Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Muziekfestival Kuhmo en Helsinki: een FINTASTISCHE reis!

van zaterdag 20 juli tot vrijdag 26 juli 2019. Deze reis is volzet.


Reisleiding: Arne Herman en Jan Van Den Bossche

 

Voor elke rechtgeaarde melomaan is Finland op de eerste plaats het land van Jean Sibelius. Niemand heeft ooit krachtiger de uitgestrekte bossen, wilde rivieren en heldere meren van dit land bezongen.
Maar Finland is ook het land van Alvar Aalto, van Marimekko en Iittala, van mökki en sauna, van donkere winters en heerlijke zomers. En bovendien een land waar muziekcultuur en muziekpedagogie hoge toppen scheren. Een uitgelezen reisbestemming voor Cimarosa!

In juli nemen we deel aan het gerenommeerde kamermuziekfestival van Kuhmo en houden op de terugweg nog even halt in het boeiende Helsinki.
Kuhmo ligt in het noordoosten van Finland, zeshonderd kilometers boven Helsinki, vlak bij de Russische grens. Het kleine stadje (8.377 inwoners, 66 beren en te veel sauna’s om te tellen) ontvangt sinds 1970 toonaangevende muzikanten uit binnen- en buitenland voor een internationaal muziekfestival. De tweede helft van juli wordt de rust van steenarenden, beren en rendieren twee weken verstoord voor een muziekfeest dat het stadje definitief op de wereldkaart zette…Muzikaal worden we verwend met drie concerten per dag. Het officiële programma is intussen vrijgegeven. De concerten die we zullen bijwonen kan je vinden op deze link.Na 4 dagen Kuhmo verlaten we de ongerepte natuur en bezoeken we Helsinki. Hier ontdekken we de architectuur uit de 19de en 20ste eeuw, genieten van de musea en de Finse design en … worden we ontvangen door de ambassadeur van Finland!Reisprogramma

Dag 1: zaterdag 20 juli 2019

We verzamelen in Brussel Airport waar om 11u40 onze vlucht naar Helsinki opstijgt.
Met een binnenlandse vlucht vliegen we door naar Kajaani  waar we om 17u15 (lokale tijd)  landen. Vandaar rijden we met een comfortabele bus door de eindeloze bossen naar Kuhmo  waar we rond 19u00 aankomen in ons hotel Kalevala (****).

‘s Avonds eten we in het hotel.

Dag 2 - 4: zondag 21 juli, maandag 22 juli, dinsdag 23 juli 2019: Muziek!!!

Tijdens ons verblijf in Kuhmo wonen we negen concerten bij.
De concerten vinden plaats in het Kuhmo Arts Centre ( speciaal voor het festival gebouwd in 1993), in de kerk van Kuhmo en in de Tuupala Primary School. Op zondagavond gaat het concert door in het Petula visitor centre van het Nationaal Park.
Uit het grote aanbod concerten ( vijf per dag) koos onze reisleider Arne Herman (musicoloog) negen concerten en stelde zo een gevarieerd programma op met dagelijks een voormiddag-, een namiddag- en een avondconcert.  Afwisseling gegarandeerd! Begin januari kan u het muzikaal programma aanvragen.

Hotel Kalevala ligt, heerlijk rustig, op vijf kilometer van de concertlocaties, maar een shuttle brengt ons elke dag heen en terug. De sportievelingen onder ons kunnen gebruik maken van fietsen van het hotel.
Om organisatorische redenen zijn in Kuhmo alle maaltijden gemeenschappelijk.Dag 5: woensdag 24 juli 2019

’s Morgens genieten we van de laatste voormiddag in het hotel. Tijd dus voor een duik in het aanpalende meer of een zweetstonde in de sauna, of voor beide! Voor de moedigsten staat nog een wandeltocht van drie uur op het bruine berenpad op het programma. Wie het liever wat rustiger wil, kan een bezoek brengen aan het Petula visitor centre van het Nationaal Park. Hier loopt een expositie over de grote carnivoren in Finland: bruine beren, wolven, lynxen en veelvraten ( gulo gulo).

In de vroege namiddag vertrekken we naar de luchthaven van Kajaani.  Onze vlucht naar Helsinki vertrekt om 17u35. We landen in Helsinki om 19u35.
Na een gemeenschappelijke avondmaal overnachten we in GLO Hotel Kluuvi (****), uitstekend gelegen in het centrum van Helsinki.

Dag 6: donderdag 25 juli 2019  - Helsinki

Vandaag verkennen we de hoofdstad van Finland.
Helsinki kwam pas op een Europees niveau in de eerste helft van de 19e eeuw, toen Finland een groothertogdom van Rusland werd onder tsaar Nicolas I. Uit die tijd stamt het neoclassicistisch centrum van de stad van de hand van architect Carl Engel die het Senaatsplein en de Domkerk bouwde. Op het einde van de 19e eeuw ontstond de Nationaal- Romantische beweging die aan de basis lag van  de onafhankelijkheid van Finland in 1917, niet toevallig samenvallend met de Russische revolutie. 
Architecturaal wordt deze periode vertegenwoordigt door Eliel Saarinen (station van Helsinki). Op muzikaal gebied kennen we  Jean Sibelius met o.a. Finlandia en Kareliasuite, in de schilderkunst vinden we Albert Edelfelt en Akseli Gallén-Kallela. Deze twee schilders kunnen we bewonderen in het Ateneum Art Museum, maar dit belangrijkste museum van Finland  geeft daarnaast ook een mooi overzicht van het Finse impressionisme, expressionisme, kubisme en surrealisme.

