Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Collegium Vocale Crete Senesi
van zaterdag 25 juli tot zaterdag 1 augustus 2020. Deze reis gaat niet door.

Reisleiding: Pieter Bergé

In 2020 viert Collegium Vocale voor de 20e keer het Festival Crete Senesi. Bovendien is het 50 jaar geleden dat Philippe Herreweghe zijn Collegium Vocale oprichtte. U kunt deze dubbele verjaardag meemaken samen met Cimarosa. Zoals elk jaar zullen we een muzikaal festijn meemaken, gebracht door een keur van schitterende uitvoerders en orkesten. Naast het klassieke openingsfeest “Soirée Composée” wonen we nog negen concerten bij. Volgende namen staan op het programma:

P. Memelsdorff, Sylvia Huang, Thomas Bauer, Nelson Goerner,

en verder beroemde ensembles:

Mala Punica, Sextet Concertgebouworkest Amsterdam, Arabella Quartet der Staatskapelle Dresden, Zehetmair Quartet en uiteraard Collegium Vocale Gent & Philippe Herreweghe.


Zoals vorig jaar logeren we in Laticastelli Country Relais Hotel **** https://www.laticastelli.com in Rapolano Terme. Dit hotel bestaande uit 2 straatjes van een oude Borgo gelegen bovenop een Toscaanse heuvel. De kleine huisjes zijn omgevormd tot ruime hotelkamers voorzien van alle modern comfort. Je ontbijt op een terras en je zwemt in een magnifiek zwembad telkens met een adembenemend uitzicht.
Toscane is een heerlijke streek om op vakantie te gaan. Middeleeuwse abdijen, stadjes en steden getuigen van een rijke geschiedenis van ondernemende koopmannen, mecenassen, kunstenaars, schilders, beeldhouwers, architecten. Hier ligt de bakermat van de renaissance. We bezoeken Siena, Arezzo, Monte Oliveti, Pienza

Alle uitstappen worden begeleid door de gewaardeerde Franstalige gidse Eleonora Silvestri.
Ook de culinaire geneugten van Toscane, zowel in vaste als vloeibare vorm zullen we niet aan ons voorbij laten gaan.

Dagprogramma

Dag 1: zaterdag 25 juli 2020

In Zaventem nemen we de vlucht naar Firenze SN 3139 om 9u10 ( vluchturen onder voorbehoud). Met de autocar rijden we naar het hotel in Rapolano.

In de grote woonkamer van het hotel, met vleugelpiano, geeft Pieter Bergé, zoals elke dag, toelichting bij de concerten van morgen.

‘s Avonds genieten we van een gezamenlijke maaltijd in het hotel.
Dag 2: zondag 26 juli 2020

Vandaag bezoeken we het nabijgelegen Siena.
Eleonora Silvestri brengt ons naar het beroemde Piazza del Campo waar sinds 1287 tweemaal per jaar de roemruchte Palio, de paardenrace tussen de zeventien wijken van de stad, plaats vindt. In het Palazzo Pubblico kunnen we de fresco’s bewonderen van Simone Martini, waaronder een Maestà en ‘De allegorie van goed bewind en slecht bewind’ van Ambrogio Lorenzetti, maar ook Spinello Aretino, Sano di Pietro en Il Sodoma werkten hier.Na een vrije lunch zetten we onze wandeling verder en bezoeken we de Duomo met de vele schitterende taferelen, ingelegd in de marmeren vloer, en de witmarmeren kansel van Nicola Pisano.In de vooravond vertrekken we naar Asciano voor de openingsavond van het festival,
de Soirée Composée. Naast een overheerlijk buffet aan lange tafels op de Piazza del Grano krijgen we concerten te horen in de Chiesa San Francesco en in de Basilica Sant Agatha. Het juiste programma zal later meegedeeld worden.


Dag 3: maandag 27 juli 2020

Zoals alle volgende dagen, beginnen de dag met een inleiding op het avondconcert door Pieter Bergé. Vandaag brengt Eleonora ons naar Arezzo.

