Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Valencia, stadsreis met muziek

van donderdag 21 november tot maandag 25 november 2019. Deze reis is volzet.


Reisleiding: Philip De Mesmaecker

Valencia heeft alles! De oude stadskern van Valencia getuigt van een groots verleden, de schitterende hedendaagse architectuur getuigt dan weer van een ambitieuze toekomstvisie waarin cultuur een belangrijke plaats krijgt.
Zoals zovele Spaanse steden kent deze stad aan de Rio Turia een roerige geschiedenis. Gesticht door de Romeinen, valt ze in de handen van de Visigoten tot de Arabieren haar in de achtste eeuw innemen. Zij blijven aan de macht –enkele jaren soevereiniteit onder El Cid buiten beschouwing gelaten-  tot Jaime I in 1238 de stad herovert en Valencia deel wordt van het koninkrijk Aragon. De bloeiperiode van Valencia is de 15de eeuw en mede dankzij de zijde-industrie duurt deze voort tot in de 17de eeuw.
Het modernisme van rond 1900 laat ook in Valencia haar sporen na. De economische heropleving zorgde voor gebouwen in eclectische én in modernistische stijl.
De grootste ingreep wat betreft urbanisatie vond plaats in de tweede helft van de 20ste eeuw toen Valencia er voor koos de rivier Turia  een nieuwe bedding aan de rand van de stad te geven en op de gronden van de oude bedding sportcomplexen te voorzien, parken aan te leggen en hedendaagse musea te bouwen. De stad is nu mooier dan ooit tevoren!

We voorzien twee muzikale evenementen:

Op 22 november:

Ludwig van Beethoven
Symfonie nr. 10 in Es  (reconstructie van Barry Cooper 1988/2013)
Symfonie nr. 9 in D

Op 24 november
Les mamelles de Tirésias
Francis Poulenc / Benjamin Britten

Deze concerten zijn momenteel nog onder voorbehoud en optioneel. We zullen pas in de loop van september zekerheid hebben over de tickets.
Dagschema

Dag 1: donderdag 21 november 2019

We landen in Valencia rond 14u. Dit geeft ons nog ruimschoots de tijd voor een eerste verkenning.

In het  L’Almoina Centro Arqueológico ontdekken we de geschiedenis van de stad. Dit jonge museum opende haar deuren in 2007 en geeft ons een boeiende kijk op vooral het Romeinse en Visigotische verleden. We houden ook halt aan het Almudin, een graanopslagplaats uit de veertiende eeuw, nu gebruikt als tentoonstellingsruimte.


Dag 2: vrijdag 22 november 2019

In de voormiddag wandelen we door de oude stad en bezoeken Iglesia San Juan del Hospital en haar middeleeuwse begraafplaats.
We bezoeken het Museo del Patriarca, gehuisvest in een voormalig seminarie ( 16de eeuw). Een te onbekende parel met werken van o.a. El Greco en de Dirk Bouts.

Na de middag bezoeken we Palacio del Marques de Dos Aguas. Een 14de eeuws gebouw werd 400 jaar later verbouwd tot een schitterend barok paleis. Op de tweede verdieping is een interessant keramiekmuseum.
Het laatste bezoek van vandaag brengen we aan de oude universiteit, gelegen aan een stemmig pleintje. Men kan er natuurlijk ook voor kiezen wat vrije tijd in te bouwen en door de winkelstraatjes te flaneren.

Onder voorbehoud van beschikbaarheid tickets:

om 19u30 worden we verwacht in de Sala Iturbi – Palau de la Musica

Concert in het kader van Beethoven 2020

Ludwig van Beethoven

Symfonie nr. 10 in Es (reconstructie van Barry Cooper 1988/2013)
Symfonie nr. 9 in D

koor: ORFEÓN PAMPLONÉS
orkest: ORQUESTRA DE VALÈNCIA
Raquel Lojendio, sopraan
Cristina Faus, mezzosopraan
Vicente Ombuena, tenor
José Antonio López, bas-baríton

dirigent: Ramón Tebar

voor meer informatie zie hier.Dag 3: zaterdag 23 november 2019

We starten deze dag met een bezoek aan de centrale markt, de Mercado Central, een van de grootste overdekte markten van Europa. Het modernistische gebouw was voltooid in 1928 ( de bouw startte in 1914) en werd opgetrokken in metaal, glas en keramiek. Kleuren en geuren strelen onze zintuigen! Het gebouw sluit perfect aan bij La Lonja de la Seda, de zijdebeurs uit de 15/16de eeuw (Unesco).

Zijde was gedurende drie eeuwen dé bron van inkomsten voor de stad. In de namiddag bezoeken we het zijde-museum, Museu de la Seda. Dit museum, gehuisvest in het prachtige barokke gebouw el Colegio del Arte Mayor werd geopend in 2016. Je ontdekt hier alles over  de geschiedenis van zijde ( moerbeibomen!) en over de betekenis van Valencia op de zijderoute.
Op de terugweg naar het hotel wandelen we door de buurt van het Noordstation van Valencia. De eclectische en modernistische gebouwen in deze wijk geven een mooi beeld van de rijkdom van de stad rond 1900.

