Parma en het Verdifestival. Bravo! Brava! Bravi!
van woensdag 2 tot maandag 7 oktober 2019.

Reisleiding: Hilde PienBach in Leipzig, Chopin in Nohant, Mahler in Wenen…
Uitvoeringen van meesterwerken op locaties die sterk verbonden zijn met het leven van de componist, zorgen steeds voor een intense, onvergetelijke ervaring.
En zo moeten we voor Giuseppe Verdi naar Parma! Het is in deze streek dat Verdi werd geboren, school liep, het vak leerde, en – ook al waren er in zijn jeugd wat strubbelingen –een boerderij kocht en een villa bouwde die hem de laatste vijftig jaren van zijn leven een veilige, rustige haven bood. Nergens kunnen we zijn oeuvre vol turbulente passie en menselijk mededogen beter begrijpen.

Voorstellingen in het Teatro Regio in Parma zijn telkens weer uniek. Hier ervaren we die authentieke Italiaanse operacultuur. Het Parmezaanse publiek, gefascineerd door de kracht van vocale muziek, is enthousiast, veeleisend én dankbaar.

Maar het ‘Hertogdom Parma’ heeft nog veel andere troeven.
Er zijn de talrijke getuigen van de middeleeuwse christelijke cultuur. De Via Francigena, de pelgrimsroute van Canterbury naar Rome, doorkruist de streek.
In de eerste helft van de 16de eeuw streken in Parma twee van de grootste schilders van het maniërisme neer: Correggio en Parmigianino.
De natuur verwent ons met de weidse Po-vlakte en de schilderachtige uitlopers van de Apennijnen.
En alsof dit nog niet volstaat, is deze streek culinair absolute top: Prosciutto di Parma, Parmigiano reggiano, Aceto balsamico di Modena, Culatello di Zibello … en dat liefst in combinatie met een plaatselijke Lambrusco-wijn
Waarop wachten?

Dagprogramma

Dag 1: woensdag 2 oktober 2019

We nemen de namiddagvlucht naar Bologna ( SN 15u25 – 17u05, vluchturen o.v.).
Met een comfortabele bus rijden we naar het NH-hotel**** in Parma.
We wandelen naar het centrum van Parma, genieten van de feeërieke avondverlichting aan de Duomo en het Battistero en schuiven aan tafel voor een eerste gemeenschappelijk avondmaal. Dat Parma bekend staat voor haar gastronomie wordt meteen duidelijk!Dag 2: donderdag 3 oktober 2019

Vanavond staat Nabucco, het eerste grote succes van Verdi, op het programma. Deze dag staat dan ook volledig in het teken van Maestro Giuseppe Verdi. Met de bus rijden we naar de Luoghi Verdiani. We starten met een bezoek aan de Villa Verdi in Sant’Agata. Hier bracht  Verdi het grootste deel van zijn leven door. De villa, gelegen in een mooi park, ademt de geest van de meester.
Van hieruit rijden we naar Busseto, het stadje waar Verdi zijn eerste muzikale opleiding kreeg. Hij werd opgevangen in het huis van Antonio Barezzi, zijn latere schoonvader. We bezoeken Casa Barezzi. Dit voormalige woonhuis van Barezzi is nu een klein museum waar talrijke voorwerpen verwijzen naar de warme vriendschap die Verdi ook na de dood van zijn eerste echtgenote, onderhield met zijn schoonvader.
Daarna gaat het naar Le Roncole. In dit kleine gehuchtje werd Verdi geboren op 10 oktober 1813. Na een gemeenschappelijk middagmaal bezoeken we het kerkje van Le Roncole, waar Verdi als kind orgel speelde.

Op onze terugweg naar Parma houden we halt in Fontanellato. We bezoeken de Rocca San Vitale. Deze burcht met slotgracht ligt in het midden van het stadje en was tot in 1948 nog in bezit van de machtige graven van San Vitale. In een klein kamertje bracht Parmigianino in 1523-24 fresco’s aan die het verhaal van Diana en Acteon uitbeelden. Een lust voor het oog!


’s Avonds kleden we ons op voor de uitvoering van Nabucco in Teatro Regio.

