
Mahler – Symfonie Nr. 1, D-Dur


Dag 3: maandag 22 mei 2017

In de voormiddag bezoeken we de Wiener Postsparkasse gelegen op wandelafstand van het hotel. We krijgen hier een exclusieve rondleiding, waarbij we niet enkel de publieke ruimte van het voormalige postgebouw kunnen bezichtigen, maar ook de voor de gewone bezoeker gesloten ruimtes: het bureau van de gouverneur van de bank en de historische vergaderruimte.
We  de gemeenschappelijke maaltijd bezoeken we het Leopoldmuseum.

Het echtpaar Rudolf (1925 -2010) en Elisabeth Leopold begonnen met het aankopen van kunstwerken in het midden van de jaren ’50. De focus lag op het werk van Egon Schiele en tijdgenoten. Kunst die in die tijd helemaal niet hoog aangeprezen werd. In 1994 werd de collectie overrgedragen aan de Stiftung Leopold. Men bouwde speciaal voor deze collectie een museum dat geopend werd in 2001. Het museum herbergt de grootste Egon Schiele-collectie ter wereld (229 werken), naast meesterwerken van Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Richard Gerstl, Albin Egger-Lienz….
Ook voorwerpen van de Oostenrijkse kunstnijverheid ‘um 1900’ worden tentoongesteld: Otto Wagner, Adolf Loos, Josef Hoffmann, Koloman Moser en Dagobert Peche. Een gids leidt ons rond in het museum.

Om 19u30 worden we verwacht in het Konzerthaus.


Avondconcert 2: Konzerthaus 19u30

Belcea Quartet

Dmitri Schostakowitsch: Streichquartett Nr. 15 es-moll op. 144 (1974)
Franz Schubert: Streichquartett G-Dur D 887 (1826)Dag 4: dinsdag 23 mei 2017

Deze voormiddag staat een stadswandeling in het teken van de Secessionbeweging op het programma.
We wandelen naar het Secessiongebouw, ontworpen door Joseph Olbrich, waar we de beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt bekijken. Ook het Medaillonhuis en het Majolicahuis van Otto Wagner zijn boeiende getuigen van de architectuur “um 1900”.
Op het einde van de 19de eeuw begon Wenen aan de uitbouw vande Stadtbahn. De twee wachtpaviljoenen op de Karlsplatz behoren tot de mooiste gebouwen van Otto Wagner. Bij het ontwerp hield hij rekening met de ligging van deze gebouwen, niet ver van de imposante Karlskirche (overigens de kerk waar Mahler in het huwelijk trad met Alma Schindler).Na het gemeenschappelijk middagmaal is er mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de Oberes Belvedere. In dit statige gebouw uit de 18de eeuw bevinden zich de beroemste werken van Gustav Klimt: Kuss (Liebespaar) en Judith.

Het Belvedere was het zomerverblijf van prins Eugenius van Savoye, de briljante legercommandant, wiens plannen ertoe bijdroegen dat de Turken in 1683 werden verslagen. Het Belvedere ligt op een zacht glooiende heuvel en bestaat uit twee paleizen, met daartussen een tuin in Franse stijl. Het Oberes Belvedere werd gebruikt om officiële gasten te ontvangen en feestelijke gebeurtenissen te vieren. Het Unteres Belvedere werd gebouwd als dagelijkse residentie van de Prins en is minder groots dan zijn tegenhanger. In het Oberes Belvedere bevindt zich de Galerie des 19 und 20 Jahrhunderts, geopend in de jaren twintig van de 20ste eeuw. Er hangen meesterwerken uit verschillende stromingen, waaronder het Historisme, Biedermeier, Impressionisme en Jugendstil, met schilderijen van o.a. Georg Waldmüller, Richard Gerstl, Egon Schiele en Gustav Klimt. De Kus (“Liebespaar” 1908) van Gustav Klimt is uiteraard de blikvanger!