 

Dag 4: zondag 24 november 2019

In de voormiddag wandelen we rustig naar het Museo de Bellas Artes. We komen voorbij het Palau de la Generalitat Valenciana, waar nu het stadsbestuur zetelt. Wat verder bevinden zich de Torres de Serranos , twee militaire stadstorens uit de veertiende eeuw. Het Museum van Schone kunsten is van ver herkenbaar aan zijn felblauwe koepel. Maar het gebouw is ook binnenin schitterend ( Patio Vich!). Naast een verbluffende collectie gotische werken ( ook Valencia kende zijn ‘Primitieven’), hangen er o.a. werken van El Greco, Velasquez en Goya. Wie samen met Philip naar Madrid reisde, herkent vast onmiddellijk de werken van de bekendste Spaanse impressionist Joaquin Sorolla!


In de namiddag bezoeken we eerst de Basiliek van de Maagd der Verlatenen (17de eeuw). Ze ligt vlak naast de gotische Kathedraal. Hoewel, gotisch? Ook romaanse, renaissance, barokke en neoclassicistische elementen vinden we in dit gebouw terug. In de kapel van de H. Franciscus hangen twee werken van Goya maar nog indrukwekkender is de kapel van de H. Kelk. Die kelk, volgens de overlevering de H. Graal, is het middelpunt van een retabel met mooie albasten basreliëfs.

We sluiten deze namiddag af met een kort bezoek aan de Parroquia de San Nicolas. Waarom deze kerk ‘ de Sixtijnse kapel van Valencia’ genoemd wordt, zal u snel duidelijk zijn!

Onder voorbehoud van beschikbaarheid tickets:

’s avonds worden we verwacht in Teatre Martin i Soler / Ciudad de las Artes y las Ciencias voor de “surrealistische” opera:

Les mamelles de Tirésias
Francis Poulenc / Benjamin Britten

Voor meer informatie zie hier.


Dag 5: maandag 25 november 2019

Vandaag verlaten we Valencia. Dat kan niet zonder een laatste bezoek aan de Ciudad de las Artes y las Ciencias. We zijn hier reeds ’s avonds geweest voor een concert, maar overdag is het geheel, opgetrokken op de oude Turiabedding zo mogelijk nog indrukwekkender.Na een overstroming in 1957 besloot men om de Rio Turia te verplaatsen. De oude rivierbedding transformeerde in een groene oase met parken en sportcomplexen.  De laatste toevoeging was de “Stad van de Kunsten en Wetenschappen”, een site met zes ‘futuristische’ gebouwen. Dit miljoenen(miljarden?)project moest van Valencia een toeristische trekpleister maken die de stad nieuwe welvaart zou schenken. En, toegegeven, dit is gelukt! De bouw startte in 1989 en in 2009 werd het laatste gebouw afgeleverd. De Valenciaanse architect Santiago Calatrava nam het leeuwendeel van de architecturale ontwerpen op zich en verzekerde zich zo van eeuwige roem!


Op weg naar de luchthaven rijden we nog langs de haven waar we de middeleeuwse scheepswerven en 19de eeuwse en hedendaagse havenarchitectuur zien.
Valencia leeft!

We nemen een vlucht rond drie uur en landen in Brussel iets na zeven.Praktisch

We zijn er van overtuigd dat deze Valenciareis met Philip De Mesmaecker weer onvergetelijk wordt. Hij kent Valencia zeer goed en vult de grote bezienswaardigheden aan met ongekende parels. Hij deelt zijn passie voor kunst met enthousiasme!

Half mei verwachten we de concertprogrammatie. We kunnen niet wachten tot dan en zullen de concerten dan ook optioneel aanbieden.

Valencia is een hippe bestemming. Hotels hebben geen geduld! We willen dan ook vragen om zo snel mogelijk te reageren mocht u interesse hebben voor deze reis.
Reisleiding
Philip De Mesmaecker
is kunsthistoricus.
Hij is ook bachelor in Oost-Aziatische studies en bachelor in Semitische talen.
Afkomstig uit het Leuvense, woont hij reeds enkele jaren in Spanje, waar hij werkt als reisgids. Deelnemers aan de reizen naar Poblet en Barcelona omschreven Philip als ‘onovertroffen, erudiet, een parel!’.Praktische info

Deelnameprijs: €1495 op basis van min. 17 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: €195

De concerttickets, inclusief de verplaatsing naar het concert, zal u aangeboden worden in optie, van zodra de concertagenda bekend is.

 

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Zurich-Valencia / Valecia-Zurich-Brussel met Swiss Airlines.
Het transport luchthaven – hotel heen en terug met luxe-autocar, zoals vermeld in het programma.
4 nachten in hotel Melia Plaza **** inclusief uitgebreid ontbijt.
Vier gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De deskundige begeleiding, gedurende de hele reis door Philip De Mesmaecker.
Het gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

De tickets voor de 2 concerten zullen u optioneel aangeboden worden van zodra we hier zekerheid voor hebben (eind september).
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Persoonlijke uitgaven.
De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

U kunt het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be  - 09/223 37 40).

 


Cimarosa werkt samen met ConcerTour, lic. 1997