Van zondag 23 juli tot zaterdag 29 juli 2023. Deze reis gaat zeker door.
Cimarosa sluit terug aan bij de traditie. We trekken in juli naar de Sienese heuvels in Toscane om het festival van het Collegium Vocale Gent mee te beleven. Geen reis van Cimarosa is beter geschikt om al onze zintuigen te prikkelen. De Toscaanse zon kleurt de hemel hel blauw en zet alles in een warme gloed. De bonte pastelkleuren van de fresco’s, de zwart-witte marmervloeren van de Duomo, de typische okerkleur van de Piazza del Campo in Siena, maar ook de witte krijttoppen van de Crete Senesi, de robijnrode Brunellowijn, de ivoorkleurige travertijngevels.
Het Collegium Vocale en hun gasten verwennen ons oor in een zes dagen durend muziekfestijn. Onze smaakpapillen hunkeren likkebaardend naar de culinaire overvloed van de Toscaanse gastronomie die ons voorgeschoteld wordt in eindeloze gangen tijdens de openlucht diners waar we de vriendschap met onze reisgenoten ten volle kunnen beleven aan lange, witgedekte tafels.
Het muzikale programma
Dit is wat Klaas Coulembier over het muziekprogramma van de Crete Senesi zegt:
We leven in een unieke tijd. Een tijd waarin de muziek van Cypriano de Rore, (°Ronse, 1515), even gemakkelijk – of misschien zelfs makkelijker – te horen is als de muziek van Jean-Luc Fafchamps (°Brussel, 1960). En dat is precies wat er te beleven valt tijdens de concerten in de Crete Senesi. Tijdens de vier eeuwen die bovengenoemde componisten van elkaar scheiden werden de grenzen van Europa meermaals hertekend, stuurden gewapende conflicten de politieke geschiedenis, maar werd er ook geleefd, gevierd en genoten. En er werd voortdurend nieuwe muziek gecomponeerd. We mogen immers niet vergeten dat alle muziek uit het verleden ooit ‘hedendaags’ was. De muziek voert ons dan ook mee naar enkele boeiende episodes in de rijke historiek van ons continent.
De vroegste werken op het programma dateren uit de tijd toen de belangrijkste posities aan de Italiaanse hoven en religieuze centra bekleed werden door musici uit de Lage Landen. De Vlaamse polyfonie vormde een hoogtepunt van muzikaal raffinement dat geleidelijk aan baan ruimde voor de nieuwe stijl van de barokmuziek. Strijkkwartetten en vooral liederen waren geliefde genres in de 18de en 19de eeuw. Componisten zoals Schubert, Schumann en Brahms konden zich dankzij de steun en interesse van de aristocratie en de groeiende burgerij ontwikkelen tot zelfstandige kunstenaars met een eigen taal en verhaal. De 20ste eeuw bracht in de muziek en andere kunstvormen een explosie van stijlen en genres teweeg, waarin zowel radicale vernieuwing als gematigd modernisme een plaats vinden. Een weerspiegeling van de diversiteit en gelaagdheid van onze tijd? In de concerten met muziek van Crumb, Ligeti en Fafchamps leren we de muziek die historisch dichtst bij ons staat op een andere manier kennen.
Dit jaar logeren we in het hotel Castello di Leonina Relais **** https://www.castelloleonina.com in Asciano. Dit hotel is een 13e -eeuws kasteel te midden van de Toscaanse heuvels. Het was het buitenverblijf van paus Alexander VII.
Toscane is een heerlijke streek om op vakantie te gaan. Middeleeuwse abdijen, stadjes en steden getuigen van een rijke geschiedenis van ondernemende koopmannen, mecenassen, kunstenaars, schilders, beeldhouwers, architecten. Hier ligt de bakermat van de renaissance. We bezoeken de kunststeden Siena en Cortona. We zullen wijn proeven in de bakermat van de Brunellowijn in Montalcino.
De uitstappen worden begeleid door de gewaardeerde Franstalige gids Eleonora Silvestri.
