Parma en het Verdi-Festival
Van dinsdag 2 tot zondag 7 oktober 2018. Deze reis is volzet.

Reisleiding: Hilde Pien

Parma, eens de hoofdstad van het gelijknamige hertogdom, staat op de lijst van
niet-te-missen kleine steden in Italië. De van oorsprong Etruskische stad werd al vlug dankzij haar strategische ligging, een stadsrepubliek. In 1545 maakte paus Paulus III er een hertogdom van voor zijn zoon Pier Luigi Farnese. Tweehonderd jaar later kwam Parma in handen van de Bourbons waarvan een tak tot op heden de titel ‘hertog van Bourbon-Parma’ voert.

Parma bulkt van de bezienswaardigheden. De kathedraal is in Romaans-Lombardische stijl opgetrokken. Daarnaast bevindt zich het achthoekige baptisterium (uit 1196) dat met roze en witte marmer is gedecoreerd.
Achter de kathedraal vinden we de renaissancekerk San Giovanni Evangelista. Hier bevinden zich binnenin fresco’s van Correggio en Parmigianino, beiden inwoners van Parma. Iets verder zien we het Sint-Paulusklooster met zijn “camera di San Paolo”, de eetkamer van de abdis van het klooster waarvan de gewelven werden beschilderd met mythologische thema’s door Correggio. En dan spreken we nog niet over het Pilotta-paleis en het Farnese-theater …

Muzikaal kan Parma terugblikken op een boeiende geschiedenis: de vioolvirtuoos Niccolo Paganini verbleef hier meermaals en werd uiteindelijk, na een lange strijd met de Kerk, op het plaatselijke kerkhof begraven. Arturo Toscanini, de wereldberoemde dirigent, werd hier geboren en kreeg zijn opleiding aan het plaatselijke conservatorium. En dan is er natuurlijk ook Giuseppe Verdi, geboren op nauwelijks 40 km van Parma in Le Roncole.

Het universiteitsstadje spaart dan ook geen moeite om haar inwoners muzikaal te verwennen: het concertgebouw Niccolo Paganini werd gerenoveerd door de wereldberoemde architect Renzo Piano, het geboortehuis van Toscanini werd omgebouwd tot museum en in de locatie van het Palazzo Cusani werd in 2002 een Casa della Musica opgericht.
Maar de muzikale blikvanger van Parma is het internationale Verdi-festival dat elk jaar in oktober in het Teatro Regio Parma wordt gehouden. Deze reis nemen we deel aan twee opera’s een derde wordt optioneel aangeboden.

Parma is ideaal gelegen om de interessante streek, il basso, van de rivier Po, te verkennen. Het hertogelijke Piacenza, gesticht door de Romeinen en het minder gekende Fidenza herbergen culturele parels.
De Luoghi Verdiana of de plaatsen waar Verdi is opgegroeid: Busetto, Sant’Agata en Le Roncole staan uiteraard op het programma.
In de buurt van Parma liggen talrijke kastelen van oude aristocratische families. Wij bezoeken de Rocca Sanvitale in Fontanellato (met ontroerende fresco’s van Parmigianino). Bovendien gaan we ook ten zuiden van Parma op zoek naar het romaanse en Lombardische erfgoed gelegen langs de Via Francigena.Culinair is deze streek absolute top: Prosciutto di Parma, Parmigiano reggiano, Aceto balsamico di Modena, Culatello di Zibello … en dat liefst in combinatie met een plaatselijke Lambrusco wijn…Dagprogramma

Dag 1: dinsdag 2 oktober 2018

In de voormiddag vliegen we naar Milaan, waar we rond 11u30 landen.
Met een comfortabele autocar rijden we naar Parma. We houden onder de baan halt voor een gemeenschappelijk middagmaal.
Na de check-in NH-hotel Parma****, maken we samen met onze gidse een eerste wandeling door Parma. We bezoeken alvast de Duomo, de kathedraal in Romaans-Lombardische stijl.
’s Avonds hebben we een gemeenschappelijke avondmaaltijd in de buurt van het hotel.