Avondconcert 3: Konzerthaus – 19u30

Wiener Symphoniker o.l.v. Paavo Järvi

Gustav Mahler: Symphonie Nr. 7 e-moll (1904-1905)Dag 5: woensdag 24 mei 2017

Vandaag verlaten we Wenen. Dit doen we uiteraard niet zonder een bezoek te hebben gebracht aan het graf van Gustav Mahler op het stemmige kerkhof van Grinzing.
Bij mooi weer rijden we met de autobus verder naar de Kahlenberg, waar we een  panoramisch zicht krijgen op de belangrijkste muziekstad van Europa.
Het gemeenschappelijk middagmaal nemen we in een Heuriger. Deze etablissementen zijn typisch voor de streek rond Wenen en worden genoemd naar de Heuriger, de jonge Oostenrijkse wijn.
Van hieruit gaat het richting luchthaven, waar we de vlucht naar Brussel nemen om 17u30.
We landen in Zaventem om 19u15.Cursus Mahler en het fin de siècle

Om van deze reis ten volle te genieten, richt Cimarosa op 22 en 29 april en op 6 mei een cursus in over de muziek van Gustav Mahler en over de architectuur van Otto Wagner en Adolf Loos. Hilde Pien leert ons de muziek van Mahler kennen, in het bijzonder Mahler I en Mahler VII, twee symfonieën die we in Wenen horen.
De heer Marc Dubois, Emeritus Hoofddocent Faculteit Architectuur Leuven, verzorgt een lezing over de architectuur van Otto Wagner en Adolf Loos.
Op 6 mei vindt in de namiddag de algemene voorbereidende vergadering plaats.
Voor deelnemers aan de reis is deze cursus gratis.

 


PRAKTISCHE INFO

VLUCHTEN (onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil)
Vertrek op zaterdag 20 mei 2017 in Zaventem  (OS 352 L) naar Wenen om 10u20.
Aankomst in Wenen om 12u05. (Afspraak Zaventem om 8u45)
Terugreis op woensdag 24 mei 2017 vanuit Wenen (OS 355 L) om 17u30.
Aankomst in Zaventem om 19u15.

HOTEL
We overnachten in ****Hotel Am Opernring http://www.opernring.at/
Dit hotel is zeer gunstig gelegen tegenover de Weense opera en in de onmiddellijke omgeving van de Nashmarkt.

BELANGRIJK
Dit is een typische stadsreis. We bezoeken musea en wandelen naar vele charmante plekjes. Een goede conditie is dan ook onontbeerlijk. Gemakkelijke schoenen zijn een must!

DEELNAMEPRIJS
1.675 € op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt. (Minimum 15 – maximum 20 deelnemers)
Toeslag eenpersoonskamer: 230 €

Inbegrepen:

-          Heen- en terugvlucht Brussel Zaventem - Wenen.

-          Luchthaventaksen.

-          Transfer van en naar de luchthaven met autocar.

-          Verblijf (vier nachten) in  **** Hotel Am Opernring op basis van kamer met ontbijt in een tweepersoonskamer.

-          Een lichte lunch op 20 mei.

-          De lunch op 21, 22, 23 en 24 mei.

-          Het avondmaal op 20 mei.

-          Alle toegangstickets zoals vermeld in het programma.

-          De tickets voor drie concerten (waarde 206 €, reservatie inbegrepen).

-          Alle transfers (autocar / openbaar vervoer) zoals vermeld in het programma.

-          Deskundige reisleiding door Hilde Pien en Jan Van Den Bossche.

-          Deelname aan de Mahlercursus.

-          Voorbereidende vergadering.

-          Fooien.

-          B.T.W.

Niet inbegrepen

-          Alles wat niet expliciet vermeld staat onder ‘Inbegrepen’.

-          Drank bij de maaltijden.

-          Persoonlijke uitgaven.

-          De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kan zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

U kan het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be  - 09/223 37 40).