Niet te vergeten, de culinaire geneugten van Toscane, zowel in vaste als vloeibare vorm zullen we niet aan ons voorbij laten gaan.
Dagprogramma
Dag 1: zondag 23 juli 2023
In Zaventem nemen we ‘s morgens de rechtstreekse vlucht naar Firenze. Met de autocar rijden we naar het hotel in Asciano. Na het inchecken en een kleine lunch in het hotel geeft Klaas Coulembier uitleg bij de concerten van de dag.
We wonen het openingsconcert bij in Asciano en daarna het avondconcert.
17u00: openingsconcert in San Francesco:
Johannes Brahms (1833-1897)
Klarinetsonates op. 120 nr1-2
Nicola Boud , klarinet
Anthony Romaniuk, piano
20u00: avondconcert in San Francesco:
Gerald Finzi (1901-1956)
Five Bagatelles for Clarinet & String Quartet op. 23
Johannes Brahms
Klarinetkwintet op. 115
Antwerp Symphony Orchestra
Na het concert genieten we samen met de andere gasten van een openlucht laatavond diner.
Dag 2: maandag 24 juli 2023
We beginnen de dag met de lezing van Klaas Coulembier over de concerten van vandaag.
Er staan terug twee concerten op het programma in Asciano
12u00: middagconcert in San Francesco:
LES AMOURS DE MADAME TCHABAÏ
Werken van
Jean-Luc Fafchamps (1960), Luciano Berio (1925-2003), George Crumb, (1929-2022) Leoš Janáček (1854-1928) en Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975)
Het Collectief – Lore Binon
In de namiddag rijden we richting Montalcino. Na de lunch bezoeken we Montalcino en kunnen we kennis maken met wat Montalcino zo bekend maakt: de Brunello wijn.
We keren terug naar Asciano voor
20u00: avondconcert in San Francesco:
Franz Schubert (1797-1828)
Pianosonates
Paul Lewis, piano
Dag 3: dinsdag 25 juli 2023
Vandaag bezoeken we het nabijgelegen Siena.
Eleonora Silvestri brengt ons naar het beroemde Piazza del Campo waar sinds 1287 tweemaal per jaar de roemruchte Palio, de paardenrace tussen de zeventien wijken (contradas) van de stad, plaats vindt. In het Palazzo Pubblico kunnen we de fresco’s bewonderen van Simone Martini, waaronder een Maestà en ‘De allegorie van goed bewind en slecht bewind’ van Ambrogio Lorenzetti, maar ook Spinello Aretino, Sano di Pietro en Il Sodoma werkten hier.
Na de gemeenschappelijke lunch zetten we onze wandeling verder en bezoeken we de Duomo met de vele schitterende taferelen, ingelegd in de marmeren vloer, en de witmarmeren kansel van Nicola Pisano.
In de vooravond keren we terug naar ons hotel waar Klaas Coulembier zijn inleiding geeft voor het avondconcert.
20u00: avondconcert in San Francesco:
Carlo Gesualdo (1566-1613)
Madrigali Libro IV
Collegium Vocale Gent
Philippe Herreweghe
Dag 4: woensdag 26 juli 2023
Na de inleiding van Klaas Coulembier op de twee concerten die vandaag op het programma staan, vertrekken we naar Cortona.
Cortona is een oude Etruskische stad gelegen op een heuvel. Aan de ene kant kijk je uit over het Trasimenomeer in Umbrië, aan de andere kant over het Chianadal in Toscane. Het was in de middeleeuwen een belangrijke stad. De stadsmuren en poorten omringen het oude stadscentrum met smalle kronkelende straatjes en gezellige pleintjes. Boven troont de Fortezza Medicea del Girifalco gebouwd in 1550 door Cosimo I de' Medici. Op het centrale plein ligt het 14e-eeuwse palazzo comunale met de imposante toegangstrap en het 16e-eeuwse Palazzo del Capitano del Popolo. De moedigen onder ons klimmen naar de top van de steile heuvel om in de 13e-eeuwse kerk Santa Margherita van Cortona, patrones van de berouwvolle zondaars en van de stad, te griezelen bij haar gebalsemde lichaam. Veel huizen hebben nog een “dodendeur”. Deze (altijd gesloten) deur mag, volgens de legende, alleen gebruikt worden om slachtoffers van de pest naar buiten te brengen. In de verschillende kerken kunnen we schilderijen bewonderen van Pinturicchio (“het kleine schildertje”) en van de in Cortona geboren, Luca Signorelli en Pietro da Cortona. Cortona is bekend door de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes en haar boek Een Huis in Toscane.
