Reisleiding Stephan Weytjens
De Duitse stad Leipzig is dé Bachstad bij uitstek. Hier werkte Johann Sebastian Bach 27 jaar lang, van 1723 tot aan zijn dood in 1750, als Thomascantor en Director Musices. Het was hier dat Bach meesterwerken als het Magnificat, de Johannes-Passion, de Matthäus-Passion, het Weihnachtsoratorium, de H-moll Messe en het overgrote deel van zijn cantates componeerde. De belangrijkste kerken waarvoor Bach destijds werkte, de Thomaskirche en de Nikolaikirche zijn vandaag nog steeds te bezoeken. In de Thomaskirche bevindt zich de laatste rustplaats van Bach.
Leipzig koestert de erfenis van Bach: zijn muziek wordt er uitgevoerd, er wordt intensief onderzoek gedaan naar zijn muziek en ieder jaar opnieuw vindt in de maand juni het grote “Bachfest” plaats, een wereldvermaard muziekfestival met uitvoeringen van Bachs muziek door topensembles en topsolisten.
Leipzig is dan ook een waar bedevaartsoord voor iedere rechtgeaarde Bachliefhebber. Bachs kerkcantates of zijn Matthäus-Passion te kunnen beluisteren in de kerken waar zij eeuwen geleden door de meester zelf tot klinken zijn gebracht, is een indrukwekkende en onvergetelijke belevenis. Cimarosa wil u deze unieke ervaring niet ontzeggen en organiseert in juni 2023 opnieuw een muziekreis naar Leipzig en omgeving, onder leiding van Bachspecialist en organist Stephan Weytjens.
Wij stelden voor u een boeiend muzikaal programma samen, waarin uitvoeringen van Bachs kerkcantates in de Thomas- en de Nikolaikirche de rode draad vormen. Meer bepaald de cantates uit Bachs eerste dienstjaar in Leipzig, die door een ongelofelijke diversiteit worden gekenmerkt. Op de laatste avond wonen wij, als sluitstuk van onze Bachreis, een uitvoering van Bachs Matthäus-Passion bij in de Nikolaikirche.
Overdag maken wij uitstappen naar Halle an der Saale, Köthen en Naumburg, steden die nauw met de Thomascantor verbonden zijn.
Zoals we dat van Stephan gewoon zijn, zal hij ons op verschillende historische plaatsen verblijden met privé orgelconcertjes.
Reisprogramma
Dag 1: donderdag 8 juni 2023
Vanuit Brussel-Nationaal rijden we met een comfortabele autocar naar Leipzig. Ter plaatse aangekomen gaan wij meteen inchecken in het centraal gelegen Book Hotel Leipzig ***. Belangrijke bezienswaardigheden zoals de Thomaskirche, de Nikolaikirche, het Mendelssohn-Haus, het Bachmuseum, het stadhuis, de Augustusplatz met de Paulinerkirche, de opera en het Gewandhaus, bevinden zich allemaal op wandelafstand.
Na een verkennende wandeling in het centrum van Leipzig, verzamelen we ’s avonds voor een gemeenschappelijk avondmaal in het restaurant Auerbachs Keller. In deze herberg bracht de dichter Johann Wolfgang von Goethe heel wat uren door en vond hij inspiratie voor zijn drama “Faust”.
Dag 2: vrijdag 9 juni 2023
Op vrijdag brengen wij, na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert, een bezoek aan het Mendelssohn-Haus. Als componist en dirigent heeft Felix Mendelssohn een duidelijke stempel gedrukt op het muziekleven van de stad Leipzig. Als organisator van historische concerten heeft hij bovendien een cruciale rol gespeeld in de herontdekking en herwaardering van de muziek van J.S. Bach. De woning waar Mendelssohn zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht en waar hij ook overleed, is ingericht met origineel meubilair uit zijn tijd en doet vandaag dienst als museum. Aan de hand van originele brieven, manuscripten en aquarellen van Mendelssohns hand, komen wij hier heel wat te weten over zijn leven en werk. Wij bezoeken zijn werkruimte en het salon dat destijds een belangrijke ontmoetingsplaats was voor de muzikale persoonlijkheden uit de stad. Robert en Clara Schumann, Franz Liszt, Hector Berlioz, Louis Spohr en vele anderen kwamen hier geregeld over de vloer.
