Reisleider: Stephan Weytjens
Twee schitterende symfonieën van Gustav Mahler, tot klinken gebracht in een van de meest legendarische concertzalen, door orkesten en dirigenten die tot de absolute wereldtop behoren. Daarnaast een uitvoering van Wolfgang Amadeus Mozarts meesterwerk “Die Zauberflöte” in de Deutsche Oper Berlin. Muzikaal gezien belooft onze Berlijnreis van 2023 alvast een voltreffer te worden!
De Philharmonie Berlin is een van de meest iconische concertzalen ter wereld en het kloppende hart van de Berlijnse klassieke muziekscène. De zaal is niet enkel beroemd om haar opmerkelijke architectuur, maar wordt ook alom geprezen voor haar voortreffelijke akoestiek. Twee keer trekken wij hiernaartoe voor een unieke muziekbeleving.
Wij wonen er een uitvoering bij van Gustav Mahlers Symfonie nr. 7 door het gerenommeerde Koninklijk Concertgebouw Orkest onder de leiding van de Hongaarse klanktovenaar Iván Fischer. Mahlers Zevende is een van de meest mysterieuze werken van de componist. De contrastrijke symfonie baadt grotendeels in de sfeer van de nacht – vandaar haar bijnaam “Lied der Nacht” - en eindigt met een van de meest uitbundige en stralende finales uit het hele orkestrepertoire.
Het werk vormt een groot contrast met Mahlers Symfonie nr. 9, die wij een paar dagen later zullen beluisteren. Uitvoerders zijn dit keer het London Symphony Orchestra en de Britse sterdirigent Sir Simon Rattle. In zijn Negende en laatste voltooide symfonie neemt Mahler afscheid van zijn muzikale verleden, van de wereld en van het leven. “O Jugendzeit! Entschwundene! O Liebe! Verwehte!”, zo noteerde hij in het manuscript: “O jeugd, verdwenen! O liefde, weg!”. Aangrijpende muziek, die uitmondt in een trage finale die niemand onberoerd zal laten.
In de Deutsche Oper Berlin, het grootste operatheater van Berlijn, laten wij ons bovendien onderdompelen in de magische wereld van Mozarts “Die Zauberflöte”. Of wij “Die Zauberflöte” nu liever beluisteren als een naïeve sprookjesopera dan wel als een mysteriespel of als een filosofisch muziekstuk waarin Mozart zijn persoonlijke levensvisie zou hebben verkondigd - feit is dat dit Singspiel uit Mozarts laatste levensjaar tot zijn meest fascinerende en veelzijdige werken behoort. De combinatie van lichtvoetige en ernstige personages, van volkse humor en raadselachtige symboliek, wordt perfect weerspiegeld in de uiteenlopende muzikale stijlen die Mozart ons hier presenteert: van virtuoze aria’s die aanleunen bij de Italiaanse opera seria, meeslepende liederen in de stijl van de eigentijdse opera buffa, Weense volkse liedjes, die zo van de straat geplukt lijken, tot plechtige hymnes en geleerde polyfone stukken die aanknopen bij de erfenis van Johann Sebastian Bach. U merkt het, zowel qua verhaal als qua muziek biedt “Die Zauberflöte” voor elk wat wils. Geen wonder dat Mozarts veelgelaagde meesterwerk tot op vandaag tot de meest geliefde titels uit het repertoire behoort!
Overdag maken wij kennis met de vele kunstschatten waar Berlijn rijk aan is. Reisleider Stephan Weytjens, die zelf nog in Berlijn gestudeerd heeft, leidt ons langs een aantal getuigenissen van de recente bewogen geschiedenis van de stad. Daarnaast maken wij een uitstap naar Potsdam, voor een bezoek aan de koning van Pruisen, Frederik de Grote, in zijn met prachtige tuinen omgeven paleis Sanssouci.
Reisprogramma
Eerste dag: vrijdag 25 augustus 2023
Om 8u23 nemen we in het station Brussel-Zuid de trein richting Berlijn, met een overstap in Köln Hbf. De aankomst in Berlijn is voorzien omstreeks 15u. Daarna brengen taxi’s ons naar het hotel.
Wij verblijven in het viersterrenhotel Hotel NH Collection Berlin Mitte am Checkpoint Charlie, zoals de naam aangeeft, gelegen in het hart van Berlijn, op wandelafstand van de Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor en vlakbij het metrostation Stadtmitte.