Na de gemeenschappelijke lunch keren we terug naar Asciano.
17u00: vooravondconcert in Rapolano Terme, Teatro Comunale:
Liederen van
Robert Schumann (1810-1856)
Johannes Brahms
Dietrich Henschel, bariton
Piet Kuijken, piano
20u00: avondconcert in San Francesco:
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Bagatellen
György Ligeti (1923-2006)
Musica Ricercata
Pierre-Laurent Aimard, piano
Dag 5: donderdag 27 juli 2023
Na de inleiding op de concerten van de dag door Klaas Coulembier vertrekken we tegen de middag naar Castelmuzio
12u00: middagconcert in Santo Stefano - Castelmuzio:
Johannes Brahms
Strijkkwartet nr 1 op.51/1
Jean Sibelius (1865-1957)
Strijkkwartet op. 56 ‘Voces intimae’
Zehetmair Kwartet
Na het concert rijden we naar Pienza.
Pienza, de stad van de Pecorinokaas, is de geboortestad van paus Pius II (de humanist Enea Silvio Piccolomini). Hij besloot het centrum van zijn geboortestadje, dat toen nog Corsignano heette, te verbouwen volgens de principes van de ideale renaissancestad. Hij gaf deze opdracht aan Bernardo Rossellino, leerling van Alberti. De plannen werden maar gedeeltelijk gerealiseerd maar het stadje met zijn authentieke centrum werd terecht uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. We bezoeken de duomo, bekend voor zijn schitterende glasramen, evenals het Palazzo Piccolomini. Vanop de Piazza Pio II genieten we van een adembenemend zicht op Val d'Orcia.
‘s Avonds rijden we naar Sant’Anna in Camprena: een voormalig klooster van benedictinessen van de orde van de Olijfberg.
20u00: avondconcert in Sant’Anna in Camprena:
OY CHANTER
Bewerking van muzikale modellen uit de late middeleeuwen in Europa.
werken van
Hildegard von Bingen, Johannes Ciconia, Guillaume de Machault e.a.
Mala Punica
Pedro Memelsdorff, leiding
Na het concert nemen we deel aan het openlucht diner in de tuinen van de abdij.
Dag 6: vrijdag 28 juli 2023
‘s Morgens luisteren we naar de inleiding door Klaas Coulembier.
tegen de middag vertrekken we naar Asciano.
12u00: middagconcert in San Francesco
Liederen van
Franz Schubert
Johannes Brahms
Rafael Fingerlos, bariton
Sascha El Mouissi, piano
We keren terug naar het hotel voor een gemeenschappelijke lunch en een vrije namiddag.
‘s Avonds terug naar Asciano
20u00: slotconcert in San Francesco:
SOLO E PENSOSO
Madrigaal programma gebaseerd op de poëzie van Petrarca
werken van
Ciprano de Rore, Luca Marenzio, Claudio Monteverdi e.a.
Collegium Vocale Gent
Philippe Herreweghe
Dag 7: zaterdag 29 juli 2023
Deze laatste dag van onze reis bezoeken we, op weg naar de luchthaven van Rome, de stad Orvieto. De stad dateert uit de Etruskische tijd. Een oninneembare stad waarvan de muren oprijzen op de steile tufsteenklippen. Vanaf de tiende eeuw vormde deze bisschopsstad een onafhankelijke stadsstaat. De Duomo met de typische afwisselend witte travertijn- en zwarte basaltstroken dateert uit de 14e eeuw. Verder is er de Fortezza dell'Albornoz, gebouwd in de 14e eeuw door een Spaanse kardinaal met dezelfde naam. De San Giovanale uit de tiende eeuw bevat mooie 14e-eeuwse fresco’s.
