Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
Schwetzinger Festspiele 2023
van donderdag 25 mei tot zondag 28 mei 2023 deze reis is volzet

Reisleider: Koen Uvin

Schwetzingen is een klein stadje in de Duitse Pfalz. Elk jaar in de lente, trekt het muziekliefhebbers aan van heinde en ver voor een internationaal muziekfestival dat intussen zijn zeventigste verjaardag viert. Het vindt plaats in het heerlijke 18e-eeuwse Schwetzinger Schloss.
Cimarosa nodigt u uit voor deze vierdaagse muzikale busreis. Koen Uvin heeft vier concerten uitgekozen voor ons. Naast dit muzikale feest genieten we van de nabijheid van twee vlakbij gelegen historische steden: Heidelberg en Speyer.Schwetzingen

Schwetzingen was in de 18e eeuw vooral bekend door toedoen van twee Keurvorsten van de Pfalz: Johann Wilhelm en Karl Theodor. Zij bouwden het Schwetzinger Schloss als hun zomerresidentie. Karl Theodor was een belangrijke mecenas voor de wetenschap en de kunst. Het was de tijd: de Verlichting. Hij bouwde zijn hofkapel onder leiding van Johann Stamitz uit tot een in heel Europa bekend orkest met een nieuwe muziekstijl na de barok, le style galant: de Mannheimer Schule. In 1752 liet Karl Theodor in het slot in Schwetzingen een rococotheater bouwen waar opera’s en concerten gegeven werden. Voltaire en de familie Mozart en heel Europa kwamen er op bezoek. Het werd in de vorige eeuw in zijn oorspronkelijke glans gerestaureerd. Sedertdien grijpt er elk jaar een internationaal muziekfestival plaats.
Nog beroemder dan het slot zijn de bijhorende tuinen die in dezelfde tijd aangelegd werden en zich uitstrekken over 70 ha. Een deel is ontworpen in typische Franse barokstijl, het andere deel is aangelegd als Engelse landschapstuin.


Internationaal Muziekfestival Schwetzinger Festspiele

Onder de auspiciën van de SWR (Südwestrundfunk) wordt sedert 1952 in het slot van Schwetzingen een internationaal muziekfestival georganiseerd.
Dit jaar is het thema Vanitas, vergankelijkheid: “Die Welt ist ein Schauplatz. Du kommst, siehst und gehst vorüber.”
Verschillende werken die we zullen horen passen volledig in het klassieke tijdskader van Schwetzingen: Mozart, Salieri, Grétry. Maar ook de romantici komen aan bod: Brahms, Mendelssohn, Schumann.

De eerste avond al, worden we vergast op een kamermuziekconcert door het Ariskwartet en de sopraan Christiane Karg. We horen werk van Robert Schumann, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms en Aribert Reimann.
We kijken uit naar de opvoering van de Zauberoper “Zemira e Azor” van André Grétry.
We maken een avond mee met muziek in openlucht rond het Apollotempeltje in de tuin met blaasmuziek van Antonio Salieri en Wolfgang Amadeus Mozart door de Bläsersolisten der Akademie für alte Musik Berlin.
Op Pinksteren wonen we een middagconcert bij door het Jeruzalemkwartet. Ze brengen strijkkwartetten van Wolfgang Amadeus Mozart, Sergej Prokofiev en Johannes Brahms.

 

Dagschema

Dag 1: donderdag 25 mei 2023

Met een comfortabele bus reizen we naar Schwetzingen. We voorzien opstapplaatsen in Affligem en Zaventem luchthaven. Na aankomst in ons hotel hebben we een licht gezamenlijk avondmaal want om 19u30 worden we verwacht voor het

avondconcert in de Mozartzaal:

ARIS QUARTETT
Christiane Karg sopraan

Werken van Robert Schumann, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms en Aribert Reimann

 

Dag 2: vrijdag 26 mei 2023

We beginnen de dag met een inleiding op de opera van deze avond door Koen Uvin.
De voormiddag is gewijd aan het Slot en de tuinen van Schwetzingen. We krijgen een geleide wandeling door een Duitstalige gids.

Na een gemeenschappelijke lunch rijden we naar het vlakbij gelegen romantische stadje Heidelberg. Ook daar krijgen we een rondleiding in het Slot van Heidelberg door een lokale gids. Tachtig meter boven de vallei, pronkt de sprookjesachtige kasteelruïne van Heidelberg, symbool van het romantische Heidelberg. Met haar rode zandsteen kleurt ze de stad en de omgeving. De geschiedenis van het slot van Heidelberg begon toen de keurvorsten van de Pfalz zich hier vestigden. Tot in de 16e eeuw huisvestte het ook de belangrijkste Duitse hofhouding.

Al snel groeide het slot uit tot een van de meest representatieve kasteelcomplexen van de renaissance. Dankzij de vele bouwinitiatieven van de keurvorsten is hier een opeenvolging van representatieve bouwwerken neergezet. Een zegeviering van de renaissance! De glazen hal verbindt de Ottheinrichsbau met zijn prachtige sculpturen in de gevel met de majestueuze Friedrichsbau. Vanuit het Engelse gebouw dat keurvorst Friedrich V liet bouwen voor zijn aanstaande bruid Elizabeth Stuart van Engeland geniet je van een fantastisch zicht over Heidelberg, de Necker- en de Rijnvallei. Ook de renaissancetuin Hortus Palatinus en het legendarisch grote wijnvat in de kelder van het slot (Grosses Fass), behoren tot de aanbevolen bezienswaardigheden.


