In alle glorie
Keurvorst Friedrich August I, alias August de Sterke (1670 - 1733) besefte — net als zijn tijdgenoten Peter de Grote en Lodewijk XIV — dat majestueuze gebouwen en een rijk cultureel leven onmisbaar waren. Zowel voor de uitstraling van zijn residentie als voor zijn eigen eer en glorie. Met veel barok en rococo kreeg Dresden wereldallure en tevens de bijnaam 'Elbflorenz' (Florence aan de Elbe): een Europees centrum van kunst en cultuur.
Toen kwam W.O. II. Genadeloos was het bombardement van de geallieerden in februari 1945. De verwoesting was groot. In de DDR-periode daarna bleef Dresden verwond en verminkt. Nu, 25 jaar na de Duitse hereniging, schittert de stad in alle glorie. De prachtige ‘vedute’ — geschilderde stadsgezichten — van Bernardo Bellotto ‘Canaletto’, zijn opnieuw in werkelijkheid te bewonderen. Je zou voor minder Dresden bezoeken.
Op 1 januari om 17 uur zetten wij het nieuwe jaar kracht bij met een blije operette in de Semperoper:
‘Die Fledermaus’
van Johann Strauss
Daarnaast beleven we enkele privé-orgelrecitals door onze reisleider Stephan Weytjens op diverse historische orgels van de beroemde 18de-eeuwse orgelbouwer Gottfried Silbermann.
We verblijven in hotel NH Collection Dresden Altmarkt****, centraal gelegen in de Altstadt. Zie: https://www.nh-collection.com/hotel/nh-collection-dresden-altmarkt
Belevingsprogramma
Dag 1: zondag 29 december 2019
Vertrek om 9u10 in Zaventem. We vliegen met Lufthansa naar Dresden. Via een overstap in München landen we om 12u35 in Dresden (onder voorbehoud van wijzigingen). Vervolgens rijden we met een autocar naar ons hotel.
In de namiddag maken we een verkenningswandeling door de Altstadt van Dresden. We ontdekken er het indrukwekkende stadsontwerp van keurvorst Friedrich August I. Ook vernemen we een en ander over zijn vele maîtresses en zijn ontelbaar nageslacht. Vandaar zijn bijnaam ‘de Sterke’, waarover meer in de verdere uitstap.
‘s Avonds dineren we gezamenlijk.
Dag 2: Maandag 30 december 2019
Deze dag wijden we aan de barokkunst. We starten met een gedenkwaardig bezoek aan de Frauenkirche. In de dramatische oorlogsnacht van 14 op 15 februari 1945 — toen Dresden in vuur en vlam stond en minstens 25.000 mensen het leven lieten — werd deze historische kerk grotendeels verwoest. Tijdens het DDR-regime bleef de ruïne onaangeroerd als herdenkingsmonument. Na ‘Die Wende’ werd de Frauenkirche weer volledig in ere hersteld en is nu opnieuw te bezichtigen in al haar laatbarokke luister. Helemaal zoals architect George Bähr had bedoeld tussen 1726 en 1743. Weet ook: in 1736 kwam Johan Sebastian Bach naar Dresden om er in deze kerk het nieuwe Silbermann orgel te bespelen.
Ruim 500 jaar na de stichting van het protestantisme door Maarten Luther, is de Frauenkirche met haar centraalbouw en tribunes een schoolvoorbeeld van een Lutherse kerk die ontworpen is voor de erediensten van het Woord.
Overigens: omdat de August de Sterke koning van Polen wilde worden, bekeerde hij zich tot het katholicisme. Aldus initieerde hij de bouw van een katholieke kerk in het centrum van zijn Lutherse stad. De Katholische Hofkirche moet in barokke pracht zeker niet onderdoen voor de Frauenkirche.
Daarnaast heeft Dresden natuurlijk nog veel meer in petto. Het Residenzschloss van de Markgraven van Meissen, en later van de Kurfürsten van Saksen, is bijvoorbeeld een meesterwerk van Duitse renaissancebouwkunst. Het gebouw is volledig gerestaureerd en herbergt verschillende musea, waaronder het wereldberoemde “Grünes Gewölbe”, één van de rijkste culturele schatkamers van Europa.
Daarna bewonderen we de Zwinger, een paleizencomplex opgetrokken op een grote binnenplaats achter de stadsmuren. De ambitieuze August de Sterke — die eveneens Keizer van het Heilig Roomse Rijk wilde worden — liet dit pronkstuk bouwen. Architect Daniël Pöppelmann heeft samen met beeldhouwer Balthasar Permoser zijn eerzucht gestalte gegeven. In een totaalkunst waarbij sierlijke beeldhouwwerken versmelten met bouwkunst. Zeer bezienswaardig. Aansluitend genieten we van een avondmaaltijd in één van de beste restaurants van de Dresdner Altstadt: ‘Kastenmeiers’.
Dag 3: dinsdag 31 december 2019
Natuurlijk zijn we met name geïnteresseerd in het 18de-eeuwse orgel van Gottfried Silbermann die in Freiberg leefde en werkte. Hij is één van de beroemdste orgelbouwers van Duitsland. We krijgen een privérondleiding met concert.
In de namiddag stoppen we nog in Reinhardtsgrimma, een verstild dorpje waar we in de kerk eveneens een mooi gerestaureerd Silbermann orgel vinden. Onze reisleider Stephan Weytjens zal hier andermaal een fijne performance geven.
Apotheose 2019
’s Avonds doen we het oude jaar uitgeleide met een feestelijk Sylvestersouper in de salons van de Semperoper. Daar wacht ons een gastronomisch vijfgangenmenu met schitterende wijnen en sprankelende champagne. Het wordt beslist een gezellig samenzijn onder vrienden. Om middernacht genieten we vanop het balkon van het magistrale vuurwerk boven de Elbe.
Dag 4: woensdag 1 januari 2019
Nieuwjaarsdag gebiedt een rustig tempo. Na een gezamenlijke lunch brengen we een bezoek aan de mooie verzameling schilderijen in de ‘Gemäldegalerie Alte Meister’. We bekijken er onder meer de ‘Sixtijnse Madonna’ van Rafaël, de ‘Slapende Venus’ van Giorgione en Titiaan, Johannes Vermeers ‘Meisje met de Brief’, de ‘Madonna’ van Jan Van Eyck en natuurlijk ook Bellotto’s ‘Vedute van Dresden’.
Om 17 uur worden we andermaal verwacht in de Semperoper voor de opvoering van:
‘Die Fledermaus’
van Johann Strauss
door
Sächsischer Staatsopernchor Dresden
Sächsische Staatskapelle Dresden
Dag 5: donderdag 2 januari 2019
In de namiddag vliegen we terug naar Brussel met Lufthansa, vertrek om 14u25 met overstap in Frankfurt. Aankomst in Brussel om 17u25.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil
Reisleider Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Hij doceert muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en geeft geregeld concert-inleidingen en lezingen.
Als begeleider van meerdere Cimarosa-reizen — waaronder de Bachreizen (Thüringen en Leipzig), Berlijn, Dresden, Innsbruck, Londen, Kopenhagen, New York — wordt hij door de deelnemers steeds gewaardeerd voor zijn bezielende competentie.
Tijdens de voorbereidende vergadering geeft musicoloog Stephan Weytjens een inleiding op de operette ‘Die Fledermaus’ van Johann Strauss.
Praktische info
Deelnameprijs: 1995 € op basis van min. 15 (max 24) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: 305 €.
Inbegrepen:
Niet inbegrepen:
Als u graag wil deelnemen?
Vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar: info@bornemtravel.be