Nadat we zijn ingecheckt in het hotel begeven wij ons naar de Potsdamer Platz. Vóór de Tweede Wereldoorlog was dit een levendig plein, maar na de bouw van de Berlijnse muur werd het decennialang een verlaten niemandsland tussen West- en Oost-Berlijn. Vandaag bruist deze plek opnieuw van energie. De skyline wordt er bepaald door hypermoderne gebouwen, die een waar openluchtmuseum van hedendaagse architectuur vormen. Het futuristische Sony-Center is er de belangrijkste trekpleister.
Wij sluiten de dag af met een gemeenschappelijk avondmaal.
Tweede dag: zaterdag 26 augustus 2023
Na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert, neemt Stephan ons mee voor een wandeling langs de boulevard Unter den Linden. Deze zestig meter brede laan, die in een ver verleden het Berlijnse Stadtschloss verbond met de koninklijke jachtvelden, ademt een en al geschiedenis. Ooit was het de praalweg van de Pruisische koningen en Duitse keizers, later werd het de laan waar de Berlijnse bourgeoisie kwam flaneren. Onderweg komen wij tal van grote bezienswaardigheden tegen, waaronder het Zeughaus, de Staatsoper Unter den Linden, de Bebelplatz, de Neue Wache, het Altes Palais, de Alte Bibliothek en het beroemde ruiterstandbeeld van Frederik de Grote.
Op de Pariser Platz nemen wij de tijd om de Brandenburger Tor te bezichtigen. Deze 18de-eeuwse poort is vandaag het symbool bij uitstek niet enkel van Berlijn zelf, maar ook van het herenigde Duitsland. In de buurt treffen we enkele indrukwekkende voorbeelden van hedendaagse architectuur aan, zoals het gloednieuwe gebouw van de Akademie der Künste, de transparante koepel van de Reichstag en iets verderop het Bundeskanzleramt. Wij passeren ook langs het Holocaust Mahnmal, een aangrijpend monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Jodenvervolging, en wandelen even langs de Gendarmenmarkt, zonder twijfel een van de allermooiste pleinen van de stad, waar zich onder meer het majestueuze Konzerthaus bevindt.
Na de gemeenschappelijke lunch begeven we ons naar het Museumsinsel, het museumeiland op de rivier de Spree. Het is een van de belangrijkste museumcomplexen ter wereld en wordt ook wel de ‘Pruisische Acropolis’ genoemd. Vijf beroemde musea staan hier broederlijk naast elkaar: de Alte Nationalgalerie, het Altes Museum, het Bode-Museum, het Neues Museum en het Pergamonmuseum. De indrukwekkende kunstverzamelingen van West- en Oost- Duitsland werden hier na de hereniging van het land weer samengevoegd. Samen bieden zij een compleet overzicht van de prehistorie tot de Franse impressionisten.
Wil u graag flaneren door het oude Babylon en de Leeuwenpoort bezichtigen? Dan begeeft u zich best naar het Pergamonmuseum. Wil u liever de mooie Egyptische koningin Nofretete in de ogen kijken? Dan kunt u terecht in het Neues Museum. Wenst u misschien weg te dromen bij de landschappen van Claude Monet en de meesterwerken van Caspar David Friedrich? Dan kunnen wij u de Alte Nationalgalerie aanbevelen. Aan u de keuze. U kan één of meerdere musea bezoeken. In ieder museum zijn er audioguides voorzien.
20u00: avondconcert
Grote zaal van de Philharmonie:
Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Iván Fischer
Michael Nagy, bariton
Jörg Widmann (°1973)
Das heiße Herz. Liedcyclus voor bariton en Orkest
Gustav Mahler (1860 – 1911)
Symfonie nr. 7 in e-klein
Derde dag: zondag 27 augustus 2023
Wij beginnen de dag met het ontbijt en een toelichting bij Mozarts opera “Die Zauberflöte”. Vervolgens brengen wij samen een bezoek aan het schitterende Schloss Charlottenburg. Dit paleis, in de late 17de eeuw gebouwd naar een ontwerp van de architect Johann Arnold Nering, schonk Frederik I van Pruisen aan zijn echtgenote Sophie Charlotte als zomerresidentie. In het begin van de 18de eeuw, kort nadat Pruisen een koninkrijk werd, werd het kasteel uitgebreid met een grote koepel en een orangerie-vleugel aan de westzijde van het paleis. Frederik de Grote gaf in 1740 de opdracht de oostelijke vleugel te verlengen, een werk dat voltooid werd naar een ontwerp van Knobelsdorff, de architect van zijn zomerpaleis, slot Sanssouci.
