Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
Thüringer Bachwochen
van woensdag 20 tot maandag 25 april 2022. Deze reis gaat zeker door.

Reisleiding: Stephan Weytjens

De Thüringenreis brengt ons in de Paastijd naar het groene hart van Duitsland. Deze prachtige streek is niet enkel geliefd omwille van het uitgestrekte Thüringer Woud, maar ook omwille van haar rijke geschiedenis. De regio is de bakermat van de Duitse Reformatie die van hieruit door Martin Luther werd verspreid en die door talrijke Renaissancekunstenaars, waaronder de familie Cranach, in beeld werd gebracht. Oude middeleeuwse burchten en kastelen tekenen het Thüringse landschap. Pittoreske dorpjes met hun typische vakwerkhuizen geven een sprookjesachtige indruk. Doorheen de streek loopt ook de "Klassikerstraße", met culturele brandpunten als Weimar, Erfurt, Eisenach en Gotha. Goethe en Schiller en andere grote vertegenwoordigers van de Weimarer Klassik waren hier actief.

Maar de regio van Thüringen ademt vooral ook muziek. Niemand minder dan Johann Sebastian Bach werd hier in 1685 geboren als telg van een muzikaal geslacht. Hier groeide hij op bij zijn oudere broer, leerde er orgel spelen en componeren, en was er jarenlang verbonden aan de plaatselijke hoven en kerken. Tijdens onze muzikale pelgrimstocht begeven wij ons in de voetsporen van Bach en bezoeken de historische locaties die onlosmakelijk met zijn leven en werk verbonden zijn. We brengen een bezoek aan zijn geboortestad en staan aan de doopvont waarboven hij gedoopt werd en aan het altaar waar hij trouwde. We bezoeken de kerken waar hij orgel speelde, het kasteel waar hij zijn cantates dirigeerde, de plaatsen waar hij gewoond heeft. Maar ook de kerk waar zijn oudste kinderen werden gedoopt, de feestzaal waar hij met zijn familie geregeld samenkwam, en nog zoveel meer staan op het programma.

Natuurlijk zijn er ook de concerten op het programma. In het kader van de "Thüringer Bachwochen", een gerenommeerd muziekfestival dat jaarlijks rond Pasen plaatsvindt, genieten we elke dag van de muziek van de grootste componist die Thüringen voortbracht.


Reisprogramma

Dag 1: woensdag 20 april: Brussel – Weimar

Met de autocar rijden wij naar Weimar, waar wij tegen de avond zullen arriveren. Nadat wij in het hotel zijn ingecheckt, maken wij ons klaar voor een gemeenschappelijk avondmaal.


Dag 2: donderdag 21 april: Weimar

Na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert brengen wij een bezoek aan de stad Weimar. Terecht geldt Weimar als een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Thüringen. Goethe en Schiller en andere vertegenwoordigers van de Weimarer Klassik woonden hier, Franz Liszt bouwde Weimar uit tot een belangrijk muziekcentrum, het Bauhaus van Henry Van de Velde en Walter Gropius kwam hier tot ontwikkeling, en bovendien stond hier de wieg van de eerste Duitse democratie. Maar ook de naam van Johann Sebastian Bach is met deze stad verbonden. Bach was hier zelfs twee keer in dienst. In 1703 speelde hij hier enkele maanden mee in het hoforkest, en in 1708 werd hij door hertog Wilhelm Ernst in dienst genomen als hoforganist en kamermusicus. Later werd hij er concertmeester. Bijna tien jaar lang, tot 1717, bleef Bach er werken. Onze stadwandeling brengt ons naar het Stadtschloss, waar Bach tewerkgesteld was, we bezoeken de plaats waar Bachs woonhuis ooit stond en bezichtigen de stadskerk waar hij ongetwijfeld geregeld orgel speelde en zijn oudste kinderen werden gedoopt.


Na onze rondleiding maken wij tijd voor een bezoek aan de wereldberoemde Anna Amalia Bibliotheek, een van de meest geroemde bezienswaardigheden van Weimar. De Anna Amalia Bibliotheek werd oorspronkelijk gebouwd in 1691 en behoort daarmee tot de oudste openbare bibliotheken van heel Europa. Na een grote brand in 2004 werd de bibliotheek, die samen met tien andere gebouwen uit het stadscentrum tot het UNESCO-werelderfgoed behoort, zorgvuldig gerestaureerd. Beroemd is met name de prachtige bibliotheekzaal in rococostijl, die zich over drie verdiepingen uitstrekt.