Arezzo ken je misschien van de ontroerende film “La vita e bella” van Roberto Benigini in 1997. Je zal zeker de Piazza Grande, het Caffé dei Constanti, en de trappen van de Duomo herkennen. Arezzo ligt op de grens tussen Toscane en Umbrië, op de pelgrimsroute “Via di San Francesco”.In dit middeleeuwse stadje en de omliggende dorpjes, gaan we op zoek naar de werken van één van de grootste Italiaanse renaissance schilders uit de 15e eeuw: Piero della Francesca. Van opleiding wiskundige, bracht hij het wiskundig perspectief in de schilderkunst maar hij was ook een vernieuwer door zijn figuren voor te stellen als “echte” mensen (ipv iconen): beiden typische kenmerken van de renaissance schilderkunst. In de kerk van San Francesco in Arezzo zien we de frescoreeks “de legende van het ware kruis”. Na een gezamenlijke lunch begeven we ons naar Monterchi. In dit kleine stadje, buiten de toeristische routes, schilderde Piero della Francesca, na de dood van zijn moeder, de enig mooie “Madonna del parto”: menselijk en goddelijk tegelijk. Met de liefhebbers wandelen we een stukje op de pelgrimsroute Via di Francesco.In de late namiddag keren we terug naar het hotel.

’s Avonds wonen we in Sant'Anna in Camprena het concert bij:

Het ensemble Mala Punica en Pedro Memelsdorff

Napoli Gothique


Dag 4: dinsdag 28 juli 2020

Na de inleiding van Pieter Bergé op de twee concerten die vandaag op het programma staan, begeven we ons naar Castelmuzio voor het middagconcert in de Pieve Santo Stefano

Sylvia Huang
Ysaÿe Sonate 2 & 6

Na het concert rijden we naar Monticchiello voor een uitgebreide gastronomische maaltijd met wijnproeverij bij Jo Paumen in het restaurant Daria. We keren terug naar het hotel voor een koude douche of een duik in het zwembad en worden ‘s avonds terug verwacht in Asciano voor het concert in de San Francescokerk.

Collegium Vocale en Philippe Herreweghe
Gesualdo book V


Dag 5: woensdag 29 juli 2020

Ook vandaag staan twee concerten op het programma.
Na de inleiding door Pieter Bergé begeven we ons naar Castelmuzio voor een middagconcert in de kerk van Santo Stefano.

Thomas Bauer
Kurt Weil & Others.

Na een gezamenlijke lunch in Asciano gaan we op bezoek naar de Abbazia territoriale di Monte Oliveto Maggiore. De abdij, gesticht in 1313, is een mooi voorbeeld van quattrocento architectuur. Ze behoort toe aan de orde van de “Olivetanen”. In de 15e eeuwse kerk zijn de koorbanken met inlegwerk van Fra Giovanni da Verona te bewonderen. De kruisgang is versierd met 36 fresco’s die het leven van de heilige Benedictus van Nursia uitbeelden. Ze zijn van de hand van Luca Signorelli en IlSodoma. De paters hebben een grote boerderij waar wijn en olijfolie gekweekt worden. We plannen een degustatie van hun producten in hun historische cantina.‘s Avonds keren we terug naar Asciano voor het concert:

Sextet van het Concertgebouworkest Amsterdam
Junko Naito, Leonie Bot, viool, Martina Forni, Frederik Boits, altviool, Clement Peigné, Julia Tom, cello
het programma wordt later bekendgemaakt.


Dag 6: donderdag 30 juli 2020

Vandaag doen we het rustig aan, zodat we volop kunnen genieten van ons hotel.
‘s Morgens luisteren we naar de inleiding door Pieter Bergé. ‘s Middags worden we verwacht in de chiesa San Francesco in Asciano voor het concert met

Nelson Goerner
Bach, Chromatic Fantasy and Fugue
Schubert, D 850


Na een gezamenlijke lunch keren we terug naar het hotel.

