Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Jaarwisseling in Dresden
van zondag 29 december 2019 tot donderdag 2 januari 2020. Deze reis is volzet.

‘Einen guten Rutsch ins neue Jahr!’ Zo wens je dat in Dresden bij de overgang van oud naar nieuw. Voor elke kunstliefhebber is deze Duitse stad altijd al bijzonder, maar tijdens de eindejaarsfeesten nog net iets gemütlicher dan anders. Met blije mensen, kerstmarkten en een betoverend vuurwerk boven de Elbe. Ambiance verzekerd.In alle glorie

Keurvorst Friedrich August I, alias August de Sterke (1670 - 1733) besefte — net als zijn tijdgenoten Peter de Grote en Lodewijk XIV — dat majestueuze gebouwen en een rijk cultureel leven onmisbaar waren. Zowel voor de uitstraling van zijn residentie als voor zijn eigen eer en glorie. Met veel barok en rococo kreeg Dresden wereldallure en tevens de bijnaam 'Elbflorenz' (Florence aan de Elbe): een Europees centrum van kunst en cultuur.

Toen kwam W.O. II. Genadeloos was het bombardement van de geallieerden in februari 1945. De verwoesting was groot. In de DDR-periode daarna bleef Dresden verwond en verminkt. Nu, 25 jaar na de Duitse hereniging, schittert de stad in alle glorie. De prachtige ‘vedute’ — geschilderde stadsgezichten — van Bernardo Bellotto ‘Canaletto’, zijn opnieuw in werkelijkheid te bewonderen. Je zou voor minder Dresden bezoeken.


Nieuwjaar in Dresden

Op 1 januari om 17 uur zetten wij het nieuwe jaar kracht bij met een blije operette in de Semperoper:

‘Die Fledermaus’


van Johann StraussDaarnaast beleven we enkele privé-orgelrecitals door onze reisleider Stephan Weytjens op diverse historische orgels van de beroemde 18de-eeuwse orgelbouwer Gottfried Silbermann.

We verblijven in hotel NH Collection Dresden Altmarkt****, centraal gelegen in de Altstadt. Zie: https://www.nh-collection.com/hotel/nh-collection-dresden-altmarkt


Belevingsprogramma

Dag 1: zondag 29 december 2019

Vertrek om 9u10 in Zaventem. We vliegen met Lufthansa naar Dresden. Via een overstap in München landen we om 12u35 in Dresden (onder voorbehoud van wijzigingen). Vervolgens rijden we met een autocar naar ons hotel.
In de namiddag maken we een verkenningswandeling door de Altstadt van Dresden. We ontdekken er het indrukwekkende stadsontwerp van keurvorst Friedrich August I. Ook vernemen we een en ander over zijn vele maîtresses en zijn ontelbaar nageslacht. Vandaar zijn bijnaam ‘de Sterke’, waarover meer in de verdere uitstap.
‘s Avonds dineren we gezamenlijk.

 

Dag 2: Maandag 30 december 2019

Deze dag wijden we aan de barokkunst. We starten met een gedenkwaardig bezoek aan de Frauenkirche. In de dramatische oorlogsnacht van 14 op 15 februari 1945 — toen Dresden in vuur en vlam stond en minstens 25.000 mensen het leven lieten — werd deze historische kerk grotendeels verwoest. Tijdens het DDR-regime bleef de ruïne onaangeroerd als herdenkingsmonument. Na ‘Die Wende’ werd de Frauenkirche weer volledig in ere hersteld en is nu opnieuw te bezichtigen in al haar laatbarokke luister. Helemaal zoals architect George Bähr had bedoeld tussen 1726 en 1743. Weet ook: in 1736 kwam Johan Sebastian Bach naar Dresden om er in deze kerk het nieuwe Silbermann orgel te bespelen.
Ruim 500 jaar na de stichting van het protestantisme door Maarten Luther, is de Frauenkirche met haar centraalbouw en tribunes een schoolvoorbeeld van een Lutherse kerk die ontworpen is voor de erediensten van het Woord.
Overigens: omdat de August de Sterke koning van Polen wilde worden, bekeerde hij zich tot het katholicisme. Aldus initieerde hij de bouw van een katholieke kerk in het centrum van zijn Lutherse stad. De Katholische Hofkirche moet in barokke pracht zeker niet onderdoen voor de Frauenkirche.
Daarnaast heeft Dresden natuurlijk nog veel meer in petto. Het Residenzschloss van de Markgraven van Meissen, en later van de Kurfürsten van Saksen, is bijvoorbeeld een meesterwerk van Duitse renaissancebouwkunst. Het gebouw is volledig gerestaureerd en herbergt verschillende musea, waaronder het wereldberoemde “Grünes Gewölbe”, één van de rijkste culturele schatkamers van Europa.
Daarna bewonderen we de Zwinger, een paleizencomplex opgetrokken op een grote binnenplaats achter de stadsmuren. De ambitieuze August de Sterke — die eveneens Keizer van het Heilig Roomse Rijk wilde worden — liet dit pronkstuk bouwen. Architect Daniël Pöppelmann heeft samen met beeldhouwer Balthasar Permoser zijn eerzucht gestalte gegeven. In een totaalkunst waarbij sierlijke beeldhouwwerken versmelten met bouwkunst. Zeer bezienswaardig. Aansluitend genieten we van een avondmaaltijd in één van de beste restaurants van de Dresdner Altstadt: ‘Kastenmeiers’.