Na een gemeenschappelijk middagmaal brengen we een bezoek aan het Goethehaus. Hier woonde en werkte de beroemde Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe bijna vijftig jaar lang. Naast handschriften en boeken bracht Goethe er ook zijn uitgebreide kunstcollectie en natuurwetenschappelijke verzameling onder. Talrijke originele stukken alsook meubels die aan de dichter hebben toebehoord, kunnen er nog steeds bezichtigd worden. Tot de hoogtepunten behoort Goethes werkkamer met zijn privébibliotheek.

’s Avonds wonen wij samen een concert bij in het vlakbij Weimar gelegen Schloss Ettersburg. Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als jachtkasteel door hertog Wilhelm Ernst van Saksen-Weimar, de broodheer van Johann Sebastian Bach. In de tweede helft van de 18de eeuw was het kasteel onder meer de zomerresidentie van hertogin Anna Amalia. Literaire grootheden als Goethe, Herder en Wieland kwamen er geregeld op bezoek. In de 19de eeuw verbleven hier onder andere Franz Liszt en de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.

Tijdens een concert getiteld “The Mad Lover” spelen violist Théotime Langlois de Swarte en luitist Thomas Dunford sonates, suites en fantasia’s uit het Engeland van de 17de eeuw. Op het programma staan werken van componisten als John Eccles, Nicola Matteis, Henry Purcell en zijn neef Daniel, geselecteerd rond het thema melancholie.

19u30

Weimar, Schloss Ettersburg

Théotime Langlois de Swarte, viool, en Thomas Dunford, luit

Sonates, suites en fantasia’s, Engeland 17de eeuw

 

Dag 3: vrijdag 22 april: Eisenach

Na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert begeven wij ons naar Eisenach, de geboortestad van Johann Sebastian Bach en tevens de stad waar hij gedoopt werd, opgroeide, meezong in het schoolkoor en de Lateinschule bezocht. Te voet - of met een minibusje, voor wie dat verkiest - beklimmen wij in de voormiddag de heuvel naar de eeuwenoude Wartburg, die wij samen met een gids van binnen zullen bezichtigen. Als geen andere burcht is de middeleeuwse Wartburg met de Duitse geschiedenis verbonden. In de 13de eeuw verbleef hier de heilige Elisabeth van Thüringen en hielden middeleeuwse Minnesänger er hun zangwedstrijden. Drie eeuwen later hield Martin Luther zich hier schuil om er, vermomd als Junker Jörg, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits te vertalen. Zijn werkkamer is nog steeds te bezichtigen. In de 19de eeuw vond Richard Wagner hier inspiratie voor zijn opera “Tannhäuser” (1842), en twintig jaar later kwam Franz Liszt hier hoogstpersoonlijk de wereldcreatie van zijn oratorium “Die Legende von der heiligen Elisabeth” (1862) dirigeren.

Na ons bezoek aan de Wartburg genieten wij nog even van het adembenemend uitzicht over de groene heuvels van het uitgestrekte Thüringer Woud. Daarna dalen wij de heuvel af naar het oude stadscentrum van Eisenach voor een gemeenschappelijk middagmaal.

Eén van de hoogtepunten van onze reis wordt ongetwijfeld ons bezoek aan het beroemde Bach-Haus in Eisenach. Dit sfeervolle vakwerkhuis dateert uit de tijd van de componist en is gelegen in de buurt waar hij opgroeide. Er is een interessant museum in ondergebracht, met een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, afbeeldingen en historische documenten die met Bach verbonden zijn. Bovendien geeft het museum ons een uitstekend beeld van het leven in deze regio omstreeks 1700.

Wij brengen ook een bezoek aan de nabijgelegen Georgenkirche. Deze kerk, waar Luther predikte tijdens de door hem begonnen reformatie, geldt als een van de oudste protestantse gebedshuizen. Maar de kerk is ook onlosmakelijk met de familie Bach verbonden. Johann Christoph Bach, de neef van Johann Sebastian Bachs vader, was er organist. Johann Sebastian werd er gedoopt – de oude doopvont is nog steeds te bezichtigen – en zong er op het doksaal mee in het koor.