OPTIONEEL – nog enkele tickets te verkrijgen voor zijloge

Nabucco
Opera in vier bedrijven van Giuseppe Verdi (1842)
op een libretto van Temistocle Solera

Muzikale leiding: Francesco Ivan Ciampa
Filarmonica Arturo Toscanini
Orchestra Giovaneli della Via Emilia
Coro del Teatro Regio di Parma

Enscenering(nieuw): Stefano Ricci
https://www.youtube.com/watch?v=2F4G5H_TTvU


Nabucco betekende de absolute doorbraak van Verdi als operacomponist. Hij schreef het werk na twee zware jaren, ten gevolge van het drama in zijn persoonlijke leven ( Verdi verloor zijn twee kinderen en zijn vrouw in twee jaar tijd) en een ‘ writers block’ na de flop van zijn vorige opera Un Giorno di Regno. Het werk werd enthousiast onthaald, onder meer omdat de Italianen het Bijbelse verhaal zagen als een metafoor voor de onderdrukking van de Italianen door de Habsburgers. Vooral het slavenkoor ( Va pensiero, sull’ali dorate) werd spoedig een hit in de straten van noordelijk Italië.


Dag 3: vrijdag 4 oktober 2019
Samen met onze Franstalige gidse Elisabetta bezoeken we in de voormiddag het Palazzo della Pilotta. Dit paleis dankt zijn naam aan het pelottespel, een kaatsspel dat op de binnenplaatsen werd gespeeld. Het werd opgetrokken in het midden van de 16de eeuw op initiatief van de familie Farnese. Nu bevinden zich hier het Museo Archeologico, de Galleria Nazionale, de Biblioteca Palatina en het Teatro Farnese. Wij bezoeken het Teatro Farnese en de Galleria Nazionale.
Het Teatro Farnese, werd in 1619 in hout gebouwd. In 1944 werd het bijna volledig verwoest, maar in de jaren vijftig van de 20ste eeuw werd het met vakmanschap herbouwd.
In de Galleria Nazionale bevindt zich naast werken van Parmigianino en Correggio en andere vertegenwoordigers van de ‘schilderschool van Parma’, ook een schets van Leonardo da Vinci.
Na de vrije lunch brengen we samen met Elisabetta een bezoek aan de Camera di San Paolo, ook wel de Camera della Badessa (‘de kamer van de abdis’) genoemd. De abdis liet rond 1520 een van haar vertrekken decoreren door niemand minder dan Antonio da Correggio. De fresco’s met een mysterieuze iconografie getuigen van rijp meesterschap. Correggio, kind van de streek rond Parma is naast Parmigianino de tweede hoofdfiguur in de laat-renaissance schilderkunst.
Aangezien mannen niet toegelaten werden in het vrouwenklooster bleef dit meesterwerk meer dan 200 jaar lang de verborgen schat van het klooster!
Na dit bezoek voorzien we vrije tijd. Parma is immers een aantrekkelijk winkelstadje!

’s Avonds worden we weer verwacht in het Teatro Regio. Dit keer staat er geen opera op het programma, maar een concert met koormuziek. Het koor van Teatro Regio di Parma is wereldklasse!


Filarmonica Arturo Toscanini
o.l.v. Roberto Abbado
Coro del Teatro Regio di Parma
o.l.v. Martino Faggiani

Werken van Verdi, Bizet, Meyerbeer, Delibes en David

https://www.youtube.com/watch?v=hZliYmJ8xJ4

https://www.youtube.com/watch?v=R6oTYL0fMBcDag 4: zaterdag 5 oktober 2019

Vandaag ontdekken we de streek ten zuiden van Parma. We rijden dus richting Apennijnen en genieten van het ongerepte landschap. Door deze streek loopt de Via Francigena, de middeleeuwse pelgrimsroute van Canterbury naar Rome.
Berceto was een belangrijke halteplaats van de pelgrims op hun tocht naar Rome, hier werden krachten opgedaan om de overtocht over de moeilijk begaanbare Cisa-pas te maken. De Duomo herbergt niet alleen belangrijke relieken, maar is een kunsthistorische parel die begint bij de Longobarden, overwegend 12de eeuws is, maar zelfs toevoegingen kreeg in de 16de eeuw.
Na Berceto zetten we onze bedevaart verder in omgekeerde richting (naar Canterbury): we bezoeken de Chiesa di Santa Maria Assunta in Bardone (Terenzo). De bouwgeschiedenis gaat terug tot de zesde eeuw. In de kerk worden schitterende romaanse sculpturen tentoongesteld.
Het gemeenschappelijk middagmaal nemen we in een agriturismo midden in het prachtige landschap.

