Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Op bezoek bij Beethoven in Wenen
Deze reis wordt verplaatst naar volgend jaar.

Reisleiding: Nicole Van Opstal


In kaum einer Stadt Europas war nun der Drang zum Kulturellen so leidenschaftlich wie in Wien “ schrijft Stefan Zweig. Wenen is de hoofdstad van de muziek. In de Weense hemel schitteren onsterfelijke sterren als Gluck, Haydn, Mozart, Schubert, Brahms en Johann Strauss. Maar de helderste ster aan het Weense firmament is ongetwijfeld Beethoven.
2020 is de 250e verjaardag van Beethoven. Het stond in de sterren geschreven, Cimarosa keert terug naar Wenen, als naar een oude vriend, op bezoek bij Beethoven. We zullen ons onderdompelen in de sfeer en de tijdsgeest rond Beethoven. Vijf dagen lang wandelen we in gezelschap van Beethoven langs de vele adressen waar hij in een periode van 35 jaar, tot aan zijn dood in 1827, gewoond heeft. We bezoeken enkele paleizen waar de Weense hoge adel vocht om de gastheer te mogen zijn van een Beethoven première. We gaan op exclusief bezoek bij de Liechtensteins, bij wie Beethoven niet alleen regelmatig optrad maar waar hij ook pianoles gaf aan Vorstin Josepha von Liechtenstein. Aan haar droeg hij de klaviersonate „Quasi una fantasia“ op. We kuieren door de vele parken van Wenen en komen om elke hoek een standbeeld van een beroemde componist tegen. We volgen Beethoven naar het destijds modieuze kuuroord Baden bei Wien waar hij graag zijn zomervakanties doorbracht en zich liet inspireren door de rust en de natuur in het Helenental, midden in het Wienerwald. We wandelen van Siegenfeld naar Baden, zoals Beethoven zelf ongetwijfeld vele malen gedaan heeft. In Baden worden we in het Kaisershaus vergast op een privé concert op het onlangs gerestaureerde Hammerklavier waar Beethoven zelf op gespeeld heeft. Beethoven zal bij ons zijn, elk moment van de dag, van ‘s morgens tot ‘s avonds. Vooral ’s avonds want we rekenen erop dat we vier concerten zullen kunnen bijwonen in het Konzerthaus en in het Musikverein. We rekenen erop, want voor de drie concerten in het Musikverein moeten we nog wachten tot december om zeker te zijn van onze plaatsen. De twee overige concerten zijn al zeker.Muziekprogramma:

4 juni 19u30 Brahms-Saal, Musikverein
Renaud & Gautier Capuçon en Frank Braley

Ludwig van Beethoven: Trio für Klavier, Violine und Violoncello G-Dur, op. 1/2
Trio für Klavier, Violine und Violoncello B-Dur, „Erzherzog-Trio“, op. 97

***

5 juni 20u Gläsener Saal / Magna Auditorium, Musikverein
Stratos Kwartet
Ludwig van Beethoven: Quartett für Klavier, Violine, Viola und Violoncello Es-Dur op. 16
Johanna Doderer: Neues Werk für Klavierquartett (Uraufführung)
Ludwig van Beethoven: Zwölf Variationen über das Thema „Ein Mädchen oder Weibchen” op. 66

Richard Strauss : Quartett für Klavier, Violine, Viola und Violoncello c-Moll op. 13

***

6 juni Kaisershaus in Baden bei Wien
Philipp Scheucher
privéconcert op Hammerklavier

***

7 juni 11u Grosser Saal, Konzerthaus
Wiener Symphoniker Igor Levit Klavier

Ludwig van Beethoven : Ouverture zu »Coriolan« op. 62
Konzert für Klavier und Orchester Nr. 5 op. 73
Symphonie Nr. 7 op. 92

***

7 juni 19u30 Grosser Saal, Musikverein
Daniel Barenboim Klavier
Ludwig van Beethoven
Sonate für Klavier E-Dur, op. 14/1
Sonate für Klavier Es-Dur, op. 7
Sonate für Klavier F-Dur, op. 54
Sonate für Klavier c-Moll, op. 111