Na ons bezoek aan Eisenach keren wij terug naar Weimar voor het avondconcert. Het concert zal plaatsvinden in de stadskerk Peter und Paul, ook bekend als de Herderkiche. Het Ensemble Jupiter speelt er verschillende concerto’s van Johann Sebastian Bach en Antonio Vivaldi.

 

19u30

Weimar, Stadtkirche St. Peter und Paul

Ensemble Jupiter olv Thomas Dunford

Bruno Philippe – barokcello, Violaine Cochard – klavecimbel

Johann Sebastian Bach,

Klavecimbelconcerto in d-klein BWV 1052

Antonio Vivaldi,
Luitconcerto in C-groot RV 82
Luitconcerto in D-groot RV 93
Celloconcerto in g-klein RV 416

 

 

Dag 4: zaterdag 23 april: Erfurt

Onder begeleiding van een stadsgids gaan wij op zaterdag op verkenning in Erfurt. De hoofdstad van Thüringen is een tot de verbeelding sprekende stad die zo uit een prentenboek lijkt te komen. Zij heeft een van de best bewaarde middeleeuwse stadkernen van gans Europa, met zorgvuldig gerestaureerde vakwerkhuizen en talrijke kerken en kloosters, waaronder het Augustijnerklooster waar Martin Luther van 1505 tot 1507 als monnik verbleef. “Thüringisches Rom”, het Rome van Thüringen, zo werd Erfurt in de middeleeuwen wel eens genoemd.

Decennialang was Erfurt ook de heimat van de familie Bach. De vader van Johann Sebastian Bach, Johann Ambrosius (Erfurt 1645 – Eisenach 1695), begon hier zijn loopbaan als stadsmuzikant. Ook Bachs moeder, Elisabeth Lämmerhirt, werd in Erfurt geboren. Uiteraard was ook Johann Sebastian geregeld in deze stad te gast, tijdens de vele familiebijeenkomsten of om een van de kerkorgels te bespelen. Wij gaan op zoek naar de voetsporen van Bach en zijn familie en komen tijdens ons bezoek tal van bezienswaardigheden tegen, waaronder de Krämerbrücke, de Dom en de Fischmarkt. In navolging van Johann Sebastian Bach zal Stephan Weytjens voor ons een van de vele orgels die de stad rijk is tot klinken brengen.

Na het gemeenschappelijk middagmaal zetten wij ons stadsbezoek verder. Daarna begeven wij ons naar de Kaufmannskirche voor het namiddagconcert. In de Kaufmannskirche, waar de ouders van J.S Bach in 1668 in het huwelijk traden, speelt het Armida Quartett “Die Kunst der Fuge”, een reeks fuga’s en canons die Bach in zijn laatste levensjaren schreef en waarin hij alle mogelijkheden van het contrapunt demonstreerde.

16u00 Erfurt, Kaufmannskirche

Armida Quartett,

Johann Sebastian Bach

Kunst der Fuge


Na het concert keren wij terug naar Weimar, waar wij genieten van een vrije avond.

 

Dag 5: zondag 24 april: Gotha en Arnstadt

Op zondagochtend trekken wij na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert naar Gotha, de oude residentiestad van het Hertogdom Saksen-Gotha. Hier bevindt zich het majestueuze Schloss Friedenstein, het grootste vroegbarokke kasteelcomplex van Duitsland. Het Schloss Friedenstein, dat onder meer bekend is om de historische banden met de Europese adel en koningshuizen, werd opgericht in het midden van de 17de eeuw. Het biedt onderdak aan indrukwekkende kunstverzamelingen en ook aan het Ekhof Theater, een van de oudste barokke theaters ter wereld, met een nog steeds werkende toneelmachinerie.

Op Goede Vrijdag van het jaar 1717 reisde Johann Sebastian Bach vanuit Weimar naar het Schloss Friedenstein, om er in de kapel een passiecompositie uit te voeren. Die zogeheten “Weimarer Passie” is helaas niet bewaard gebleven, maar mogelijk integreerde Bach later delen uit die compositie in zijn “Johannes-Passion”. De kapel waar Bach de passie uitvoerde, is nog steeds te bezichtigen.

