Toulouse. Een pianofestival in Katharenland.
van dinsdag 24 tot zaterdag 28 september 2019.

Reisleiding

Koen Uvin, musicoloog en ex-medewerker Klara.

Gids ter plaatse: Willy J. F. Vanderzeypen, mediëvist, co-auteur van meerdere boeken over de volle middeleeuwen en het katharisme, publicist van gerelateerde wetenschappelijke artikels, verbonden aan meerdere studiecentra (Fr./Be.) en als patrimoniale gids reeds 20 jaar wonend en werkend in Occitanië (erkend door MONUM-France).

De Occitaanse stad Toulouse organiseert dit jaar voor de 40ste keer het festival ‘Piano aux Jacobins’.
Gerenommeerde pianisten brengen recitals in unieke historische sites als Le Cloître aux Jacobins en LAuditorium de Saint–Pierre-des-Cuisines.
Wij genieten dit jaar van Philippe Bianconi, Elisabeth Leonskaja en Jeremy Denk.

Naast dit muzikale festijn is er natuurlijk ook de stad zelf: Toulouse, la Ville Rose, ooit de hoofdstad van de gebieden die door de Occitaanse taal, de Langue d’Oc, met elkaar verbonden waren. Een stad met een Keltisch, Romeins en Visigotisch verleden. Daarna een fiere Frankische stad die van de 9de tot de 13de eeuw, mede door haar afstand tot het koninklijke machtscentrum van Parijs, een grote mate van zelfstandigheid behoudt en onder de graven Raymond de zetel wordt van een van de meest verfijnde en schitterende hoven van Zuid-Europa. Capitouls besturen de stad en brengen weelde.

Maar Toulouse lag ook in het epicentrum van het katharisme, een intrigerende maar ook pijnlijke bladzijde in de middeleeuwse geschiedenis…
Hoog tijd om ter plaatse op ontdekking te gaan samen met een specialist in deze boeiende materie!

Dagschema

Dag 1: dinsdag 24 september 2019
SN-vlucht Brussel – Toulouse: 9u35-11u25 ( vluchturen o.v.)
Transfer naar hotel Crown Plaza Toulouse ****
Gemeenschappelijk middagmaal.
Namiddag stadswandeling langs de Garonne.
Bezoek aan de romaanse kerk Saint-Sernin.
Saint-Sernin is een van de vijf grote pelgrimskerken op weg naar Compostella. Zij bewaarde dan ook de relieken van Saint-Sernin (H. Saturninus), de eerste bisschop van Toulouse, die rond 250 de marteldood stierf. Driebeukig en met een brede kooromgang kon ze de grote toeloop van pelgrims opvangen. De bouw startte rond 1080. In 1096 vond de plechtige inwijding plaats door paus Urbanus II en meerdere bisschoppen, in aanwezigheid van graaf Raymond IV van Toulouse, die zich als eerste aanmeldde voor de eerste kruistocht!

We bezoeken Le Cloître aux Jacobins, het eerste Dominicanerklooster, opgericht door de
H. Dominicus die hiermee een antwoord wou bieden aan het zich verspreidende katharisme.
In dit in – typische- roze baksteen opgetrokken gebouw bevinden zich de relieken van de theoloog Thomas van Aquino. Historische duiding over de Heilige Dominicus en over Thomas van Aquino krijgen we tijdens een lezing van dhr. Vanderzeypen.

’s Avonds wonen we een concert bij van de Franse pianist Philippe Bianconi. Het programma werd nog niet vrijgegeven. https://www.youtube.com/watch?v=GxFNOaQwCHU
Dag 2: woensdag 25 september 2019

Vandaag verlaten we Toulouse en bezoeken we de Lauragais, de streek tussen Toulouse en Carcassonne, bakermat van het Zuid-Franse katharisme. Het prachtige landschap krijgen we er bovenop!
We houden halt in Castres, gelegen aan de rivier Agout en een van de halteplaatsen op de pelgrimsroute naar Compostella. Het bisschoppelijke paleis herbergt het
Goya-museum met, naast andere werken, een interessante Spaanse collectie ( Zurbaran, Velasquez, Murillo,…)
Gemeenschappelijk middagmaal.

Van hieruit rijden we naar Saint-Papoul een middeleeuws stadje met een benedictijner abdij, in de 8ste eeuw door Karel de Grote gesticht ter ere van de martelaar en heilige Papoul. In de abdijkerk bewonderen we werk van de Meester van Cabestany. Wie reeds deelnam aan onze reizen naar het festival van Prades/Perpignan, zal in een tentoonstelling  gewijd aan deze middeleeuwse beeldhouwer vast ook de afgietsels herkennen van andere meesterwerken uit de Languedoc. In de tentoonstellingsruimte geeft onze gids een conferentie over het iconografische programma van deze bijzondere romaanse sculpturen volgens het meest recente onderzoek.
Ook Sorèze staat op het programma. Het pittoreske stadje en de abdijschool gelegen in een reusachtig park, zorgen voor een terechte waardering als Monument Historique. Onder de baan houden we halt aan de Seuil de Narouze ( Canal du Midi).