Dag 3: dinsdag 31 december 2019

Deze dag staat in het teken van het orgel. Eerst rijden we naar Freiberg ten zuiden van Dresden. In de middeleeuwen was Freiberg een zeer rijke stad dankzij de aanwezigheid van zilvermijnen. Vandaar dat de Saksische hertogen in deze zilverstad hun munt lieten slaan. Een blijk van die rijkdom is de Sankt Mariendom, waarvan de bouw startte in de 12de eeuw. Beroemd zijn de laat-romaanse triomfkruisgroep en de gouden poort. Hier liggen de Saksische hertogen begraven, tot August de Sterke katholiek werd.Natuurlijk zijn we met name geïnteresseerd in het 18de-eeuwse orgel van Gottfried Silbermann die in Freiberg leefde en werkte. Hij is één van de beroemdste orgelbouwers van Duitsland. We krijgen een privérondleiding met concert.
In de namiddag stoppen we nog in Reinhardtsgrimma, een verstild dorpje waar we in de kerk eveneens een mooi gerestaureerd Silbermann orgel vinden. Onze reisleider Stephan Weytjens zal hier andermaal een fijne performance geven.Apotheose 2019

’s Avonds doen we het oude jaar uitgeleide met een feestelijk Sylvestersouper in de salons van de Semperoper. Daar wacht ons een gastronomisch vijfgangenmenu met schitterende wijnen en sprankelende champagne. Het wordt beslist een gezellig samenzijn onder vrienden. Om middernacht genieten we vanop het balkon van het magistrale vuurwerk boven de Elbe.


Dag 4: woensdag 1 januari 2019

Nieuwjaarsdag gebiedt een rustig tempo. Na een gezamenlijke lunch brengen we een bezoek aan de mooie verzameling schilderijen in de ‘Gemäldegalerie Alte Meister’. We bekijken er onder meer de ‘Sixtijnse Madonna’ van Rafaël, de ‘Slapende Venus’ van Giorgione en Titiaan, Johannes Vermeers ‘Meisje met de Brief’, de ‘Madonna’ van Jan Van Eyck en natuurlijk ook Bellotto’s ‘Vedute van Dresden’.Om 17 uur worden we andermaal verwacht in de Semperoper voor de opvoering van:

 

‘Die Fledermaus’

van Johann Strauss

door

Sächsischer Staatsopernchor Dresden

Sächsische Staatskapelle Dresden

 

 

Dag 5: donderdag 2 januari 2019

In de namiddag vliegen we terug naar Brussel met Lufthansa, vertrek om 14u25 met overstap in Frankfurt. Aankomst in Brussel om 17u25.

 

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil


Reisleider Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Hij doceert muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en geeft geregeld concert-inleidingen en lezingen.

Als begeleider van meerdere Cimarosa-reizen — waaronder de Bachreizen (Thüringen en Leipzig), Berlijn, Dresden, Innsbruck, Londen, Kopenhagen, New York — wordt hij door de deelnemers steeds gewaardeerd voor zijn bezielende competentie.
Tijdens de voorbereidende vergadering geeft musicoloog Stephan Weytjens een inleiding op de operette ‘Die Fledermaus’ van Johann Strauss.

Praktische info

Deelnameprijs: 1995 € op basis van min. 15 (max 24) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: 305.

Inbegrepen:

 • Vluchten Brussel-Dresden/Dresden-Brussel
 • Alle verplaatsingen met autocar, zoals vermeld in het programma.
  Vier overnachtingen in hotel NH Collection Dresden Altmarkt ****
  (op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt)
 • Het gastronomische oudejaarsdiner in de Semperoper drank inbegrepen
  (waarde €395)
 • Drie gemeenschappelijke maaltijden: op 29 en 30 december en op 1 januari.
 • Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het programma.
  Het operaticket in eerste categorie (waarde €125)
  De privé orgelconcerten
 • De voorbereidende vergadering
 • Alle fooien
 • De BTW

Niet inbegrepen:

 • Alles wat niet expliciet is vermeld onder ‘inbegrepen'.
 • Drank bij de maaltijden (behalve het oudejaarsdiner waarbij de drank is inbegrepen)
 • Persoonlijke uitgaven
 • De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs.
  Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren.
  Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

 

Als u graag wil deelnemen?
Vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar: info@bornemtravel.be