Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Operafestival in art-nouveaustad Riga

van woensdag 13 tot zondag 17 juni 2018. Deze reis is volzet.


reisleiding: Koen Uvin, musicoloog Riga, hoofdstad van de Baltische staat Letland, kent een boeiende geschiedenis.
In de middeleeuwen was de stad een belangrijk lid van het Hanze-verbond. De handel met Midden- en Oost-Europa maakten de stad welvarend. Helaas werden veel gebouwen uit die periode verwoest door brand of oorlog.
In de 19de eeuw kende Riga een tweede economische hoogconjunctuur. Er werden voorsteden gebouwd rond de middeleeuwse stad, aanvankelijk in neoklassieke stijl, later in art-nouveaustijl. Men kan Riga een openluchtmuseum van de art nouveau noemen.

 

Riga kende steeds een hoogstaand muziekleven en werd bezocht door alle grote componisten en uitvoerders van de 19de eeuw. Maar ook nu staat Letland bekend om zijn uitmuntende koren en zijn degelijke opleiding van vocale solisten. Het is dan ook niet toevallig dat in Riga sedert 1998 een operafestival wordt georganiseerd dat steeds meer internationale uitstraling krijgt.
Het festival kiest voor werken uit het klassieke repertoire en voor talentvolle, aankomende operazangers.
Het definitief programma wordt pas vrijgegeven eind oktober. Officieus hoorden we namen vallen als Donizetti, Puccini en Stravinsky. Maar dit is onder voorbehoud!
Cimarosa kiest voor een vijfdaagse reis met drie operavoorstellingen. Op deze manier hebben we voldoende tijd om deze Baltische parel te ontdekken. Hierbij krijgen we hulp van twee onderlegde gidsen: de sopraan Ieva Ezeriete is officiële stadsgids, maar tevens sopraan in het Lets Radiokoor, een topkoor met talrijke cd-opnames. Astrida Rogule is senior curator aan het Nationaal Museum voor Hedendaagse Kunst in Riga.


Dagprogramma

Dag 1: woensdag 13 juni 2018

Met de voormiddagvlucht vliegen we naar Riga waar we rond 13u - plaatselijke tijd -  landen.
Ieva Ezeriete neemt ons mee voor een muzikale wandeling in Riga. In de 19de eeuw gaven de grote virtuozen er concerten. Zo gaf Franz Liszt er vier concerten in maart 1842 en componeerde hij in 1883 een werk voor een van de vele orgels die de stad rijk is. Maar ook Hector Berlioz, Robert en Clara Schumann en Anton Rubinstein gaven concerten in Riga, een vaste halteplaats op concertreizen naar Sint-Petersburg. Richard Wagner verbleef dan weer twee jaar in de stad, van 1837 tot 1839.
Na een gemeenschappelijke maaltijd gaan we naar de Nationale Opera voor een eerste avondvoorstelling: The Rake's Progress - Stravinsky


Dag 2: donderdag 14 juni 2018

De voormiddag staat in het teken van Art Nouveau. Met onze gidse Astrida Rogule  wandelen we naar de Alberta iela, een straat genoemd naar de stichter van de stad, bisschop Albertus (1201). Hier en in de Elisabetes iela bevinden zich de mooiste art-nouveaugebouwen van Riga. Veel van de gebouwen werden in de eerste jaren van de 20ste eeuw ontworpen door Mikhail Eisenstein (vader van de cineast Sergei Eisenstein).
Andere belangrijke architecten waren Konstantīns Pēkšēns and Eižens Laube. Het is in het woonhuis van Pēkšēns dat zich nu het Riga Art Nouveau Museum bevindt dat we uiteraard bezoeken.
Om 12 uur worden we verwacht in de Dom van Riga voor een kort orgelconcert.
Na de gemeenschappelijke lunch is er vrije tijd om de oude stad verder te ontdekken en geeft Koen Uvin een inleiding op de opera.
Vóór de avondopera (Turandot - Puccini) eten we samen nog een lichte maaltijd.Dag 3: vrijdag 15 juni 2018