Terug in Toulouse frissen we ons op voor een tweede concert in het kader van Piano aux Jacobins. Dit keer horen we de pianolegende Elisabeth Leonskaja!
https://www.youtube.com/watch?v=CqrGxtpGUU8


 

Dag 3: donderdag 26 september 2019

Vandaag blijven we de hele dag in Toulouse.
Na de inleiding op het avondconcert brengt onze gids ons naar de wijk La Daurade, een van de acht ‘Capitoulats’. Hier is het na een grondige stadsvernieuwing, aangenaam vertoeven aan de oevers van de Garonne. We bezoeken Notre Dame de la Daurade.
We brengen ook een bezoek aan het statige renaissancepaleis Hôtel d’ Assézat.
Pierre d’ Assézat was een rijke pastelhandelaar die kosten nog moeite spaarde bij de realisatie van zijn ‘woning’. Sinds 1993 bevindt zich hier de Collection Bemberg, een fabelachtige verzameling schilderkunst van de 15de tot de 20ste eeuw. Blikvanger is de collectie werken van Pierre Bonnard (1867-1947). Maar de rijke Argentijn Georges Bemberg hield ook van Titiaan, Cranach, Van Dyck, Monet, Cézanne, Picasso, Modigliano, ….
We voorzien een gemeenschappelijke lunch.
Toulouse bezoeken zonder een bezoek aan het Musée des Augustins is ondenkbaar. Het voormalige Augustijnerklooster werd na de Franse revolutie geconfisqueerd en vrijwel onmiddellijk als museum gebruikt. Het is dan ook een van de oudste musea in Frankrijk! Vooral de collectie middeleeuwse kunst is adembenemend, maar ook de Franse schilderkunst van de 15de tot de 18de eeuw is rijk vertegenwoordigd.
Uiteraard bezoeken we ook de Cathédrale Saint-Etienne, een bevreemdend bouwwerk met een complexe bouwgeschiedenis. In Toulouse dicht men haar ‘un petit air un peu de guingois’ toe.

’s Avonds genieten we van een derde concert.
Niemand minder dan de Amerikaanse pianist Jeremy Denk staat op het programma!
https://www.youtube.com/watch?v=Us28l2cskcY


Dag 4: vrijdag 27 september 2019

Vandaag verlaten we Toulouse. We brengen een bezoek aan Albi.
Deze stad aan de Tarn kende een beladen religieuze geschiedenis. De kathedraal
Sainte-Cécile
laat een onvergetelijke indruk na. Het bakstenen ‘monster’ (1282-1480) getuigt van de onverbiddelijke strijd voor het ‘ ware geloof’. In dit grootste bakstenen cultusgebouw ter wereld is binnen werkelijk geen centimeter onbeschilderd. Het pas gerestaureerde koor is van een onvergetelijke schoonheid.
Maar Albi eert ook haar beroemdste stadsgenoot: Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901). In het Palais de la Berbie werd een museum voor zijn omvangrijke oeuvre ingericht. We wandelen eerst over de hoge bakstenen Pont Neuf van Napoleon, genieten van het adembenemende panorama op de Tarn en de cité, en dalen op de Madeleine-rechteroever langs de koninklijke molens naar de duizend jaar oude Pont-Vieux via meerdere terrassen.
We flaneren door Vieux Albi, nemen tijd voor een vrije lunch en bezoeken ook de minder gekende Collégiale Saint-Salvy, met een mooie kloostergang uit de 13de eeuw.

Terug in Toulouse frissen we ons op voor het laatste gemeenschappelijk avondmaal. We genieten van de Occitaanse keuken op haar best.Dag 5: zaterdag 28 september 2019

Na het ontbijt en de check-out begeven we ons naar de luchthaven van Toulouse.
We nemen de SN-vlucht om 12 uur en landen in Zaventem om 13u40 ( vluchturen onder voorbehoud van wijzigingen).

 

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.

 

Reisleiding: Koen UvinKoen Uvin is musicoloog en ex-VRT-medewerker. Voor Cimarosa geeft hij gewaardeerde muziekcursussen. Hij  begeleidde voor Cimarosa reizen naar de Crete Senesi, Poblet, Bonn, Burgenland, Riga.

Praktische info

Deelnameprijs: € 1735 op basis van een tweepersoonskamer.
Toeslag eenpersoonskamer: € 330

Deelnameprijs op basis van minimum 16, maximum 22 personen.

Inbegrepen:
De vluchten Brussel-Toulouse H/T, met SN Brussels Airlines.
Alle transfers in luxe-bus , zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in Hotel Crown Plaza**** op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
De tickets voor de drie concerten.
Vier verzorgde gemeenschappelijke maaltijden.
Alle toegangstickets en bezoeken met gids, zoals vermeld in het programma.
De inleiding op de concerten door Koen Uvin. De inleiding op het eerste concert vindt plaats op de voorbereidende vergadering.
De Nederlandstalige gidsbeurten ter plaatse en de lezing op 24 september.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van audiofoon.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet vermeld staat onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kan zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

U kan het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be - 09/223 37 40). De optie op het hotel is kort. Wacht niet met inschrijven!