Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Vooruitblik reizen Muziekfestival "Thüringer Bachwochen 2018"
In de voetsporen van Johann Sebastian Bach
van donderdag 29 maart tot dinsdag 3 april 2018. Deze reis is volzet.

Reisleiding: Stephan Weytjens, musicoloog
De Thüringenreis brengt ons tijdens de Paastijd naar het groene hart van Duitsland. De prachtige streek van Thüringen is uiteraard heel geliefd omwille van het uitgestrekte Thüringer Wald. Oude middeleeuwse burchten en kastelen tekenen hier het landschap en pittoreske dorpjes met hun typische vakwerkhuizen verlenen de omgeving een sprookjesachtige indruk.

Daarnaast heeft Thüringen ook een bijzonder rijke geschiedenis. De regio geldt als de bakermat van de Duitse Reformatie, die van hieruit door Martin Luther werd verspreid en die door talrijke renaissancekunstenaars in beeld werd gebracht. Doorheen deze streek loopt ook de “Klassikerstraße”, met culturele brandpunten als Weimar, Erfurt, Eisenach en Gotha.

Maar de regio van Thüringen ademt natuurlijk vooral ook muziek! Niemand minder dan Johann Sebastian Bach werd hier in 1685 geboren. Tijdens onze muzikale pelgrimstocht doorheen Thüringen begeven wij ons in de voetsporen van Bach en bezoeken wij historische locaties die onlosmakelijk met zijn leven en werk verbonden zijn. We wonen er dagelijks concerten bij van het gerenommeerde muziekfestival “Thüringer Bachwochen”. Bovendien wordt de reis muzikaal opgeluisterd door het feestelijke orgelspel van onze reisleider.


Dagprogramma

Dag 1: donderdag 29 maart 2018

Een comfortabele autocar brengt ons naar Erfurt, waar we in de vroege avond zullen aankomen. De centrale ligging maakt deze stad perfect geschikt als uitvalsbasis voor onze excursies naar de andere Bachsteden. Check in hotel Radisson Blu (****), vlak bij de oude stadskern.
www.radisson-erfurt.de

Gemeenschappelijk avondmaal en verkennende wandeling doorheen het oude stadscentrum.

Dag 2: vrijdag 30 maart 2018

Ontbijt en inleiding op het namiddagconcert.

Met de autocar rijden we naar Schmalkalden, een schilderachtig stadje in het Thüringer Wald. Bezichtiging van de middeleeuwse stadskern met zijn vele vakwerkhuizen en bezoek aan het prachtige 16de-eeuwse renaissancekasteel Schloss Wilhelmsburg. Onze reisleider Stephan Weytjens bespeelt voor ons het orgel van de slotkapel, een fascinerend instrument uit 1590, met een betoverende klankkleur.

Gemeenschappelijke lunch in Schmalkalden.

Namiddagconcert in de laatgotische stadskerk St. Georg met passiemuziek van Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Dietrich Buxtehude en Johann Christoph Bach, uitgevoerd door het barokensemble La Folia o.l.v. Hille Perl.

Terug naar Erfurt en vrije tijd.


Dag 3: zaterdag 31 maart 2018 – Erfurt en Weimar

Ontbijt en inleiding op het avondconcert.

Bezoek aan Erfurt met een gids. De stad Erfurt beschikt over een van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra van heel Europa, met zorgvuldig gerestaureerde vakwerkhuizen, kerken en kloosters, waaronder ook het Augustijnerklooster waar Martin Luther van 1505 tot 1512 als monnik verbleef.

Decennialang was Erfurt ook de heimat van de familie Bach. De vader van Bach, Johann Ambrosius (1645-1695), begon hier zijn loopbaan als stadsmuzikant. Zijn moeder, Elisabeth Lämmerhirt, is in Erfurt geboren. Ook Johann Sebastian zelf was geregeld in Erfurt te gast.

Tot besluit van onze stadswandeling bespeelt Stephan Weytjens het indrukwekkende orgel van de Predigerkirche.

Gemeenschappelijk middagmaal.

Onze autocar brengt ons naar Weimar. Terecht behoort deze stad tot de grote toeristische trekpleisters van Thüringen. Goethe en Schiller leefden hier, Liszt bouwde de stad uit tot een belangrijk muziekcentrum, het Bauhaus van Henry Van de Velde en Walter Gropius kwam er tot ontwikkeling en bovendien stond hier de wieg van de eerste Duitse democratie. Maar ook Johann Sebastian Bach is met deze stad verbonden. Bijna tien jaar lang was hij hier aangesteld als hoforganist en kamermusicus en later ook als concertmeester. Onze stadwandeling brengt ons naar het Stadtschloß, waar Bach werkte, naar de plaats waar Bach woonde en naar de kerk waar hij vaak musiceerde.

