Cimarosa vzw
+32 9 223 37 40
info@cimarosa.be
Vooruitblik reizen EXCLUSIEF met Cimarosa en Festival 20.21 naar het Normandië van Erik Satie

van vrijdag 15 september tot maandag 18 september 2023

reisleiding: Pieter Bergé

Voor deze vierdaagse reis slaat Cimarosa de handen in elkaar met het Leuvense Festival 20.21. Op zondag 8 oktober presenteert dit festival een heuse Satiedag, en de Satiereis is daarop de gedroomde voorbereiding. In het gezelschap van Pieter Bergé, artistiek directeur van Festival 20.21, kamt deze reis de geboortestreek van deze componist uit: het noordoosten van Normandië. Het wordt een prachtige mengelmoes van cultuuruitstappen, natuurexploraties en een verkenning van de heerlijkheden van de Normandische culinaire cultuur, van camembert tot calvados. Maar centraal staat dus Erik Satie, zonder twijfel een van de meest fascinerende en belangrijkste componisten van het begin van de 20ste eeuw. Elke dag is er een korte inleiding in zijn werk en een lecture-recital.

Voor dit muzikale luik doet Cimarosa een beroep op pianisten
Jan Michiels en Inge Spinette
die ons als heuse hofmusici zullen vergezellen op deze reis!

 

We logeren in de prachtige Manoir de la Poterie, een oude hoeve in de typisch Normandische stijl, op 300 meter van een strand aan de monding van de Seine.Het hotel is gelegen op enkele kilometers van Honfleur, de geboortestad van Satie. In die kleine, charmante havenstad bezoeken we onder meer het geboortehuis van Satie en het museum van Eugéne Boudin, de belangrijkste voorloper van het impressionisme. Op onze reis maken we ook een uitstap naar de prachtige krijtrotsen van Etretat, waarbij we onder meer de Seine oversteken via de magnifieke Pont de Normandie. Voor velen zal zeker Le Havre, aan de noordelijke kant van de Seinemonding, een grote verrassing zijn. Deze stad kreeg het zeer zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de volledige heropbouw van het centrum is vandaag door Unesco erkend als werelderfgoed. Hoogtepunt is er, letterlijk en figuurlijk, de betonnen kathedraal Saint-Joseph, een modernistische orgie van licht en kleur, zeker op dagen waarop de zon door de talloze glasramen mag stralen. In het Musée André Malraux kunnen we onze liefde voor de impressionistische schilderkunst verder laten openbloeien, met doeken van onder andere Monet, Renoir, Pissaro en Signac. Maar vooral de grote schilderijencollectie van Raoul Dufy, geboren in Le Havre, spreekt tot de verbeelding. Op de heen- en terugtocht van deze busreis passeren we onder meer langs Amiens en Rouen, waar we natuurlijk de imposante gotische kathedralen gaan bezoeken. Minder bekend maar eveneens indrukwekkend zijn de ruïnes van het klooster van Jumièges.

Een zeer gevarieerde reis dus, met Erik Satie in de hoofdrol. Want tussen Satie, de impressionisten, gotische kathedralen, culinaire geneugten, en allerhande divertissementen zijn er meer verbanden dan u misschien op het eerste zicht zou denken!
(T’as voulu voir Honfleur et on a vu Honfleur).

De reiswijzer verschijnt volgende maand. Verzeker uw plaats voor deze EXCLUSIEVE reis door nu reeds uw interesse mee te delen.