Ook het uitgestrekte park achter Schloss Charlottenburg is een bezoek meer dan waard. Het werd ontworpen in de geest van de Franse baroktuinen. Hier treffen we onder meer een mausoleum aan, de laatste rustplaats voor leden van de koninklijke familie, en een prachtige belvedère die ooit als theehuis dienstdeed. Naast het kasteel staat het Schinkel-Pavillon, ontworpen door Karl Friedrich Schinkel als privéverblijf voor koning Frederik Willem III.
Na ons bezoek aan het kasteel en het park passeren wij nog even langs de Gedächtniskirche en het centrum van het voormalige West-Berlijn. Daarna is het tijd voor een gemeenschappelijke lunch. In de namiddag is er vrije tijd voorzien om de stad en zijn bezienswaardigheden verder te ontdekken.
Om 18u spreken wij af in de Deutsche Oper Berlin, eveneens in Charlottenburg gelegen, waar wij een opvoering van Mozarts Singspiel “Die Zauberflöte” zullen bijwonen.
18u00:
W.A. Mozart, “Die Zauberflöte”
Muzikale leiding: Yi-Chen Lin
Koor en orkest van de Deutsche Oper Berlin
Tobias Kehrer (Sarastro)
Attilio Glaser (Tamino)
Hye-Young Moon (Koningin van de Nacht)
Elena Tsallagova (Pamina)
Hyejin Lee (Papagena)
Philipp Jekal (Papageno)
Burkhard Ulrich (Monostatos)
Vierde dag: maandag 28 augustus 2023
Na het ontbijt en de concertinleiding door Stephan begeven we ons vandaag naar het Joods Museum. Sinds de opening in 2001 behoort dit museum tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. Het museum trekt jaarlijks zo’n 750 000 bezoekers. De aantrekkingskracht van het museum is niet enkel te danken aan de uitgebreide, grondige tentoonstelling over de Joodse cultuur en geschiedenis, maar ook door de heel aparte architectuur van de Amerikaan van Pools-Joodse afkomst, Daniel Libeskind.
Het gebouw zelf is in feite een volwaardig onderdeel van het museum en bulkt van de symboliek. Zo lijkt de bijna blinde, zinken buitenkant scheuren te vertonen en lijken de vensters wel littekens. De plattegrond van het museum zigzagt als een vervormde davidster. Vanuit de lucht gezien lijkt het museum wel een bliksemschicht. Binnen in het museum lijkt het alsof de bezoeker zelf het noodlot van de Joden ondergaat. De toegang is ondergronds, de gangen zijn hoekig, soms smal en ongelijk, ze lopen op en af. Ook lege ruimten en hoge trappen dragen bij tot het dramatische effect. Voorbij de toegang kan de bezoeker drie wegen of ‘assen’ kiezen: een as die leidt naar de Tuin van de Ballingschap, de as die leidt naar de Holocausttoren en de As van de Continuïteit die de bezoeker verder leidt naar de twee verdiepingen waar de geschiedenis van tweeduizend jaar Joodse cultuur in Duitsland interactief verteld en getoond wordt.
De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd en toont 2000 jaar Joodse geschiedenis, beginnend met het ontstaan van de Joodse cultuur. Uiteraard kreeg ook de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog een centrale plaats in het museum.
Na een gemeenschappelijke lunch brengen wij een bezoek aan de Gedenkstätte Berliner Mauer aan de Bernauer Strasse. Dit openluchtmuseum is een monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Berlijnse Muur. Er is nog een stuk van de muur zelf te bezichtigen, samen met de dodenstrook en de binnenmuur. Een uitkijktoren geeft ons een overzicht op het volledige grenssysteem, dat een nagenoeg onoverkomelijk obstakel richting de vrijheid vormde. Een houten kapel herinnert aan de kerk die in de dodenstrook stond en in 1985 door het DDR-regime werd afgebroken. Een indrukwekkende wand met foto’s herinnert aan de vele slachtoffers die tot in 1989 aan de Berlijnse Muur het leven gelaten hebben.
20u00: avondconcert
Grote zaal van de Philharmonie:
London Symphony Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle
Gustav Mahler,
Symfonie nr. 9 in D-groot
© Photo by Hiroyuki Ito/Getty Images
Vijfde dag: dinsdag 29 augustus 2023
In de voormiddag brengt een autocar ons naar Potsdam, de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg die net buiten de rand van Berlijn gelegen is. Hier verkennen wij de tuinen en paleizen van het park Sanssouci. Het hele park is een prachtig voorbeeld van 18de-eeuwse bouwkunst en tuinaanleg.