‘s Avonds wonen we in de San Francesco in Asciano het concert bij:

Dubbel concert: Arabella Quartet van de Staatskapelle Dresden & Nelson Goerner
Arabella Quartet
Beethoven, “Razumovsky”
Pauze
Nelson Goerner, piano
Liszt: Petrarca Sonett no.123, Etude de concert no.2″ La leggerezza”,Funérailles
Les jeux d’eaux à la Villa d’Este, Valse oubliée no.2, Spanish RhapsodyDag 7: vrijdag 31 juli 2020

‘s Morgens luisteren we naar de inleiding door Pieter Bergé.
’s Middags wonen we het concert bij in de San Francesco in Asciano:

Zehetmair Quartet
Brahms, String Quartet in C minor, op 51, No. 1
Brahms, String Quartet in A minor, op 51, No. 2


De namiddag brengen we door in Pienza.

Pienza, de stad van de Pecorinokaas, is de geboortestad van paus Pius II (de humanist Enea Silvio Piccolomini). Hij besloot het centrum van zijn geboortestadje, dat toen nog Corsignano heette, te verbouwen volgens de principes van de ideale renaissancestad. Hij gaf deze opdracht aan Bernardo Rossellino, leerling van Alberti. De plannen werden maar gedeeltelijk gerealiseerd maar het stadje met zijn authentieke centrum werd terecht uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. We bezoeken de duomo, bekend voor zijn schitterende glasramen, evenals het Palazzo Piccolomini. Vanop de Piazza Pio II genieten we van een adembenemend zicht op de omringende heuvels, de “Val d’Orcia”. We krijgen ook de gelegenheid om Pecorinokaas te degusteren.We sluiten het festival op waardige wijze af met het slotconcert gevolgd door een avondmaal in de tuin van Sant’ Anna in Camprena.

 

Collegium Vocale Gent - Philippe Herreweghe
Purcell, Ode to St. Caecilia

 

Dag 8: zaterdag 1 augustus 2020

We vertrekken uit het hotel om 7u45 richting luchthaven van Firenze. Om 11u45 vliegen we met vlucht SN 3140 terug naar Brussel waar we omstreeks 13u30 landen.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.


Reisleiding: Pieter Bergé
Pieter Bergé is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vormanalyse van de klassieke en vroeg-romantische instrumentale muziek en op intertekstualiteit en citaattechnieken doorheen de muziekgeschiedenis. Hij is artistiek directeur van Festival 20/21, de nieuwe benaming van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, dat zich focust op de klassieke muziek sedert 1900. Hij publiceerde onder meer twee monografieën over de opera’s van Arnold Schönberg, verzamelbundels over Beethovens Sturm-sonate en over de geschiedenis van het requiem (Dies Irae). Eind 2018 verscheen zijn boek “Wie schreef het Requiem van Mozart?”. Hij is ook hoofdredacteur van KARAKTER, het tijdschrift van de Academische Stichting Leuven vzw. Hij publiceerde ook een sprookjesbundel “Er was eens...” en een muziekgeschiedenis voor iedereen die jong van geest is “Hoe groen klinkt een gitaar?”. Zijn passie is muzikale kennis delen met echte liefhebbers. In 2019 trad Pieter Bergé ook als reisleider op voor deze reis.

Praktische info

Deelnameprijs: € 2860 op basis van min. 17 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: € 290

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Firenze / Firenze-Brussel met SN.
Alle verplaatsingen met luxe-autocar, zoals vermeld in het programma.
Zeven overnachtingen in Laticastelli Country Relais Hotel **** in Rapolano Terme, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Zeven gemeenschappelijke maaltijden, drank inbegrepen,  waarvan één buffet en één maaltijd met de muzikanten van het festival en een gastronomische maaltijd met uitgelezen wijnen (in de prijs inbegrepen).
De tickets voor de Soirée Composée en negen concerten in het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi. (waarde: 440 €)
Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De begeleiding, gedurende de uitstappen, door de Franstalige gids Eleonora Silvestri.
De deskundige inleidingen op de concerten door Pieter Bergé.
De voorbereidende vergadering.
Het gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij je de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van je voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal je wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. Je kan je ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden je in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.
Je kan het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be  - 09/223 37 40).

Wacht niet met inschrijven, er is zeer veel belangstelling . Het aantal 1-persoonskamers is voor deze reis beperkt.
Je kan het fotoalbum van deze reis in 2019 vinden op deze link

Cimarosa werkt samen met ConcerTour, lic. 1997