Muziekfestival Kuhmo en Helsinki: een FINTASTISCHE reis!
Van donderdag 15 juli tot donderdag 22 juli 2021. Deze reis gaat zeker door.

Reisleiding: Arne Herman en Jan Van den Bossche

 

Na de eerste proeve in 2019 bezoeken we deze zomer opnieuw Finland. We dompelen ons onder in het frisse water van het meer om alle coronamoeheid van ons af te spoelen, te midden van de ongerepte wilde natuur.

Deze reis is een ideale mix van natuur, muziek en cultuur.
Voor elke rechtgeaarde melomaan is Finland op de eerste plaats het land van Jean Sibelius. Niemand heeft ooit krachtiger de uitgestrekte bossen, wilde rivieren en heldere meren van dit land bezongen.
Maar Finland is ook het land van Alvar Aalto, van Marimekko en Iittala, van mökki en sauna, van donkere winters en heerlijke zomers. En bovendien een land waar muziekcultuur en muziekpedagogie hoge toppen scheren. Een uitgelezen reisbestemming voor Cimarosa!

In een eerste deel van de reis nemen we deel aan het gerenommeerde kamermuziekfestival van Kuhmo (https://kuhmofestival.fi/english) en daarna blijven we nog een paar dagen in het boeiende Helsinki.
Kuhmo ligt in het noordoosten van Finland, zeshonderd kilometer boven Helsinki, vlak bij de Russische grens. Het kleine stadje (8.377 inwoners, 66 beren en te veel sauna’s om te tellen) ontvangt sinds 1970 toonaangevende muzikanten uit binnen- en buitenland voor een internationaal muziekfestival. De tweede helft van juli wordt de rust van steenarenden, beren en rendieren twee weken verstoord voor een muziekfeest dat het stadje definitief op de wereldkaart zette…Muzikaal worden we verwend met drie kamermuziekconcerten per dag. En het belooft! Beethovens jeugdwerken, Schubert, Dvořák, Sibelius, Brahms, Mozart, Liszt en Kurtag.Na 4 dagen Kuhmo verlaten we de ongerepte natuur en bezoeken we Helsinki. Hier ontdekken we onder leiding van een Franstalige gidse de architectuur uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw, genieten van de musea en de Finse design.

Reisprogramma

Dag 1: donderdag 15 juli 2021

We verzamelen in Brussel Airport waar om 11u40 onze vlucht naar Helsinki opstijgt.
Met een binnenlandse vlucht vliegen we door naar Oulu waar we om 17u05 (lokale tijd) landen. Vandaar rijden we met een comfortabele bus door de eindeloze bossen naar Kuhmo waar we rond 21u aankomen in ons hotel Kalevala (****).‘s Avonds eten we in het hotel.

Dag 2 - 4: Kuhmo

Tijdens ons verblijf in Kuhmo wonen we negen concerten bij.
De concerten vinden plaats in het Kuhmo Arts Centre (speciaal voor het festival gebouwd in 1993), en in de kerk van Kuhmo.
Uit het grote aanbod concerten (vijf per dag) koos onze reisleider Arne Herman (musicoloog) negen concerten en stelde zo een gevarieerd programma op met dagelijks een voormiddag-, een namiddag- en een avondconcert. Afwisseling gegarandeerd!

Hotel Kalevala ligt, heerlijk rustig, op vijf kilometer van de concertlocaties, maar een shuttle brengt ons elke dag heen en terug. De sportievelingen onder ons kunnen gebruik maken van fietsen van het hotel.
Om organisatorische redenen zijn in Kuhmo alle maaltijden gemeenschappelijk. Elke morgen beginnen we (na een ochtendlijk bad in het meer) met een toelichting over de concerten van de dag.
Dag 2: vrijdag 16 juli 2021

11u00 Kuhmo Church:

Ludwig van Beethoven
Piano Trio in E flat, Op. 1/1
Symphony No. 1 in C, Op. 21 (arr. for string quintet)

15u00 Kuhmo Arts Centre

Ludwig van Beethoven: String Quartet No. 13 in B flat, Op. 130
Felix Mendelssohn: Music from a Midsummer Night's Dream, Op. 61

21u15 Kuhmo Church

Viktor Ullmann: Notturno from Piano Sonata No. 7
Olivier Messiaen: Quatuor pour la fin du temps (Quartet for the End of Time) for clarinet, violin, cello and piano


Dag 3: zaterdag 17juli 2021

Deze dag is helemaal aan de natuur gewijd, ook muzikaal.
In de voormiddag maken we onder leiding van een natuurgids een wandeling door het Finse woud op zoek naar sporen van beren en ander plaatselijk wild (wolven, lynxen en veelvraten). De concerten van de namiddag staan in het teken van de natuur.