Dag 2: woensdag 3 oktober 2018

Vandaag ontdekken we de streek ten zuiden van Parma. We rijden dus naar de Apennijnen en genieten van het ongerepte landschap. Door deze streek loopt de Via Francigena, de middeleeuwse pelgrimsroute van Canterbury naar Rome.
We bezoeken de Chiesa di Santa Maria Assunta in Bardone (Terenzo). De bouwgeschiedenis gaat terug tot de zesde eeuw. In de kerk worden romaanse sculpturen tentoongesteld. Het gemeenschappelijk middagmaal nemen we in Fornovo di Taro, eveneens een halte op de Via Francigena. We lopen even binnen in de romaanse kerk, waarin zich een bas-reliëf bevindt waarop de hel met vuur en verve wordt afgebeeld.
In de namiddag bezoeken we een van de meest eigenaardige musea van Italië: Museo del tempo e della civiltà contadina collezione Guatelli. De schoolmeester Ettore Guatelli verzamelde zijn hele leven voorwerpen uit het dagelijkse leven. De manier waarop deze worden tentoongesteld is verrassend origineel!
Dag 3: donderdag 4 oktober 2018

Vandaag blijven we de hele dag in Parma. Samen met onze gidse bezoeken we o.a.
het harmonieuze achthoekige Battistero (1196), de renaissancekerk San Giovanni Evangelista (fresco’s van Correggio en Parmigianino) en het Sint-Paulusklooster.
Na het gemeenschappelijk middagmaal bezoeken we de musea van het Palazzo della Pilotta. Dit paleis dankt zijn naam aan het pelottespel, een soort kaatsspel dat op de binnenplaatsen werd gespeeld. Het werd opgetrokken in het midden van de 16de eeuw op initiatief van de familie Farnese. Nu bevinden zich hier het Museo Archeologico, de Galleria Nazionale, de Biblioteca Palatina en het Teatro Farnese. Wij bezoeken het Teatro Farnese en de Galleria Nazionale.
Het Teatro Farnese, werd in 1619 volledig in hout gebouwd. In 1944 werd het bijna volledig verwoest, maar in de jaren vijftig van de 20ste eeuw werd het herbouwd.
In de Galleria Nazionale bevindt zich naast werken van Parmigianino en Correggio en andere vertegenwoordigers van de ‘schilderschool van Parma’, ook een schets van Leonardo da Vinci.
’s Avonds kan u OPTIONEEL in het Palazzo Farnese de opera Le Trouvère, de Parijse versie van Il Trovatore bijwonen. (Meer info bij ‘Praktisch’)Dag 4: vrijdag 5 oktober 2018

In de voormiddag brengen we een bezoek aan een caseificio. We volgen het boeiende productieproces van hét culinaire product van Parma: de Parmigiano Reggiano.
Daarna rijden we verder naar Fontanellato. Hier bezoeken we de Rocca San Vitale. Deze burcht met slotgracht ligt in het midden van het stadje en was tot in 1948 nog in bezit van de machtige graven van Sanvitale. Indrukwekkend zijn de fresco’s van Parmigianino die het verhaal van Diana en Acteon uitbeelden.

Het gemeenschappelijk middagmaal nemen we in het historische stadje Fidenza.

Het laatste bezoek van deze dag brengen we aan de vlakbij gelegen cisterciënzerabdij Chiaravalle della Colomba. Deze abdij ligt op de Via Francigena en werd in 1135 gebouwd volgens de regels van Bernardus van Clairvaux, op aandringen van de familie Pallavicino. Van het complex zijn de abdijkerk en de mooie kloostergang bewaard gebleven. In de 14de en 15de eeuw werd de kerk - tegen de cisterciënzerregel in - versierd met fresco’s.

