Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
ConcerTour 1997
Firenze voor fijnproevers

Van woensdag 29 september tot maandag 4 oktober 2021.

Lees hier het verslag van Roger Creyf over het muzikaal programma op de website van Klassiek Centraal.Eindelijk is het zover : we reizen af naar Firenze.
Firenze, la Bella, bakermat van de renaissance. Groot geworden onder de kunstlievende Medici.

Stad van Dante, Brunelleschi, Masaccio, Galileo Galilei, Donatello, Machiavelli, Ghiberti, Barbara Strozzi, Fra Angelico,... .
Geen enkele stad belichaamt meer het nieuwe mensbeeld van het quattrocento. Er is zoveel te zien! Iedere bezoek aan Firenze is anders maar toch worden we telkens weer overrompeld door zoveel schoonheid.

Cimarosa opteerde er voor deze reis in het teken te zetten van kunstschatten ‘voorbij de gangbare paden’. Zo verlaten we de stad tweemaal en ontdekken we de kunstwerken die onder impuls van de Medici’s tot stand werden gebracht in de groene omgeving van Firenze.
Onze Nederlandstalige gids Karin Werker, die we in 2015 al hebben kunnen waarderen om haar gedegen kennis van de streek en van de kunstgeschiedenis, leidt ons naar plaatsen waar zelfs de meest fervente Firenzebezoekers zelden komen.

Muzikaal programma

We hebben lang moeten wachten, maar dat heeft geloond: het programma dat het Teatro del Maggio Musicale Fiorentino aanbiedt is nog beter dan vorig jaar. Muzikaal worden we driemaal verwend met een opera en twee concerten. Het Teatro heeft zijn eigen orkest en koor; we zien twee dirigenten van formaat aan het werk: Zubin Mehta en Christophe von Dohnányi:

Woensdag 29 september: Zubin Mehta dirigeert :
Franz Schubert
Symfonie nr 1, Arnold Schönberg Fünf Orchesterstücke
en Ludwig van Beethoven Symfonie nr 7
Vrijdag 1 oktober: Christoph von Dohnányi dirigeert:
Charles Ives
The Unanswered Question,
György Ligeti
Dubbel concerto voor fluit, hobo en orkest en
Pjotr ljitsj Tsjaikovski
Symfonie nr 6 de Pathetische

Zaterdag 2 oktober: de opera La Traviata van Giuseppe. Verdi
muzikale leiding Zubin MehtaBelangrijke opmerking: De kaartenverkoop begint pas in de loop van augustus. Daarom is dit muziekprogramma onder voorbehoud en niet gegarandeerd voor de drie concerten, in afwachting dat we de kaarten zullen toebedeeld krijgen. Bijgevolg worden deze concerttickets voorlopig niet in de prijs van de reis inbegrepen, en zullen ze later apart verrekend worden.

 

Reisprogramma

Dag 1: woensdag 29 september

Samenkomst in Brussel Airport om 8u00, waar we om 9u55 vertrekken naar Firenze met een overstap in Zurich. We vliegen met Swiss Air.
Een autocar brengt ons naar het Executive hotel Florence**** in het centrum van de stad.
https://www.hotelexecutiveflorence.com/
Na een gezamenlijke lunch in de buurt van het hotel verkennen we de omgeving met nieuwe ogen: het Palazzo Rucellai, Palazzo Strozzi, Piazza della Repubblica, Domplein, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio, Borgo San Jacopo, Ponte Santa Trinita, langs de Arno naar de Ognissanti-kerk en terug naar het hotel.
’s Avonds zijn we een eerste maal te gast in het Teatro del Maggio Musicale Fiorentino:

Franz Schubert
Symfonie nr 1 in D major D. 82
Arnold Schönberg
Fünf Orchesterstücke op. 16
Ludwig van Beethoven
Symfonie nr 7 in A major Op. 92
Dirigent: Zubin Mehta

 

Dag 2 donderdag 30 september 2021

We blijven vandaag in Firenze. We bezoeken het Palazzo Davanzati, dat een goed beeld geeft van de Florentijnse woninginrichting van de 14de tot de 16de eeuwVervolgens gaan we naar de schitterende Biblioteca Laurenziana. Dit gebouw werd ontworpen door Michelangelo in opdracht van kardinaal Giulio de Medici, de latere Paus Clemens VII. Het bevat een ongemeen rijke verzameling boeken van Cosimo en Piero de Medici. Uiteraard bezoeken we ook de vlakbij gelegen Sagrestia Nuova van Michelangelo met de unieke tomben van Giuliano en Lorenzo.

Na de gemeenschappelijke lunch voorzien we vrije tijd om op eigen houtje de stad verder te verkennen.

Dag 3: vrijdag 1 oktober

We beginnen de dg me een inleiding door Arne Herman over het concert van deze avond. We verlaten de stad met een touringcar en rijden naar Poggio a Caiano, het geliefde vakantieoord van de Medici’s. We bezoeken de Villa Medicea Ambra (Unesco werelderfgoed).


Onze volgende halte is Carmignano. In de kerk gewijd aan San Michele hangt een meesterwerk van het maniërisme: de Visitatio van Jacopo da Pontormo.