Het Mendelssohn-Haus werd recent uitgebreid met een nieuwe afdeling. Die bevat o.a. een wereldwijd unieke installatie die de bezoeker toelaat om zelf interactief een orkest te dirigeren. De bezoeker kan daarbij onder meer het tempo en de balans van de instrumenten wijzigen, en afwisselen tussen moderne en historische instrumentaties.
In het Mendelssohn-Haus bevindt zich tegenwoordig ook een permanente tentoonstelling over Fanny Hensel, de muzikale zus van Felix. Verder is er ook een afdeling gewijd aan de beroemde dirigent Kurt Masur, de grote pleitbezorger van Mendelssohns muziek en tevens de initiatiefnemer van dit museum.
Na het gemeenschappelijk middagmaal bezoeken wij het Bach-Museum. In dit museum dat ondergebracht is in het historische Bose-Haus, worden wij ondergedompeld in Bachs leven en werk. In de grote tentoonstellingsruimte bevindt zich onder meer een interactieve multimediatentoonstelling over het leven en de werken van Bach en zijn familie. De bezoekers kunnen hier zelf actief aan de slag gaan en bijvoorbeeld instrumenten uit Bachs tijd tot klinken brengen. Het absolute hoogtepunt van het museum is zeker de schatkamer. In deze ruimte bevinden zich originele manuscripten van de grootmeester en andere waardevolle objecten die destijds aan J.S. Bach of aan zijn familie hebben toebehoord.
17u: Concert in de Nikolaikirche
Gaechinger Cantorey,
olv Hans-Christoph Rademann
Catalina Bertucci (sopraan)
Wiebke Lehmkuhl (alt)
Patrick Grahl (tenor)
Tobias Berndt(bas)
J. S. Bach
Nun ist das Heil und die Kraft, BWV 50
Christus, der ist mein Leben, BWV 95
Ich elender Mensch, wer wird mich erlösen, BWV 48
O Ewigkeit, du Donnerwort, BWV 60
Es reißet euch ein schrecklich Ende, BWV 90
Dag 3: zaterdag 10 juni 2023
Na de inleiding op het avondconcert brengt onze autocar ons naar Halle an der Saale. Hoewel de stad Halle vooral bekend is als de geboortestad van Georg Friedrich Händel, was ook J.S. Bach zelf hier meermaals te gast. In 1713 voerde Bach in de Marktkirche een cantate uit met het oog op een aanstelling als organist. Later kwam hij terug om er het pas gerestaureerde Contius-orgel in te spelen en ook nadien was hij nog een aantal keer op bezoek.
De indrukwekkende barokke orgelkast uit Bachs tijd kunnen we vandaag nog steeds bewonderen. Tegenover het grote kerkorgel bevindt zich het kleinere Reichel-orgel. Dit 17de-eeuwse instrument werd in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd. Naar alle waarschijnlijkheid was het op dit orgel dat Georg Friedrich Händel in zijn jonge jaren les kreeg van Friedrich Wilhelm Zachow.
Na een wandeling door het centrum van Halle wonen wij in de Marktkirche een orgelconcert bij. Na afloop van het concert krijgen wij de kans om de genoemde instrumenten van dichtbij te bekijken en te beluisteren.
Na een gemeenschappelijk middagmaal in de buurt van de kerk begeven wij ons samen naar het Händel-Haus, het geboortehuis van Georg Friedrich Händel. Gedurende meer dan honderd jaar was dit huis eigendom van de familie Händel. Later werd het omgevormd tot een museum over het leven en werk van de barokcomponist. We treffen er een rijke verzameling muziekinstrumenten aan, naast originele portretten van Händel en allerlei historische documenten die met Händel verbonden zijn.
Eventueel kunnen we nadien nog een kijkje nemen in het nabij gelegen Wilhelm Friedemann Bach-Haus, een klein museum dat zich in de voormalige woning van J.S. Bachs oudste zoon bevindt.
Na ons bezoek aan Halle begeven wij ons naar Leipzig voor het avondconcert.