In de voormiddag zetten we onze ontdekking van de stad verder. Nu staat het oude stadsgedeelte op het programma. De talrijke gebouwen geven stuk voor stuk iets van de geschiedenis van Riga prijs.
In 1202 werd de Orde van de Zwaardbroeders opgericht, een christelijke ridderorde die de bekering van de Letten tot het christendom als opdracht had. De orde bestond uit ridders, priesters en dienaren die zich hielden aan de regels van de Tempeliers. De leden van de orde gingen in de 13de eeuw over naar de Lijflandse Orde.
De Duitse handelaars drukten hun stempel op het bestuur van de stad en verenigden zich in gilden. Sommige gildehuizen dateren nog van de 14de eeuw, andere werden in de 19de eeuw herbouwd in Tudorstijl.
We lopen langs het Nationaal Theater, rond 1900 gebouwd in de stijl van het historisme, een merkwaardige mengeling van neostijlen. De Sovjetgeschiedenis van Riga vinden we dan weer in het congrescentrum van Riga.
Riga is een stad waar de geschiedenis in stenen te lezen valt!
Na een gemeenschappelijke lunch blijft er nog tijd over voor een bezoek aan het Nationaal Kunstmuseum van Letland. In dit gebouw, waar barok, classicisme en art nouveau vermengd worden, is een collectie ondergebracht van Letse kunst van de 19de en de 20ste eeuw.
Na een gemeenschappelijk avondmaal begeven we ons naar het operagebouw voor een derde voorstelling: Don Pasquale - DonizettiDag 4: zaterdag 16 juni 2018

Vandaag verlaten we Riga. We houden halt in Jelgava, waar zich een tweede paleis van de hertogen van Courland bevindt en bezoeken daar de crypte.
Het Rundālepaleis is ongetwijfeld hét belangrijkste historische gebouw van Letland. Dit zomerpaleis van de hertog van Courland werd in de 18de eeuw ontworpen door
F. B. Rastrelli, de beroemde architect van het Winterpaleis in Sint-Petersburg. De vergelijking met Versailles ligt voor de hand, al was het maar door de mooie Franse tuin.
Gemeenschappelijk middagmaal in het nabijgelegen classicistische Mežotne paleis.
Vooraleer terug te keren naar Riga maken we een ommetje naar de kuststad Jūrmala.
Jurmala was in de 19de eeuw een druk bezochte badplaats en kuuroord waar rijke burgers en officieren van het Russische rijk kwamen ontspannen. Ook in de Sovjettijd bleef het stadje een favoriete vakantiebestemming voor de top van de communistische partij. De talrijke houten gebouwen in art-nouveaustijl getuigen van het mondaine verleden.
De badplaats is vandaag weer zeer geliefd, ook bij Westerse toeristen.
Terug in Riga volgt een gemeenschappelijke maaltijd.

Dag 5: zondag 17 juni 2018

Na het ontbijt nemen we afscheid van Riga met een boottocht op het Rigakanaal.
We bewonderen de stad vanuit een uniek perspectief.
Na de gemeenschappelijke lunch vertrekken we naar de luchthaven.
We nemen de terugvlucht die rond 18u20 in Zaventem landt.


Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.

 

Praktische info

We verblijven in Hotel Radi un Draugi****, zeer centraal gelegen. http://www.hotelradiundraugi.lv/en/

Deelnameprijs

€ 1.525 op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Toeslag eenpersoonskamer € 120.

Inbegrepen:

De vluchten Brussel/Riga – Riga/Brussel.
De transfer van luchthaven naar hotel en van hotel naar luchthaven.
Vier overnachtingen in hotel Radi un Draugi ****
Alle maaltijden
van woensdagavond tot zondagmiddag.
De tickets voor drie operavoorstellingen, eerste categorie.
Alle begeleide bezoeken en wandelingen met Engelstalige gidsen.
De toegangstickets tot musea en monumenten.
De  inleidingen op de opera’s en reisbegeleiding door Koen Uvin.
Gebruik van audiofoon.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.
De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs.

Er is veel interesse voor deze reis. Wacht dus niet met het aanvragen van het inschrijvingsformulier bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be , 09/223 37 40).