In de twintigste eeuw wordt Helsinki vooral bekend als hoofdstad van het Scandinavische design en van de modernistische architectuur. Boegbeeld is architect Alvar Aalto (1898-1976). Hij wordt de Poëet van het Modernisme genoemd. Zijn stijl wijkt sterk af van de strenge vroegmodernistische architecten zoals Louis Sullivan in Chicago en  Adolf Loos in Wenen. Aalto besteedt veel aandacht aan de wisselwerking tussen gebouw en omgeving en  hij maakt gebruik van het belangrijkste Finse bouwmateriaal: (berken)hout. 
Gebogen lijnen, aandacht voor kleur, licht en textuur kenmerken zijn ontwerpen die hij concipieert als een  “Gesamtkunstwerk “, waarbij de architect ook elk detail van het interieur ( bekleding, meubels, gebruiksvoorwerpen, glas, keramiek) bepaalt.Tijdens onze stadswandeling maken we kennis met de verschillende bouwstijlen uit de 19e en 20e eeuw. We wandelen langs de mooie “Esplanadelaan” naar de kleurrijke oude markthal aan het water. Wat verder komen we aan het  19de eeuwse neoclassicistische Senaatsplein en de Domkerk die het iconisch beeld van Helsinki vormen.
We steken de Kanavakatubrug over en komen zo in de Katajanokkawijk midden in de oude havendokken van Helsinki. We bezoeken de Grieks-Orthodoxe Uspenski kathedraal, gebouwd ter nagedachtenis aan tsaar Nicolas I. We passeren langs het Stora Enso kantoorgebouw van Aalto.
We zetten onze wandeling verder in deze charmante art-nouveauwijk, gebouwd in het begin van de 20e eeuw voor de Finse bourgeoisie.
In de namiddag bezoeken we het Ateneum Art museum. We vervolgen onze verkenning met een bezoek aan de Finlandia Hall die beschouwd wordt als het meesterwerk van Alvar Aalto.

‘s Avonds gaan we aan boord van een rondvaartboot van de Royal Line en genieten van een gemeenschappelijk diner terwijl we aan sightseeing doen vanop het water van de havendokken.Dag 7: vrijdag 26 juli 2019

Deze laatste voormiddag in Helsinki, worden we ontvangen in de Belgische ambassade . De heer ambassadeur Carl Peeters zal ons onderhouden over zijn ervaringen in Finland en biedt ons een receptie aan. Daarna is het tijd om te vertrekken naar de luchthaven.Om 16u40  vertrekt onze vlucht naar Brussel waar we aankomen om 18u15.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.
Accommodatie

In Kuhmo verblijven we vier nachten in het Kalevala hotel **** http://hotellikalevala.fi/english.

Het hotel heeft uitgebreide wellness voorzieningen:
Twee traditionele Finse sauna’s (een voor mannen en een voor vrouwen), slijksauna, infrarood sauna, binnen- en buitenjacuzzi, kruidenjacuzzi, een acu-massagebed.
Het hotel heeft ook rechtstreekse toegang tot een privé zandstrand waar je kan zwemmen in het meer. De sauna’s en de jacuzzi’s zijn inbegrepen in de kamerprijs.
Verder kan je er alle soorten behandelingen krijgen (tegen betaling) bv: traditionele Finse “bonesetting”-massage, voet- of gezichtsmassage, zoutbehandeling…In Helsinki verblijven we in GLO Hotel Kluuvi ****.

Reisleider: Arne Herman

Arne Herman behaalde een master musicologie en bachelor filosofie aan de KU Leuven, en zijn masterdiploma klarinet aan het Lemmensinstituut. In 2012 liep hij een half jaar stage bij Opera Vlaanderen in Antwerpen, waar hij tot op heden regelmatig geëngageerd wordt voor opera-inleidingen en dramaturgische teksten. In 2015 volgde Arne eveneens een stage in de afdeling dramaturgie van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. Sinds enkele jaren geeft hij ook regelmatig concertinleidingen voor deSingel, het Concertgebouw Brugge, het Festival van Vlaanderen. Sinds oktober 2016 is Arne als doctoraatsbursaal verbonden aan de Universiteit Antwerpen, waar hij onderzoek doet naar de orkestpraktijk van vandaag en de impact ervan op de ontwikkeling van het muzikale repertoire.

 

Praktische info

Deelnameprijs 2.495 op basis van min. 15 (max 22)  personen.
Toeslag éénpersoonskamer 360 .

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Helsinki-Kajaani / Kajaani-Helsinki-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, de boottocht, zoals vermeld in het programma. De dagelijkse shuttle heen en terug tussen hotel en centrum Kuhmo. Het gebruik van fietsen gedurende het verblijf in Kuhmo.
Vier overnachtingen in Hotel Kalevala **** in Kuhmo , en 2 overnachtingen in GLO Hotel Kluuvi **** in Helsinki op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Gebruik van de sauna en jacuzzi in het Kalevalahotel.
Zeven gemeenschappelijke maaltijden in Kuhmo, twee gemeenschappelijke maaltijden in Helsinki, waaronder het diner tijdens de boottocht.
Alle bezoeken, gidsbeurten  en toegangstickets zoals vermeld in dagprogramma.
De verplaatsingskosten.
De inleidingen  op de concerten  door Arne Herman.
De tickets voor negen concerten.
De voorbereidende vergadering. Gebruik van het audio-systeem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.
De facultatieve hiking tocht op 24/7 (60€).

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be