20u: Avondconcert in de Thomaskirche
Collegium Vocale Gent
olv Philippe Herreweghe
Aisling Kenny (sopraan)
Alex Potter (alt)
Benedict Hymas (tenor)
Johannes Kammler (bas)
J. S. Bach
Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 190
Sie werden aus Saba alle kommen, BWV 65
Herr, wie du willt, so schicks mit mir, BWV 73
Jesus schläft, was soll ich hoffen, BWV 81
Dag 4: zondag 11 juni 2023
Op zondag staat er na het ontbijt en de concertinleiding een bezoek aan de stad Köthen op het programma. In de zes jaar vóór Bachs benoeming tot Thomascantor van Leipzig, was hij hier actief als kapelmeester van de prins Leopold von Anhalt-Köthen. De jonge prins was zelf een gepassioneerd muzikant en een persoonlijke vriend van Bach. Het hoforkest bestond uit zeventien muzikanten en was van uitmuntende kwaliteit. Naar eigen zeggen beleefde Bach hier de gelukkigste jaren van zijn leven. Ook na zijn vertrek zou hij goede banden met het hof van Köthen onderhouden.
Omdat Bach aan het calvinistische hof van Köthen geen kerkelijke taken had, concentreerde hij zich op het schrijven van wereldlijke muziek. Vooral heel wat instrumentale werken ontstonden in Köthen. Een aantal Brandenburgse Concerten bijvoorbeeld, en de preludes en fuga’s uit het eerste boek van het Wohltemperiertes Klavier.
Na een wandeling door het stadscentrum en een gemeenschappelijk middagmaal brengen wij een bezoek aan de zalen van het historische kasteel, waaraan Bach van 1717 tot 1723 verbonden was. Onze rondleiding zal uiteraard in het teken staan van J.S. Bachs leven en werk in Köthen. Een bezichtiging van de slotkapel en adembenemende spiegelzaal, waar Bach geregeld concerten gaf, zal daarbij zeker niet ontbreken.
Na onze rondleiding keren wij terug naar Leipzig voor het avondconcert.
20u: Avondconcert in de Thomaskirche
Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
olv Ton Koopman
Elisabeth Breuer (sopraan)
Maarten Engeltjes (contratenor)
Tilman Lichdi (tenor)
Klaus Mertens (bas)
J. S. Bach
Christ lag in Todes Banden, BWV 4
Erfreut euch, ihr Herzen, BWV 66
Wer da gläubet und getauft wird, BWV 37
Du Hirte Israel, höre, BWV 104
Dag 5: maandag 12 juni 2023
Op maandag staat een uitstap naar de stad Naumburg op de agenda. Deze duizend jaar oude stad bevindt zich in de regio Saale-Unstrut, beroemd om zijn kastelen maar ook – dankzij het buitengewoon milde klimaat – om zijn wijnbouw. Wij bevinden ons hier in de meest noordelijke wijnregio van Duitsland.
Ook vandaag reizen wij weer verder in de voetsporen van J.S. Bach. In 1746 trok de 61-jarige Bach immers samen met zijn goede vriend Gottfried Silbermann naar Naumburg om er het pas voltooide orgel van Zacharias Hildebrandt te inspecteren. In de Sankt Wenzelkirche maken wij kennis met de prachtige klank van dit Hildebrandt-orgel, dat van 1993 tot 2000 in zijn oorspronkelijke staat hersteld werd. Het schitterende instrument geldt als een echt juweel van de barokke orgelbouw.
Na het gemeenschappelijk middagmaal maken wij een wandeling doorheen het historische stadscentrum van Naumburg naar de nabij gelegen domkerk Sankt Peter und Sankt Paul. Deze 13de-eeuwse kerk is wereldberoemd, niet enkel omwille van de zeer merkwaardige architectuur maar vooral ook omwille van de prachtige beeldhouwwerken. In de dom bevinden zich twaalf beelden van personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de beginperiode van de dom. Ze zijn van de hand van een anonieme kunstenaar, bekend als de Naumburger Meister. Dé ster is ongetwijfeld Uta van Naumburg, voor velen de mooiste Duitse vrouw uit de middeleeuwen. Door verschillende kunsthistorici wordt het beeld op dezelfde hoogte geplaatst als de buste van Nefertete, de Venus van Botticelli en de Mona Lisa van da Vinci. In de dom treffen we overigens ook prachtige reliëfs aan die het Passieverhaal uitbeelden, eveneens vervaardigd door de Naumburger Meister.