We brengen ook een bezoek aan de wereldberoemde Anna Amalia Bibliotheek. Gebouwd in 1691 behoort zij tot de oudste openbare bibliotheken van Europa. Sinds de bijzonder geslaagde restauratie van 2004 behoort de bibliotheek bovendien tot het UNESCO werelderfgoed. Met name de prachtige bibliotheekzaal in rococostijl is wereldberoemd.

Avondconcert in Weimar door het Freiburger Barockorchester, o.l.v. Gottfried von der Goltz met als solist de klavecinist Sebastian Wienand. Op het programma staan een aantal van de bekendste meesterwerken van Johann Sebastian Bach, waaronder twee Ouverture-Suites, een Klavecimbelconcerto en twee van zijn Brandenburgse concerten.

Dag 4: zondag 1 april Pasen 2018 – Eisenach

Ontbijt en inleiding op het avondconcert.

De autocar brengt ons op Paaszondag naar Eisenach, de geboortestad van Johann Sebastian Bach.

In de voormiddag beklimmen we (te voet of met een minibusje) de heuvel naar de Wartburg. Deze burcht werd in de 11de eeuw gesticht en torent hoog uit boven de bosrijke omgeving van het Thüringer Wald. Als geen andere burcht is de Wartburg met de Duitse geschiedenis verbonden. In de 13de eeuw verbleef hier de heilige Elisabeth van Thüringen en in dezelfde periode hielden middeleeuwse Minnesänger er hun zangwedstrijden. Een paar eeuwen later hield Martin Luther zich in deze burcht een tijdlang schuil. Vermomd als Junker Jörg vertaalde hij er het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Luthers werkkamer is vandaag trouwens nog steeds te bezichtigen. In de 19de eeuw bezocht Richard Wagner de Wartburg. Hij liet zich door het verhaal van de Sängerkrieg inspireren voor zijn opera "Tannhäuser" (1842). Twintig jaar later kwam Franz Liszt hier hoogstpersoonlijk de wereldcreatie van zijn oratorium "Die Legende von der heiligen Elisabeth" dirigeren.

Gemeenschappelijk middagmaal.

Na onze lunch treden we opnieuw in de voetsporen van Bach. We bezoeken de Georgenkirche, de kerk waar Bach gedoopt werd en waar hij meezong in het knapenkoor. De doopvont waarboven Bach in 1685 gedoopt werd, staat er nog steeds.

Een hoogtepunt van onze Bachreis wordt ongetwijfeld ons bezoek aan het beroemde Bach-Haus. Dit vakwerkhuis dateert uit de tijd van Bach en is gelegen is in de wijk waar Johann Sebastian opgroeide. Volgens de overlevering was dit het geboortehuis van Bach. Er is een prachtig museum in ondergebracht met een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, afbeeldingen en historische documenten die met Bach verbonden zijn. Het museum geeft ons bovendien een uitstekend beeld van het leven in deze regio omstreeks 1700.

Terug naar Erfurt voor het avondconcert.

Avondconcert in Erfurt door het Stuttgarter Kammerorchester en de Franse pianist Alexandre Tharaud: Bachs Klavierconcerti Nr. 1 BWV 1052 en Nr. 5 BWV 1056, afgewisseld met muziek van Béla Bartók en Felix Mendelssohn.

Dag 5: maandag 2 april Paasmaandag 2018 - Arnstadt en Dornheim

Ontbijt en inleiding op het namiddagconcert.

Op Paasmaandag rijden we naar Arnstadt, de oudste stad van Thüringen. Bach was jarenlang als organist verbonden aan de Neue Kirche, tegenwoordig Johann-Sebastian-Bachkirche genoemd. We brengen een bezoek aan deze kerk, met het fraai gerestaureerde Wender-Orgel, dat door Bach zelf in 1703 werd ingespeeld, en laten ons rondleiden door het historische stadcentrum.

We bezoeken het barokke Stadtschloß, waarin de tentoonstelling "Bach in Arnstadt" is ondergebracht. Hier zien we hoe sterk de geschiedenis van de muzikantenfamilie Bach met Arnstadt verbonden is. Een van de pronkstukken van het museum is het bewaard gebleven klavier van het kerkorgel dat Bach in Arnstadt bespeelde.

Vrije lunch in Arnstadt.

We maken een uitstap naar het nabijgelegen plaatsje Dornheim. In het sfeervolle en prachtig gerestaureerde kerkje St.-Bartholomäi trad Johan Sebastian Bach in het jaar 1707 in het huwelijk met Maria Barbara.

Namiddagconcert in de Bachkirche van Arnstadt, met een uitvoering van Johann Sebastian Bachs laatste voltooide werk, de magistrale “Hohe Messe” (“H-moll Messe”) BWV 232, door het Dresdner Kammerchor en de Gächinger Cantorey o.l.v. Hans Christoph Rademann.

Na dit slotconcert, dat ongetwijfeld een grootse apotheose zal vormen van onze Thüringenreis, keren we terug naar Erfurt, waar we onze Bachreis zullen besluiten met een laatste gemeenschappelijk avondmaal.