Ten zuiden van het Schloss Friedenstein bevindt zich sinds de late 19de eeuw het imposante Herzogliches Museum, ook wel het „Thüringer Louvre“ genoemd. In dit museum, gebouwd in neorenaissancestijl, worden kunstschatten uit de hele wereld en uit alle mogelijke stijlperiodes tentoongesteld. De veelzijdige kunstverzameling is het resultaat van de passionele verzamelwoede van de hertogen en bestaat onder meer uit Egyptische mummies, antieke vazen, sculpturen, gouden juwelen, ceramiek en porselein, kunstschatten uit China en Japan, schilderijen van Peter Paul Rubens, Jan van Goyen, Lucas Cranach de Oudere en Caspar David Friedrich. Tot de hoogtepunten van het museum behoort het wereldberoemde „Gothaer Liebespaar“, een prachtig en mysterieus dubbelportret uit de late middeleeuwen.

Na het gemeenschappelijk middagmaal plannen wij een bezoek aan Arnstadt en Dornheim. In Arnstadt, de oudste stad van Thüringen, werkte Johann Sebastian Bach van 1703 tot 1707 als organist. Het was zijn eerste belangrijke aanstelling. In de Neue Kirche, tegenwoordig Bachkirche genoemd, bevindt zich een fraai gerestaureerd orgel, het zogeheten Wender-Orgel, dat door Bach zelf in 1703 werd ingespeeld. In het nabijgelegen plaatsje Dornheim bevindt zich het sfeervolle kerkje St. Bartholomäi, ook wel de Traukirche genoemd. In deze prachtige kerk, die we eveneens gaan bezichtigen, trad J.S. Bach in het jaar 1707 in het huwelijk met zijn eerste echtgenote, Maria Barbara.

Het avondconcert vindt plaats in de Bachkirche van Arnstadt. Wij wonen hier een uitvoering bij van Johann Sebastian Bachs schitterende cantates “Mein Herze schwimmt im Blut” BWV 199 en “Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust” BWV 170 door het Orchester der Bachstiftung Sankt Gallen.

18u00

Bachkirche Arnstadt

Orchester der Bachstiftung Sankt Gallen.

Julia Sophie Wagner – sopraan

Benno Schachtner – contratenor

Rudolf Lutz – dirigent

Johann Sebastian Bach

-          Cantate “Mein Herze schwimmt im Blut” BWV 199

-          Cantate “Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust” BWV 170Dag 5: maandag 25 april 2021: Weimar-Brussel

Terugreis van Weimar naar Brussel

 

 

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil

 


Reisleiding: Stephan Weytjens, doctor in de musicologie.

Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Hij doceert muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Koninklijk
Vlaams Conservatorium van Antwerpen en geeft geregeld concertinleidingen en lezingen.

Als reisleider van meerdere Cimarosa-reizen: Bachreizen (Thüringen en Leipzig), Berlijn, Dresden, Innsbruck, Londen, Kopenhagen, New York, wordt hij door de deelnemers steeds gewaardeerd voor zijn competentie.

Tijdens deze reizen streeft hij ernaar om zijn achtergrond als musicoloog te koppelen aan die van uitvoerend musicus, door de reizen op te luisteren met zijn orgel- en pianospel.

Praktische info

Deelnameprijs 1695 € op basis van min. 15 (max 22) personen
Toeslag éénpersoonskamer 235 €.

Inbegrepen:

De busreis Brussel-Weimar-Brussel in een luxe autocar.
Alle verplaatsingen met de autocar, zoals vermeld in het programma.
Vijf overnachtingen in het hotel Dorint Am Goethepark **** in het centrum van Weimar op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Vijf gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het programma.
De gidsbeurten gebeuren in het Duits.
Het gebruik van ons audio-systeem
De inleidingen op de concerten door Stephan Weytjens.
De tickets voor de vier concerten.
Het privé-orgelconcert door Stephan Weytjens in Erfurt.
De voorbereidende vergadering.
Alle fooien
De BTW

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet is vermeld onder 'inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

“  De technische organisatie is in handen van A1Reizen NV met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat. A1Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be