Terug in Schwetzingen maken we ons klaar voor de operavoorstelling in het Pigage-Theater (het rococotheater van het slot):

Zemira e Azor komische opera van André-Ernest-Modeste Grétry
Libretto: Jean-François Marmontel
Uitvoering met muziek van  Niccolò Jommelli en Ignaz Holzbauer
Akademie für alte Musik Berlin
in coproductie met het Nationaal Theater Mannheim
Dag 3: zaterdag 27 mei 2023

We beginnen de dag terug met de inleiding op het avondconcert door Koen Uvin.
Vandaag bezoeken we de oude stad Speyer (Spiers).

Speyer is ontstaan rond 15 v. Chr. als een Romeins kamp Noviomagus, op de linkeroever van de Rijn, de grens (limes) met de Germaanse volksstammen. Reeds in de 4e eeuw was het een bisschopsstad. In de 11e eeuw werd de stad plots belangrijk door toedoen van de Salische Konrad II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Om zijn macht te bevestigen liet hij een keizerlijke kathedraal bouwen. Zijn opvolgers Heinrich III en Heinrich IV bouwden de dom verder uit. Met zijn totale lengte van 134 m was het destijds de grootste kerk van de christenheid in het Westen. Het is het grootste romaanse bouwwerk tot op heden.
Zoals in heel de Pfalz woedde er tussen 1688 en 1697 de Pfälzische Erbfolgekrieg. Lodewijk XIV vond dat hij door zijn schoonzuster, de beroemde Liselotte von der Pfalz, recht had op de troon van de keurvorsten. Na deze oorlog begon de heropbouw van de stad. Veel gebouwen werden in 18e-eeuwse laatbarokke stijl opgetrokken: de Drievuldigheidskerk, de Heilige Geestkerk, het Rathaus en de Alte Müntze.
In de voormiddag bezoeken we het oude stadscentrum. Na een vrije lunch worden we rondgeleid in de indrukwekkende Dom met de crypte en de Kaisersaal.


Terug in Schwetzingen genieten we in de vooravond van een openluchtconcert in het park van het kasteel, rond een Apollotempeltje.

18u00 Avondconcert:

Bläsersolisten der AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLIN
Antonio Salieri »Armonia per un tempio della notte« in Es gr.
Wolfgang Amadeus Mozart Serenade in Es gr. KV 375 Serenade in Bes gr. KV 361 „Gran Partita“

Na het concert hebben we nog een gezamenlijk avondmaal


Dag 4: zondag 28 mei 2023

De dag begint terug met de inleiding op het concert van de dag door Koen Uvin.
Om 11 uur genieten we van ons laatste concert in Schwetzingen:

Aperitiefconcert in de Mozartzaal:

JERUSALEM QUARTET

Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwartet in D gr KV 575 »Veilchenquartett«
Sergej Prokofiev Strijkkwartet nr. 2 in F gr. op. 92

Johannes Brahms Strijkkwartet nr. 1 in c-kl. op. 51

Na een gemeenschappelijke lunch zetten we koers naar Brussel waar we ongeveer om 22u00 zullen toekomen.


Reisleiding

Reisleider Koen Uvin is musicoloog en ex-VRT-medewerker. Voor Cimarosa geeft hij gewaardeerde muziekcursussen.
Hij begeleidde voor ons reeds reizen naar de Crete Senesi, Poblet, Keulen, Bonn, Burgenland, Riga, Sevilla en Toulouse. In januari 2020 verzorgde Koen samen met Hilde Pien een zeer gesmaakt Beethoven weekend in Alden Biesen.

Praktische info

Hotel
We logeren in Hotel Zum Erbprinzen   ***vlakbij de concertlocaties

Deelnameprijs

Deelnameprijs: 1340 € op basis van min. 14 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: 100

Inbegrepen:

  • Alle verplaatsingen in een comfortabele luxe touringcar, heen en terug
  • Drie overnachtingen in Hotel Zum Erbprinzen   ***
  • De tickets voor de vier concerten, eerste categorie (waarde 282 €)
  • Vier gemeenschappelijke maaltijden (zonder de dranken)
  • Alle toegangstickets en gidsbeurten (Duitstalig) zoals beschreven
  • Gebruik van audiofoon
  • Alle fooien
  • De inleidingen op de concerten
  • De voorbereidende vergadering
  • De BTW

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’
Drank bij de maaltijden
Persoonlijke uitgaven

De technische organisatie is in handen van A1 Reizen nv met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten we u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. We raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen. Als u zich minder dan 35 dagen voor het vertrek inschrijft eist de verzekering dat een annuleringsverzekering ‘gelijktijdig met de reservatie’ wordt afgesloten. Neem in dat geval dus vooraf informatie op bij A1 Reizen. Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be