Na een gemeenschappelijke lunch in Carmignano reizen we door naar de Certosa del Galluzzo. In dit kartuizerklooster, prachtig gelegen op een heuvel, bevindt zich een schat aan kunstwerken. We bezichtigen de San Lorenzokerk, en de pinacotheek, ondergebracht in de refter van het abdijcomplex. Hier bevinden zich o.a. vijf fresco’s met scènes uit het Passieverhaal van Christus, geschilderd door Pontormo in 1523-1525. Pontormo verbleef toen in het klooster om te ontsnappen aan de pestepidemie in Firenze.
Gemeenschappelijk avondmaal in Firenze.

’s Avonds worden we verwacht in het Teatro del Maggio Fiorentino voor een uitvoering van:

Charles Ives
The Unanswered Question
György Ligeti
Dubbel concerto voor fluit, hobo en orkest
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Symfonie nr 6 in B minor Op. 74, de Pathetische

Dag 4: zaterdag 2 oktober — Firenze

Om de drommen toeristen te vermijden, bezoeken we al vroeg het Uffizi. Giotto, Veronese, Leonardo da Vinci, Tintoretto, Piero della Francesca, Parmigianino, Boticelli, Rafaël, Titiaan, … alle meesters van de renaissance zijn er vertegenwoordigd. En dan spreken we nog niet over de latere werken: Caravaggio, Rembrandt, Rubens, …Na een welverdiende koffiepauze, trekken we naar de Badia Fiorentina waar we o.a. het schilderij van Filippino Lippi, de Verschijning van Maria aan Sint Bernard, kunnen bewonderen.
Na de gezamenlijke lunch bezoeken we de Ospedale degli Innocenti. Dit gebouw werd ontworpen door Brunelleschi. De blauw-witte majolicamedaillons van Andrea della Robbia verwijzen naar de functie van het gebouw: een vondelingenhuis.
In de vooravond geeft musicoloog Arne Herman de inleiding op de opera van deze avond:

La Traviata van Giuseppe Verdi
Muzikale leiding: Zubin Mehta
Regie: Davide Livermore
Koor en orkest van de Maggio Musicale Fiorentino

 

Dag 5: zondag 3 oktober Fiesole

Vandaag verlaten we Firenze en ontdekken het stadje Fiesole. We bezoeken echter eerst de abdij van San Salvi, gelegen aan de rand van Firenze. In de refter van de abdij bevindt zich een fresco van Andrea del Sarto die Het Laatste Avondmaal voorstelt. Dit werk van 1526 verraadt de invloed van Leonardo da Vinci.
In Fiesole houden we halt aan de Badia Fiesolana. Dit klooster werd gesticht in de 11de eeuw door monniken van Monte Cassino. In de 15e eeuw werd de kerk gedeeltelijk herbouwd door Brunelleschi en Michelozzo, in opdracht van Cosimo de Medici de oudere. De gevel uit de 11e eeuw werd geïntegreerd in het nieuwe gebouw


Na ons bezoek aan de Duomo van Fiesole en de vrije lunch gaan we in de namiddag op zoek naar het Etruskische en Romeinse verleden van Fiesole. De grote archeologische site herbergt o.a. de restanten van een Romeins theater. Tot slot bezoeken we nog het museum Bandini met schilderijen uit de middeleeuwen en renaissance en terracotta's uit de school van Luca della Robbia.
Daarna keren we terug naar de stad en vieren ons eigen ‘laatste avondmaal’ in Firenze.

Dag 6 maandag 4 oktober

We vliegen om 10u10 via Zurich naar Brussel waar we om 13u50 landen.

 

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil


Reisleiding: Arne Herman


Arne Herman behaalde een doctoraat in de filosofie aan de universiteit van Antwerpen met zijn onderzoek naar de orkestpraktijk van vandaag en de impact ervan op de ontwikkeling van het muzikale repertoire . Hij studeerde af als master musicologie en bachelor filosofie aan de KU Leuven, en hij behaalde een masterdiploma klarinet aan het Lemmensinstituut. In 2012 liep hij een half jaar stage bij Opera Vlaanderen in Antwerpen, waar hij tot op heden regelmatig geëngageerd wordt voor opera-inleidingen en dramaturgische teksten. In 2015 volgde Arne eveneens een stage in de afdeling dramaturgie van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. In juli 2021  werd Arne  door het Antwerp Symphony Orchestra aangesteld als programmator en dramaturg. Arne begeleidde in 2019 voor Cimarosa de reis naar Finland.

 Karin Werker
zal ons gidsen gedurende de reis:   ‘Een logisch gevolg van het afronden van mijn studie klassieke talen in Nijmegen was een verblijf van een jaar in Italië. Dat zijn er inmiddels 25 geworden. Ik ben nu al jaren werkzaam als officiële stadsgids in Florence en omgeving.’Praktische info

Deelnameprijs 1835€ op basis van min. 15 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 275 .

Inbegrepen:
De vluchten Brussel-Firenze/Firenze-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vijf overnachtingen in Executive hotel Florence ****, op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Vijf gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De Nederlandstalige gidsbeurten door Karin Werker, officiële gids voor Firenze en omgeving.
De verplaatsingskosten.
De inleidingen op de concerten door Arne Herman.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.
Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.
De concerttickets zullen afzonderlijk afgerekend worden.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be  - 09/223 37 40). en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be

 

Cimarosa werkt samen met ConcerTour, lic. 1997