Van hieruit rijden we naar Fornovo di Taro, eveneens een halte op de Via Francigena. We lopen even binnen in de romaanse kerk, waar zich een bas-reliëf bevindt waarop de hel met vuur en verve wordt afgebeeld. U weze gewaarschuwd!
Enkele kilometers verder ligt een van de meest eigenaardige musea van Italië: Museo del tempo e della civiltà contadina collezione Guatelli. De schoolmeester Ettore Guatelli verzamelde zijn hele leven voorwerpen uit het dagelijkse leven. De manier waarop deze worden tentoongesteld is verrassend origineel. Letterlijk en figuurlijk ‘stof ter discussie’!Dag 5: zondag 6 oktober 2019

In de voormiddag bezoeken we met Elisabetta het bisschoppelijke hart van de stad. De Duomo, de kathedraal, is in Romaans-Lombardische stijl opgetrokken en bevat naast een indrukwekkende koepel, gedecoreerd door Correggio, o.a. ook een romaanse kruisafneming van Benedetto Antelami uit 1178. Het harmonieuze, achthoekige Battistero (uit 1196) is met roze en witte marmer gedecoreerd en getuigt van de grootse middeleeuwse cultuur.
Vrije lunch.
In de namiddag genieten we van Verdi in Teatro Regio.

I due Foscari
opera in drie bedrijven van Giuseppe Verdi (1844)
op een libretto van Francesco Maria Piave

Muzikale leiding: Paolo Arrivabeni

Filarmonica Arturo Toscanini
Orchestra Giovaneli della Via Emilia
Coro del Teatro Regio di Parma

Enscenering (nieuw): Leo Muscato

Luisteren maar! https://www.youtube.com/watch?v=Su32R2QDs-s

’s Avonds laten we ons nog eens verwennen met een gemeenschappelijk avondmaal.
Dag 6: maandag 7 oktober 2019

We verlaten Parma na het ontbijt en rijden naar de abdij van Nonantola, gelegen tussen Modena en Bologna.
De benedictijnerabdij werd gesticht in 752. In de middeleeuwen was haar uitstraling even groot als deze van Sankt-Gallen en Reichenau, ze bezat immers een belangrijk scriptorium! Ze kende een woelige geschiedenis en werd meermaals beschadigd door aardbevingen. De laatste, verwoestende, aardbeving dateert van 2012. De site werd weer geopend in september 2018. We bezoeken de kerk en het museum dat waardevolle handschriften bewaart.

We besluiten onze Parmareis met een proeverij van Aceto Balsamico di Modena (de enige echte!) en een gemeenschappelijke maaltijd.

De terugvlucht naar Brussel staat gepland om 17u50  (BLQ 17u50-19u35 SN3126).

 


Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.


Reisleiding: Hilde Pien, kunsthistorica en musicologe.
‘Het unieke meesterschap van Verdi werd me pas echt duidelijk toen ik de Luoghi Verdiani bezocht en aansluitend een opera bijwoonde in het Teatro Regio in Parma. Voor dit publiek schreef Verdi. Zij moeten, hoe dramatisch het plot ook moge zijn, genieten! Van de duizelingwekkende aria’s, de verfijnde orkestkleuren, de imposante koren. Opera is een feest!
Dat de streek rond Parma een schat aan romaanse kunst bezit, is een absolute meerwaarde voor deze reis. En dan zwijg ik nog over de adembenemende werken van Parmigianino en Correggio ….

Praktische info

Deelnameprijs: €1965 op basis van een tweepersoonskamer.
Toeslag eenpersoonskamer€325

Deelnameprijs op basis van minimum 17, maximum 20 personen.

Inbegrepen:
De vluchten Brussel-Bologna/ Bologna-Brussel, met SN Brussels Airlines.
Alle transfers in luxe-bus, zoals vermeld in het programma.
Vijf overnachtingen in NH Hotel Parma**** , op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
De tickets voor de opera Nabucco op 3/10 en voor het koorconcert op 4/10. Waarde: 280€.
Vijf gezamenlijke maaltijden en een Balsamico-proeverij.
Alle toegangstickets en bezoeken met gids, zoals vermeld in het programma.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van audiofoon.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet vermeld staat onder ‘Inbegrepen’.
Drank bij de maaltijden (bij enkele maaltijden wel inbegrepen).
Het ticket voor Nabucco op 3/10 (zijloge 140€, optioneel en volgens beschikbaarheid).
Persoonlijke uitgaven.


OPTIONEEL –Nabucco– Teatro Regio – 3 oktober 2019, 20u

De voorstelling Nabucco in het Teatro Regio is niet opgenomen in de deelnameprijs van deze reis. Er zijn nog enkele tickets in optie voor de zijloges aan 140€ en enkele tickets met zeer beperkte zichtbaarheid aan 50€.

Wenst u deze opera bij te wonen, dan neemt u eerst contact op met Hilde Matthys.De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kan zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

U kan het inschrijvingsformulier aanvragen bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be - 09/223 37 40). Hoe sneller we uw inschrijving ontvangen, hoe sneller we de optie op de tickets kunnen omzetten in aankoop. Dit verhoogt onze kansen op de beste plaatsen.