Beethoven 2020

Cimarosa huldigt Ludwig van Beethoven

16 december 1770
. In Bonn wordt Ludwig van Beethoven geboren.
Dat hij, meer dan welke componist ook, een onuitwisbare stempel op de westerse muziekgeschiedenis zou drukken, kon niemand die zondag in december voorspellen.

Cimarosa houdt van Beethoven en wil samen met u de 250ste geboorteverjaardag met de gepaste luister vieren.

Cursussen en lezingen geven ons meer inzicht in zijn brede muzikale persoonlijkheid. Symfonieën, strijkkwartetten, pianosonates, trio’s, missen, … in elk genre profileert hij zich als de stem van de toekomst. We beluisteren en bestuderen zijn werken en de cultuurhistorische context waarin deze ontstonden. En dan is er ook nog de mens Beethoven: een getormenteerd genie met een turbulent leven.
Zo zijn we helemaal klaar voor de muziekreizen in het teken van Beethoven 2020.
In Wenen gaan we op zoek naar sporen van zijn muzikale leven en genieten we van concerten.

Voorprogramma Cimarosa - Beethoven 2020

Beethovenweekend in Alden Biesen
van vrijdag 17 tot zondag 19 januari 2020

Samen met Hilde Pien en Koen Uvin dompelen we ons onder in de muziek van Beethoven. We ontdekken hoe Beethoven zich langzaam losmaakt van de taal van Haydn en Mozart en eigenzinnig nieuwe paden betreedt, hoe hij de romantiek vorm en klank geeft en hoe hij in zijn laatste werken een unieke stijl verkrijgt, universeel en tijdloos.


Beethovenfest 2020 in Bonn
van vrijdag 13 maart tot zondag 15 maart 2020


Om het 250ste jubileum van zijn geboortedag te vieren, reizen wij naar het ‘Beethovenfest 2020’ in de stad van zijn jeugd. We bezoeken er zijn ouderlijke woning: het Beethoven-Haus. We gaan er naar ‘Beethoven Welt.Bürger.Musik’, een speciale gelegenheidstentoonstelling in de Bundeskunsthalle. En we gaan er op verkenning naar muziek, kunst en schoonheid, zowel binnen als buiten de stad. We beleven twee muziekavonden in de Opera van Bonn: op vrijdag o.a. Symphonie Fantastique van H. Berlioz en op zaterdag Fidelio van L. Van Beethoven.

Voorjaar 2020 – Gent
In enkele lezingen gaan we dieper in op de werken die geprogrammeerd worden op de Beethovenreizen. Hierover ontvangt u meer info zodra de programmering is vrijgegeven.

Wenen, in de voetsporen van Beethoven.
van donderdag 4 juni tot maandag 8 juni 2020

Ook Wenen viert zijn beroemde inwoner. Beethoven leefde en werkte 35 jaar in deze keizerlijke muziekstad. We gaan op zoek naar het Wenen van rond 1800, bezoeken o.a. het Pasqualati-Haus en ontleden in het Secessionsgebouw de Beethovenfries, de visie van Klimt op de Negende Symfonie. We verlaten de stad op zoek naar historische Beethovenplaatsen. En dan zijn er nog de concerten in het Konzerthaus en het Musikverein. Wat staat er op het programma? Beethoven natuurlijk!

Bent u ook een Beethovenfan (en wie is dat niet?), dan wordt 2020 voor u één groot feestjaar.

Wanneer u geïnteresseerd bent in dit Beethovenproject dan laat u dit best snel weten aan Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be – 09/ 223 37 40). U kan dan ook aangeven van welke activiteit(en) u op de hoogte wil gehouden worden.

Wij zijn er in elk geval klaar voor!

Heroïsche groet,

Hilde Pien en Koen Uvin