’s Avonds begeven we ons naar het Teatro Regio, waar we de voorstelling
Macbeth van Giuseppe Verdi bijwonen.Dag 5: zaterdag 6 oktober 2018

Deze dag staat volledig in het teken van Maestro Giuseppe Verdi.
Met de bus rijden we naar de Luoghi Verdiani.
We starten in Le Roncole, het dorpje waar Verdi geboren werd en zijn geboortehuis nog steeds staat. We bezoeken het kerkje waar Verdi zijn muzikale carrière begon als organist. Van hier uit rijden we naar de villa in Sant’Agata waar Verdi het grootste deel van zijn leven doorbracht.
Na het gemeenschappelijke middagmaal bezoeken we Busseto, het stadje waar Verdi onder de hoede werd genomen door Antonio Barezzi, zijn latere schoonvader. We krijgen een rondleiding in Casa Barezzi, een klein museum waar talrijke voorwerpen verwijzen naar de warme vriendschap die Verdi ook na de dood van zijn eerste echtgenote, onderhield met zijn schoonvader.

Deze Verdi-dag wordt afgesloten met de voorstelling van Un Giorno di Regno in het pittoreske operagebouw van het stadje.Dag 6: zondag 7 oktober 2018

Na de check-out rijden we naar Piacenza, aan de oevers van de Po. We brengen een bezoek aan het museum, ondergebracht in het Palazzo Farnese.
Na de gemeenschappelijke maaltijd blijft er nog wat tijd om in deze stad rond te kuieren.
De bus brengt ons naar Milaan/ Linate waar we de vlucht nemen naar Brussel om er rond 20u30  te landen.

OPTIONEEL - LE TROUVÈRE - PALAZZO FARNESE

De voorstelling Le Trouvère in het Palazzo Farnese in Parma wordt niet opgenomen in
het programma van deze reis. Het dagprogramma is zo samengesteld dat u hiervoor
wel optioneel kan kiezen.
Om in Palazzo Farnese ten volle van een uitvoering te kunnen genieten, is het noodzakelijk
kaarten te nemen in eerste categorie. De prijs hiervan bedraagt 230 €.
Wenst u toch deze opera mee te maken, dan moet u dit laten weten
én door aanvinken op het inschrijvingsformulier, én door een mail of telefoon naar Hilde Matthys.
Cimarosa zal dan een ticket voor u aankopen. De betaling hiervan verloopt via Cimarosa.
Hou er rekening mee dat we eind februari het definitieve aantal kaarten voor
Le Trouvère moeten doorgeven.

We willen er op wijzen dat de kaartenverkoop voor het festival zeer onvoorspelbaar is.
Cimarosa nam voor Macbeth en voor Un Giorno di Regno een optie op tickets eerste categorie.
Prijs: 320 €. De festivaldirectie noteerde onze bestelling, maar kan/wil deze categorie
niet definitief bevestigen voor eind maart.
Mocht het festival geen kaarten meer vrijgeven in eerste categorie, dan wordt het verschil met
de prijs van de kaarten tweede categorie uiteraard terugbetaald.


Praktische info

Deelnameprijs: 2050 op basis van een tweepersoonskamer.
Toeslag eenpersoonskamer: 270

Deelnameprijs op basis van minimum 17, maximum 20 personen.

Inbegrepen:
De vluchten Brussel-Milaan/ Milaan-Brussel, met SN Brussels Airlines.
Alle transfers in luxe-bus, zoals vermeld in het programma.
Vijf overnachtingen in NH Hotel Parma**** , op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
De tickets voor de twee opera’s: Macbeth op 5/10 en Un Giorno di Regno op 6/10. Waarde: 320€.
Zeven gezamenlijke maaltijden.
Alle toegangstickets en bezoeken met gids, zoals vermeld in het programma.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van audiofoon.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet vermeld staat onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden.
Het ticket voor Le Trouvère (optioneel).
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kan zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

U kan het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be - 09/223 37 40). Hoe sneller we uw inschrijving ontvangen, hoe sneller we de optie op de tickets kunnen omzetten in aankoop. Dit verhoogt onze kansen op de beste plaatsen.