Na een vrije lunch rijden we door naar de luchthaven van Rome. Om 18u45 vertrekt onze rechtstreekse vlucht naar Brussel waar we om 20u landen.
Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil. |
Klaas Coulembier groeide op in Ieper, waar hij trompet, piano en muziektheorie volgde aan de Ieperse muziekacademie. In 2006 behaalde hij zijn licentiaatsdiploma musicologie aan de KULeuven met een thesis over het Concerto voor Orkest van Béla Bartók. Daarna kon hij meteen aan de slag als wetenschappelijk medewerker bij het onderzoekproject The Polytopic Clockwork onder leiding van prof. dr. Mark Delaere. Dit onderzoek leidde tot zijn doctoraatsproject Multi-temporality. Analyzing simultaneous time layers in selected compositions by Elliott Carter and Claus-Steffen Mahnkopf (2009-2013). Van 2013 tot 2018 bleef hij als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de universiteit. Daarnaast was hij drie jaar gastdocent muziekanalyse in het masterprogramma van LUCA School of Arts (Lemmensinstituut). In december 2018 ontving Klaas de prestigieuze Mgr. Lenaertsprijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschap en Kunsten. Sinds 2021 is hij gastprofessor bij de afdeling musicologie van de KU Leuven.
Doorheen zijn academische loopbaan besteedde Klaas ook veel aandacht aan het geven van lezingen en het schrijven van teksten over muziek. Hij wordt regelmatig gevraagd door de grote cultuurhuizen in Vlaanderen (Concertgebouw Brugge, deSingel, Amuz, Bozar, ...), verzorgt dagcursussen voor Davidsfonds en Amarant, en geeft af en toe duiding bij radiozender Klara. Sinds 1 oktober 2018 is hij op zelfstandige basis actief als freelance musicoloog, grafisch vormgever en componist.
Praktische info
Deelnameprijs: op basis van min. 17 (max 22) personen 3435€.
Toeslag éénpersoonskamer 525€
Inbegrepen:
De rechtstreekse vluchten Brussel-Firenze / Rome-Brussel.
Alle verplaatsingen met luxe-autocar, zoals vermeld in het programma.
Zes overnachtingen in Hotel Castello di Leonina Relais **** in Asciano, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Zeven gemeenschappelijke maaltijden, drank inbegrepen.
De wijnproeverij in Montalcino.
De tickets voor de elf concerten in het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi. (waarde 420 €)
Alle bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De begeleiding, gedurende de uitstappen, door de Franstalige gids Eleonora Silvestri.
De deskundige inleidingen op de concerten door Klaas Coulembier.
De voorbereidende vergadering.
Het gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.
Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Persoonlijke uitgaven.
Inschrijven:
De technische organisatie is in handen van het reisbureau A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, en staat in voor de inschrijving en de inning.
De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.
Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. U kan dit inschrijvingsformulier ook digitaal sturen naar muziekreizen@a1reizen.be (met digitale handtekening of na inscannen met handtekening). Na ontvangst van uw inschrijvingsformulier, ontvangt u van A1 Reizen een bestelbon en is uw inschrijving definitief.
“In deze stenige oude Toscaanse steden heb ik niet het gevoel dat ik in de tijd terug ga, zoals ik in Joegoslavië, Mexico of Peru heb gehad. Toscanen leven in deze tijd; ze hebben alleen instinctief de goede gedachte gehad om het verleden mee te nemen. Waar onze cultuur voorschrijft dat je je bruggen achter je moet verbranden – en dat doet zij -, zegt de hunne: laat je bruggen in gebruik. Een veertiende-eeuws slachtoffer van de pest, dat eens misschien door een van de dodendeuren is gedragen, zou zijn huis, wie weet zelfs nog intact, terug kunnen vinden” |