Dag 6: dinsdag 3 april 2018 Erfurt –Brussel

Na het ontbijt brengt onze autocar ons vanuit Erfurt weer naar huis, waar we in de vroege avond zullen aankomen.

Reisleiding: Stephan Weytjens

Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Hij doceert muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en geeft geregeld concertinleidingen en lezingen. Hij begeleidde reeds meerdere Bachreizen voor Cimarosa. We overdrijven niet wanneer we hem een eminent Bachkenner noemen!

Voor Cimarosa gaf hij de voorbije jaren onder meer luistercursussen over Bachs Latijnse kerkmuziek, Bachs passies, Bachs klaviermuziek en de muziek van Bachs zonen. Hij begeleidt onder meer de reizen naar het festival Thüringer Bachwochen, het Bachfest Leipzig en naar steden als Berlijn, Londen, Kopenhagen, Dresden, Innsbruck, Parma en New York. Tijdens deze reizen streeft hij er steeds naar zijn achtergrond als musicoloog te koppelen aan die van uitvoerend musicus, door de reizen op te luisteren met zijn orgel- en pianospel.

Muzikaal programma:

Vrijdag 30 maart 2018, 15u -  Stadtkirche Schmalkalden

La Folia Barockorchester
Hille Perl & The Sirius Viols
Julia Boehme – mezzosopraan

Was ist Wahrheit?
Michail Bulgakov: Pilatusgeschichte uit „Meister und Margarita”
Antonio Vivaldi: Sinfonia „Al santo sepolcro“ RV 169
Johann Christoph Bach: „Ach, dass ich Wassers gnug hätte“
Dietrich Buxtehude: Sinfonia ad cor aus „Membra Jesu nostri“
Johann Sebastian Bach: Aria „Erbarme Dich“aus der Matthäuspassion
Antonio Vivaldi: Sonata „Al santo sepolcro” RV 130

Zaterdag 31 Maart 2018, 19u30 -   Weimarhalle

Freiburger Barockorchester o.l.v. Gottfried von der Golz
Sebastian Wienand, klavecimbel

Johann Sebastian Bach:
Ouvertüre (Suite) Nr. 1 C-Dur, BWV 1066
Brandenburgisches Konzert Nr. 4 G-Dur, BWV 1049
Ouvertüre (Suite) Nr. 2 h-Moll, BWV 1067
Cembalokonzert F-Dur, BWV 1057
Brandenbürgisches Konzert Nr. 5 D-Dur, BWV 1050

Zondag 1 april 2018, 20u -  Theater Erfurt

Stuttgarter Kammerorchester & Alexandre Tharaud, piano

Johann Sebastian Bach:

Choral “O Mensch, bewein dein Sünde groß”  BWV 622   (Transkr. für Streichorchester, Max Reger)
Klavierkonzert Nr. 1, BWV 1052
Klavierkonzert Nr. 5, BWV 1056
Béla Bartók: Divertimento
Felix Mendelssohn Bartholdy: Streichersinfonie Nr. 10 h-Moll

Maandag 2 April 2018, 16u -  Bachkirche Arnstadt

Dresdner Kammerchor & Gächinger Cantorey
Johanna Winkel –Sopran, Anke Vondung – Alt, Benedikt Kristjánsson – Tenor, Tobias Berndt – Bariton
o.l.v. Hans Christoph Rademann
Johann Sebastian Bach: Messe in h-Moll, BWV 232

Vervoer:
De reis naar Erfurt en alle verplaatsingen doen we in een comfortabele luxe autocar.
29 maart 2018: voormiddag vertrek vanuit Zaventem , met eventuele opstapplaatsen in Affligem, Leuven
3 april 2018 ’s avonds terug in België

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.


Praktische info


Hotel:
We verblijven in Erfurt in het hotel Radisson Blu (****), gelegen vlak bij de oude stadskern
Deelnameprijs:
€ 1540
op basis van minimum 14 deelnemers (maximum 20).
Toeslag éénpersoonskamer: € 175

Inbegrepen:
De voorbereidende vergadering.
De verplaatsingen in een comfortabele luxe autocar, heen en terug.
Vijf overnachtingen in hotel Radisson Blu (****), met uitgebreid ontbijt.
De tickets voor de 4 concerten. Kaarten eerste categorie.
De orgelconcertjes gegeven door Stephan Weytjens.
Vijf gemeenschappelijke maaltijden.
Alle toegangstickets en gidsbeurten zoals hierboven beschreven.
Alle verplaatsingen per autocar.
Gebruik van audiofoon.
Alle fooien.
De inleidingen op de concerten.
De BTW.

Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.
De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval aan een verzekering te nemen.

U wenst zich in te schrijven?
Vraag een inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/ 223 37 40).
Dit ondertekende formulier stuurt u met de post (ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem)
of per mail (info@bornemtravel.be) naar ConcerTour.