Reisprogramma

Dag 1: donderdag 4 juni 2020

We komen samen in Brussel Luchthaven om 8u15, waar om 10u15 onze vlucht naar Wenen opstijgt.
Een autocar brengt ons naar het Astoria Trend hotel**** in het centrum van de stad.
Na een gezamenlijke lunch wandelen we door het oude stadscentrum en brengen we o.a. een bezoek aan het Pasqualatihaus. Hier heeft Beethoven acht jaar gewoond op de vierde verdieping van waaruit hij uitzicht had op de nabij gelegen Mölker Bastei. De opera Fidelio kwam hier tot stand. ’s Avonds trekken we voor de eerste keer naar de “gouden zaal” in het Musikverein (die we natuurlijk kennen van het jaarlijkse Nieuwjaarconcert) voor een programma met:

Renaud & Gautier Capuçon en Frank Braley

Ludwig van Beethoven : Trio für Klavier, Violine und Violoncello G-Dur
Trio für Klavier, Violine und Violoncello B-Dur „Erzherzog-Trio“


Dag 2: vrijdag 5 juni 2020

Na het ontbijt geeft Nicole Van Opstal een inleiding op het concert van deze avond.
We brengen in de voormiddag een bezoek aan het schitterende Kulturhistorisches Museum waar we de gelegenheidstentoonstelling rond Beethoven zullen bezoeken. Hierin worden 120 werken bijeengebracht die op een of andere manier in verband staan met het werk van Beethoven en goed de tijdsgeest waarin Beethoven leefde, weergeven. Volgende kunstenaars komen aan bod: Caspar David Friedrich, William Turner, Francisco de Goya, Jorinde Voigt, Auguste Rodin, Rebecca Horn en John Baldessari. Daarnaast nemen we natuurlijk onze tijd om ook in de andere zalen van het museum rond te dwalen, gevuld met de vele kunstschatten die de Habsburgers verzamelden, waaronder ook heel wat uit onze eigen contreien afkomstig zijn waaronder Pieter Bruegel de Oude, Rubens, Van Dijck.

Na een gezamenlijke lunch bezoeken we in de namiddag natuurlijk de Beethovenfries van Gustav Klimt in het Sezessionsgebouw. Een (Duitstalige) gids zal er ons inwijden in de betekenis van dit raadselachtige werk.
’s Avonds worden we terug verwacht in het Musikverein voor het

Stratos Kwartet

Ludwig van Beethoven : Quartett für Klavier, Violine, Viola und Violoncello Es-Dur
Johanna Doderer : Neues Werk für Klavierquartett (Uraufführung)
Ludwig van Beethoven : Zwölf Variationen über das Thema „Ein Mädchen oder Weibchen” aus der Oper „Die Zauberflöte” von Wolfgang Amadeus Mozart,
Richard Strauss : Quartett für Klavier, Violine, Viola und Violoncello c-Moll

 

Dag 3: zaterdag 6 juni 2020 Baden bei Wien

Na de inleiding op het concert van deze avond door Nicole Van Opstal brengt een luxe autocar ons tegen de middag naar een typisch Weens gasthof Skilitz in het gehucht Siegenfeld, midden in het Wienerwald. We genieten er van een gezamenlijke hartige lunch. Na het dessert trekken we onze wandelschoenen aan en vertrekken we voor een wandeling van 7 km richting Baden bei Wien. We lopen door het bos langs het water. De weg daalt de hele tijd, dus we hoeven geen overdreven krachtinspanningen te leveren. Wil je het liever kalm aan doen, dan kan je met de autocar naar Baden rijden en daar de moedige Wanderer opwachten.In Baden is een klein Beethovenmuseum. Beethoven bracht gedurende vijftien jaar de zomer door in Baden. Hij werkte er aan zijn negende symfonie.