Eerst brengen wij een bezoek aan het Neues Palais, het grootste kasteel van Frederik de Grote. De prachtige zalen en appartementen zijn uitgerust met kostbare meubelen, porselein, 18de-eeuwse schilderijen en waardevolle antieke voorwerpen. Er bevindt zich ook een Schlosstheater, een van de mooiste bewaard gebleven barokke theaters, en een indrukwekkende Marmorsaal. Tot de pronkstukken behoort ook de recent gerestaureerde Grottensaal, een ruimte die versierd is met meer dan 24 000 mineralen, ertsen, edel- en halfedelstenen, fossielen en schelpen.
Na de verkenning van het paleis maken wij samen een wandeling doorheen de weidse, fantasievolle tuinen van het uitgestrekte park, tussen de waterlopen, fonteinen, een Chinees theehuis, een Drakenhuis, een orangeriepaleis, exotische planten en de ontelbare standbeelden.
In de namiddag brengen wij een bezoek aan het Schloss Sanssouci. Dit paleis, gelegen aan de overzijde van het park, was officieel de zomerresidentie van Frederik de Grote, en in feite de plaats waar hij het liefst vertoefde en waarvoor hij zelf mee de plannen uittekende. Hier ontving de koning zijn bevriende filosofen – Voltaire logeerde er drie jaar – en kon hij naar hartenlust musiceren met topmuzikanten, die voor de fluit spelende vorst componeerden en hem aan het klavier begeleidden. Niemand minder dan J.S. Bachs muzikale zoon Carl Philipp Emanuel was er dertig jaar lang in dienst.
Na ons bezoek aan de paleizen en tuinen van Sanssouci nemen wij nog even een kijkje in het Holländisches Viertel, een 18de-eeuwse wijk met huizen in de Hollandse stijl. We houden ook even halt aan het Schloss Cecilienhof, een prachtig landhuis in Engelse stijl waar, na het einde van de Tweede Wereldoorlog, de Conferentie van Potsdam werd gehouden.
De autocar brengt ons vervolgens terug naar het hotel.
Wij besluiten onze reis met een gemeenschappelijk avondmaal in een restaurant dat zich op een unieke locatie bevindt: in de koepel van de Reichstag, het imposante Duitse parlementsgebouw, dat onlosmakelijk verbonden is met de bewogen recente geschiedenis van Duitsland. De enorme koepel in glas en staal, in de jaren 1990 ontworpen door de Britse sterarchitect Sir Norman Foster staat symbool voor de transparantie en openheid van de Duitse democratie. Vanuit deze koepel hebben we een adembenemend uitzicht over Berlijn.
Zesde dag: woensdag 30 augustus 2023
Na het ontbijt vertrekken we met de taxi naar het station Berlin Hauptbahnhof. Om 9u46 nemen wij daar de trein richting Brussel, met een overstap in Köln Hauptbahnhof. Onze aankomst in Brussel-Zuid is voorzien om 17u35.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil |
Reisleiding: Stephan Weytjens
Reisleider Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Hij doceert o.m. muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en geeft geregeld concertinleidingen en lezingen. Als begeleider van meerdere Cimarosa-reizen — waaronder de Bachreizen (Thüringen en Leipzig), Berlijn, Dresden, Innsbruck, Londen, Kopenhagen, New York — wordt hij door de deelnemers steeds gewaardeerd voor zijn bezielende competentie. Tijdens de reizen streeft hij ernaar om zijn achtergrond als musicoloog te koppelen aan die van uitvoerend musicus, door de reizen op te luisteren met zijn orgel- en pianospel.
Praktische info
Deelnameprijs 2470 € op basis van min. 17 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 395 €
Inbegrepen:
De treinreis heen en terug met ICE trein in tweede klas.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vijf overnachtingen in ,****NH Collection Berlin Mitte am Checkpoint Charlie Leipzigerstr. 106-111, op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
De concerttickets (in eerste categorie) voor de concerten van 26 en 28 augustus en de Opera inde Deutsche Oper (waarde 330 €).
Vijf gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De toelichting bij de concerten door Stephan Weytjens.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.
Niet inbegrepen:
In april maakt het Berliner Musikfest de rest van het programma bekend. Als we nog concerten kunnen meepikken tijdens ons verblijf, zullen deze apart gefactureerd worden.
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.
De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.
De technische organisatie is in handen van het reisbureau A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, en staat in voor de inschrijving en de inning.
De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.
Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. U kan dit inschrijvingsformulier ook digitaal sturen naar muziekreizen@a1reizen.be (met digitale handtekening of na inscannen met handtekening). Na ontvangst van uw inschrijvingsformulier, ontvangt u van A1 Reizen een bestelbon en is uw inschrijving definitief.