Nog steeds onder de indruk van de imposante orgelklanken en de betoverende blik van Uta rijden we terug naar Leipzig, waar wij tot besluit van onze reis een uitvoering van de Matthäus-Passion zullen bijwonen.
20u: Avondconcert in de Nikolaikirche
Solomon’s Knot
Chad Kelly (orgel)
J. S. Bach
Präludium in c-moll BWV 546/1
Matthäus-Passion, BWV 244
J. Gallus
Ecce quomodo moritur justus
Dag 6: dinsdag 13 juni 2023
Na het ontbijt rijden we terug naar België, waar wij in de vroege avond zullen aankomen.
Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.
Reisleider: Stephan Weytjens, doctor in de musicologie.
Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen doceert hij muziekgeschiedenis en muziekanalyse. Voor het brede publiek geeft hij geregeld concertinleidingen, lezingen en luistercursussen over muziek.
Voor Cimarosa gaf hij de voorbije jaren luistercursussen over Stravinsky’s Russische balletten, Bachs Latijnse kerkmuziek, Bachs passies en Bachs klaviermuziek. Hij begeleidt onder meer de reizen naar het festival Thüringer Bachwochen, het Bachfest Leipzig en naar steden als Berlijn, Londen, Kopenhagen, Dresden, Innsbruck en New York. Tijdens deze reizen streeft hij er steeds naar zijn achtergrond als musicoloog te koppelen aan die van uitvoerend musicus, door de reizen in de mate van het mogelijke op te luisteren met zijn orgel- en pianospel.
Een bloemlezing uit de reacties op de vorige reis van Stephan naar Leipzig: Wij hebben ervan genoten! · Oprecht proficiat en erg bedankt! (Willy) Een prachtige muzikale ervaring waarvoor van harte dank! (Maurice) Een unieke ervaring, dankzij een prachtige reisleider, kunstenaar, adembenemende organist! Merci, Stephan! (Francine) Bedankt voor de muziek, ook voor de begeleiding en de aandacht! (Christine en Dolf) Ga nóg mee met jou! (Marie-Lou) Muziek verenigt! Dank! (Lucas) “Mit Fried’ und Freud’ fahr’ ich mit Dir...!” (Benno) Oprecht bedankt! Veel waardering! (Raf en Nicole) Van Stephan ben ik een fan! (Jan en Nicole) Leerrijk, een rustige begeleiding, met passie gedaan. Dank daarvoor! (Diana) Prachtig! (Paul) Veel genoten, veel geleerd! Super! (Annemie) Een Bachfest was een feest! Bedankt! (Frieda)…Wij hebben enorm genoten van onze recente Bachreis: vier schitterende concerten en een gids uit de duizend. Wat een revelatie om Stephan te horen spelen op diverse historische orgels. Zeker voor herhaling vatbaar! (Bernard en Lieve). |
Praktische info
Deelnameprijs: 2160 € op basis van min. 15 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: 220 €
Inbegrepen:
Alle verplaatsingen met luxebus
Vijf overnachtingen in Book Hotel Leipzig ***, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
5 gemeenschappelijke maaltijden.
De concerttickets (1e categorie) voor de 4 concerten.
De privé-orgelconcertjes door Stephan Weytjens
De inleiding tot de concerten door Stephan Weytjens.
Alle begeleide bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in dag-aan-dagprogramma.
Het gebruik van de audiofoons.
De voorbereidende vergadering.
Alle fooien.
De BTW.
Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.
De technische organisatie is in handen van A1 Reizen nv met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie.
De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten we u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. We raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen. Als u zich minder dan 35 dagen voor het vertrek inschrijft eist de verzekering dat een annuleringsverzekering ‘gelijktijdig met de reservatie’ wordt afgesloten. Neem in dat geval dus vooraf informatie op bij A1 Reizen.
Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be