Stefan Zweig schrijft over Baden: “…In Baden ist es nicht nötig das kleine Städtchen zu verlassen, um der Landschaft sich zu erfreuen. Der schöne hügelige Wald dringt unmerklich zwischen die niederen biedermeierischen Haüser, die der Einfachheit und Anmut der Beethovenschen Zeit bewahrt haben…“

‘s Avonds worden we vergast op een bijzonder privéconcert in het Kaisershaus. De pianist Philipp Scheucher vertolkt, speciaal voor ons, een aantal werken op het onlangs gerestaureerde Hammerklavier. Dit instrument werd door Conrad Graf gebouwd rond 1820. Hij stelde het ter beschikking van Beethoven in 1826. Het zou het laatste Hammerklavier zijn dat Beethoven bezat. We krijgen een concert op een echte Beethovenrelikwie.

 

Dag 4: zondag 7 juni 2020

Na het ontbijt geeft Nicole Van Opstal ons een toelichting bij de concerten van vandaag.
Om 11 uur worden we verwacht in het Konzerthaus voor het morgenconcert:

Wiener Symphoniker Igor Levit Klavier

Ludwig van Beethoven
Ouverture zu »Coriolan«
Konzert für Klavier und Orchester Nr. 5
Symphonie Nr. 7

Na de gezamenlijke lunch worden we verwacht in het prestigieuze Liechtenstein Gartenpalais voor een exclusieve rondleiding in dit, minder bekende, maar uiterst waardevolle adellijke zomerpaleis. Reeds in de tijd van Beethoven richtte de vorst zijn paleis in als een museum voor de rijke verzameling kunstwerken in het bezit van de familie Liechtenstein.


Het museum bevat een groot aantal schilderijen van Rubens, en daarnaast o.a. van Van Dijck, Lucas Cranach, Rafaël, Rembrandt, van Ruysdael en Hamilton. Verder vinden we er talloze bronzen beelden, een porseleinverzameling, Franse pronkkoetsen en het “Badminton Cabinet” dat het duurste meubelstuk ter wereld zou zijn. De combinatie van de architectuur van dit 17e-eeuwse paleis, samen met de vele kunstwerken en de barokke tuin maken dit geheel tot een absoluut topmuseum.

’s Avonds wacht ons nog een concert in het Musikverein met

Daniel Barenboim Klavier

Ludwig van Beethoven
Sonate für Klavier E-Dur, op. 14/1
Sonate für Klavier Es-Dur, op. 7
Sonate für Klavier F-Dur, op. 54
Sonate für Klavier c-Moll, op. 111


Dag 5: maandag 8 juni 2020

En toch krijgen we nog niet genoeg. Op de laatste dag van onze reis brengen we nog een bezoek aan het Haus der Musik. Dit is een merkwaardig interessante interactieve tentoonstelling waar dit jaar uiteraard Beethoven uitvoerig aan bod komt. Na een laatste gezamenlijke lunch vertrekken we met de autocar naar de luchthaven. We vliegen om 17u30 naar Brussel waar we om 19u15 landen, met ons hoofd en ons hart vol van Beethoven.

 

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil


Reisleiding: Nicole Van Opstal

Musicologe en presentator-programmamaker Klara.
Voor Cimarosa begeleidde ze al meerdere groepsreizen o.a. naar Milaan, Aix-en-Provence, Baden-Baden, Göttingen en Palermo.


Praktische info

Deelnameprijs 1830 op basis van min. 15 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 295 .


Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Wenen/Wenen-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in het Astoria Eden hotel **** in Wenen op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Vijf gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De verplaatsingskosten.
De inleidingen op de concerten door Nicole Van Opstal.
De tickets voor het privéconcert op zaterdagavond in Baden en voor het concert op zondagmiddag in het Konzerthaus in eerste categorie.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

De tickets voor de 3 avondconcerten in het Musikverein (donderdag, vrijdag en zondag) zijn niet inbegrepen. We zullen pas in december uitsluitsel hebben hierover. Deze tickets zullen dan aangerekend worden van zodra we hierover zekerheid hebben.

Verder is, niet inbegrepen:
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be