Beethovenfest 2020 in Bonn
van vrijdag 13 maart tot zondag 15 maart 2020. Deze reis is volzet.

Op zondag 16 december 1770 zag Ludwig van Beethoven het levenslicht in Bonn. Hij zou uitgroeien tot een van de grootste componisten uit de muziekgeschiedenis. Om het 250ste jubileum van zijn geboortedag te vieren, reizen wij naar het ‘Beethovenfest 2020’ in de stad van zijn jeugd. We bezoeken er zijn ouderlijke woning: het Beethoven-Haus. We gaan er naar ‘Beethoven Welt.Bürger.Musik’, een speciale gelegenheidstentoonstelling in de Bundeskunsthalle. En we gaan er op verkenning naar muziek, kunst en schoonheid, zowel binnen als buiten de stad.
Boeiende varia

Zo zien we niet alleen de prachtige 12de-eeuwse freco’s van de romaanse Doppelkirche St. Maria und St. Clemens in Schwarzrheindorf, maar op de terugweg beleven we ook een moment van verstilling in de Bruder Klaus Feldkapelle in Mechernich. En tenslotte wacht ons in Brühl nog een inspirerende rondleiding door het Max Ernst Museum, waarna wij even verpozen in het park van de Augustusburg en het slot Falkenlust.

Geweldige muziek

Wees gerust, vrienden: uiteraard gaan we in de eerste plaats naar Bonn voor de muziek, of wat dacht je?


vrijdag 13 maart

Orchestre National de Lyon
Hugues Dufourt: ‘Ur-Geräusch’ (Rilke 1919)
Hector Berlioz: ‘Symphonie fantastique’ opus 14azaterdag 14 maart

Ludwig van Beethoven: Opera ‘Fidelio’
Door het koor van het Theater Bonn en het Beethoven Orchester Bonn

 


Reisprogramma

Dag 1: vrijdag 13 maart 2020 Brussel-Bonn

Met een comfortabele toeringcar rijden we ’s morgens naar Bonn, waar we tegen de middag neerstrijken in het Centro Hotel Residence **** vlak bij de oude stadskern. Na een gezamenlijke lunch maken we een geleide wandeling door de prinsbisschoppelijke binnenstad. Vervolgens bezoeken we het Beethoven-Haus.

’s Avonds wacht in het Opernhaus ons eerste concert:

Orchestre National de Lyon
Hugues Dufourt: ‘Ur-Geräusch’
Hector Berlioz: ‘Symphonie Fantastique’
Dirigent: Andrea Molino

Na Beethovens dood leek de hele componerende wereld wel creatief verlamd. Want hoe kon men een waardig vervolg breien aan Beethovens grandioze symfonische œuvre? Nog geen dan drie jaar later kwam het antwoord totaal onverwacht uit Franse hoek met de Symphonie Fantastique van Hector Berlioz. Hoe baanbrekend ook, toch ontsnapte  Berlioz — die door Franz Liszt  ‘de zegelbewaarder van Beethoven’ werd genoemd — niet helemaal aan  de  impact van Beethoven. Zo is bijvoorbeeld de opbouw van zijn Symphonie Fantastique onmiskenbaar op Beethovens ‘Pastorale’ gebaseerd. Ook Ur-Gerausch van de Franse spectrale componist Hugues Dufourt (°1943) is een ondubbelzinnig eerbetoon aan Ludwig van Beethoven en zijn 3de symfonie Eroïca, die volgens de componist de Europese muziek uit haar voegen deed barsten.


Dag 2: zaterdag 14 maart 2020

Na het ontbijt geeft musicoloog Koen Uvin een inleiding tot ‘Fidelio’, de opera die we ’s avonds zullen bijwonen.

Vervolgens brengen wij een bezoek aan een verborgen parel op de rechteroever van de Rijn: de bijzondere dubbelkerk ‘Sankt Maria und Sankt Clemens’. Het is een van de belangrijkste romaanse kerken van Duitsland. Ze werd gebouwd door Arnold II von Wied, destijds de aartsbisschop van Keulen. In 1846 werden de schitterende, zeer goed bewaarde, wandfresco’s uit de 12de eeuw opnieuw blootgelegd. Zij maken dit cultuurhistorische monument tot een unicum.

 

Na onze lunch bezoeken we de ‘Beethovenfest 2020’ gelegenheidstentoonstelling ‘Beethoven Welt.Bürger.Musik’ in de Bundeskunsthalle.

’s Avonds wacht in het Opernhaus ons tweede concert:

 

Ludwig van Beethoven
Opera ‘Fidelio’
Door het koor van het Theater Bonn en het Beethoven Orchester Bonn
Muzikale leiding: Dirk Kaftan
Enscenering:
Volker Lösch


Dag 3: zondag 15 maart 2020 – Bonn-Mechernich-Brühl-Brussel

Na ontbijt en uitchecken rijden we naar Mechernich om de Bruder Klaus Feldkapelle te aanschouwen. De man die — met hulp van zijn dorpsgenoten — deze kapel letterlijk met blote handen heeft opgebouwd, geeft ons zelf uitleg hoe dit merkwaardige ontwerp van de beroemde Zwitserse architect Peter Zumthor, tot stand is gekomen. Binnenin de donkere sobere ruimte bekruipt je hoogstwaarschijnlijk een zeer onwezenlijk gevoel.

Voordat we definitief op huis aanrijden, stoppen we eerst nog in Brühl. Voor een eenvoudige maar voedzame lunch,  en een begeleid bezoek aan het museum van Max Ernst. Deze dadaïst en latere surrealist is een absolute topper, misschien wel een van de belangrijkste 20-eeuwse schilders en beeldhouwers.

 

Tot besluit van onze reis vinden we nog enige bezinningsrust in het park waar Clemens August I van Beieren, keurvorst van Keulen, ooit zijn zomerverblijf liet bouwen door de rococo architect Balthazar Neumann.

 

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil


Reisleider Koen Uvin
is musicoloog en ex-VRT-medewerker. Voor Cimarosa geeft hij gewaardeerde muziekcursussen.
Hij begeleidde voor ons reeds reizen naar de Crete Senesi, Poblet, Keulen, Bonn, Burgenland, Riga, Sevilla en Toulouse.
Praktische info

Deelnameprijs: €895 op basis van min. 14 (max 24) personen.
Toeslag éénpersoonskamer: €105


Inbegrepen:

Annuleringsverzekering

Volgens de wet moeten wij je de vrije keuze laten voor de verzekeringsmaatschappij naar voorkeur. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal je wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. Je kan je ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden je in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

 

Wil je graag deelnemen?

Vraag dan een inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys: hildematthys@cimarosa.be - 09/223 37 40.

Er is zeer veel interesse voor deze reis, wacht niet met reageren.