15u00 Kuhmo Arts Centre

Franz Schubert: Jäger, ruhe von der Jagd (Ellens Gesang II), D. 838
Ludwig van Beethoven: Piano Sonata No. 18 in E-flat, Op. 31/3 ‘Hunt’
Georges Onslow: String Quintet No. 15 in C minor, Op. 38 ‘The Bullet’

18u00 Kuhmo Arts Centre

Antonín Dvořák : Silent Woods, Op. 68/5 for cello and piano
Jean Sibelius: Five pieces, Op. 75 for piano ‘The Trees’
Johannes Brahms: Violin Sonata No. 1 in G, Op. 78 ‘Regenlied Sonata’
Johann Strauss II: Tales from the Vienna Woods, Op. 325
Claude Debussy: Quelques aspects de ‘Nous n'irons plus au bois’ parce qu'il fait un temps insupportable uit Images for piano

21u15 Kuhmo Church

Ludwig van Beethoven: Piano Sonata No. 15, Op. 28 ‘Pastoral’ + Symphony No. 6, Op. 68 ‘Pastoral’ (arr. for string sextet by M. G. Fischer)


Dag 4: zondag 18 juli 2021

11u00 Kuhmo Arts Centre

Antonio Vivaldi: Aria Gelosia, tu già rendi l'alma mia from opera Ottone in villa, RV 729
W. A. Mozart: Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte, K. 520 for soprano and piano
Jan Dismas Zelenka: Hipocondrie à 7 Concertanti in A, ZWV 187
Ludwig van Beethoven: An die ferne Geliebte, Op. 98 for tenor and piano
Johannes Brahms: Movements from Liebeslieder Walzer, Op. 52 for mixed voices and piano four hands
Fritz Kreisler:Liebesleid +Liebesfreud, Alt-Wiener Tanzweisen, No. 1 for violin and piano

15u00 Kuhmo Church

Franz Xaver Mozart: Rondo in E minor for flute and piano
Ludwig van Beethoven: Bei labbri che amore, WoO 99/1 for mezzo-soprano and tenor
Antonio Salieri: Concertino da Camera in G
W. A. Mozart: Clarinet Quintet in A, K. 581 ‘Stadler’

18u00 Kuhmo Arts Centre

Charles Ives: The Unanswered Question for winds and strings from Two Contemplations
Franz Liszt: Litanei, Auf das Fest aller Seelen, S. 562/1 (arr. of the song Am Tage Aller Seelen, D. 434a by F. Schubert)
György Kurtág: Ligatura-Message to Frances-Marie (The answered unanswered question), Op. 31/b for two cellos, two violins and celesta
Ludwig van Beethoven: String Quartet No. 16 in F, Op. 135


Dag 5: maandag 19 juli 2021

Na het ontbijt (en de laatste frisse duik in het meer) vertrekken we naar de luchthaven van Oulu. Onze vlucht naar Helsinki vertrekt om 14u30. We landen in Helsinki om 15u30.
We checken in het Original Sokos Hotel Presidentti (****), in het centrum van Helsinki, in. Gemeenschappelijk avondmaal.


Dag 6: dinsdag 20 juli 2021 - Helsinki

Vandaag verkennen we de hoofdstad van Finland.
Helsinki kwam pas op een Europees niveau in de eerste helft van de 19e eeuw, toen Finland een groothertogdom van Rusland werd onder tsaar Nicolas I. Uit die tijd stamt het neoclassicistisch centrum van de stad van de hand van architect Carl Engel die het Senaatsplein en de Domkerk bouwde. Op het einde van de 19e eeuw ontstond de Nationaal- Romantische beweging die aan de basis lag van de onafhankelijkheid van Finland in 1917, niet toevallig samenvallend met de Russische revolutie.
Architecturaal wordt deze periode vertegenwoordigd door Eliel Saarinen (station van Helsinki). Op muzikaal gebied kennen we Jean Sibelius met o.a. Finlandia en de Kareliasuite, in de schilderkunst vinden we Albert Edelfelt en Akseli Gallén-Kallela. Deze twee schilders kunnen we bewonderen in het Ateneum Art Museum, maar dit belangrijkste museum van Finland geeft daarnaast ook een mooi overzicht van het Finse impressionisme, expressionisme, kubisme en surrealisme.

In de twintigste eeuw wordt Helsinki vooral bekend als hoofdstad van het Scandinavische design en van de modernistische architectuur. Boegbeeld is architect Alvar Aalto (1898-1976). Hij wordt de Poëet van het Modernisme genoemd. Zijn stijl wijkt sterk af van de strenge vroegmodernistische architecten zoals Louis Sullivan in Chicago en Adolf Loos in Wenen. Aalto besteedt veel aandacht aan de wisselwerking tussen gebouw en omgeving en hij maakt gebruik van het belangrijkste Finse bouwmateriaal: (berken)hout.
Gebogen lijnen, aandacht voor kleur, licht en textuur kenmerken zijn ontwerpen die hij concipieert als een “Gesamtkunstwerk “, waarbij de architect ook elk detail van het interieur (bekleding, meubels, gebruiksvoorwerpen, glas, keramiek) bepaalt.


 

Tijdens onze stadswandeling maken we kennis met de verschillende bouwstijlen uit de 19e en 20e eeuw. We wandelen langs de mooie “Esplanadelaan” naar de kleurrijke oude markthal aan het water. Wat verder komen we aan het 19e eeuwse neoclassicistische Senaatsplein en de Domkerk die het iconisch beeld van Helsinki vormen.
We steken de Kanavakatubrug over en komen zo in de Katajanokkawijk midden in de oude havendokken van Helsinki. We bezoeken de Grieks-Orthodoxe Uspenski kathedraal, gebouwd ter nagedachtenis aan tsaar Nicolas I. We passeren langs het Stora Enso kantoorgebouw van Aalto.
We zetten onze wandeling verder in deze charmante art-nouveauwijk, gebouwd in het begin van de 20e eeuw voor de Finse bourgeoisie.In de namiddag bezoeken we het Ateneum Art Museum. We vervolgen onze verkenning met een bezoek aan de Finlandia Hall die beschouwd wordt als het meesterwerk van Alvar Aalto. Gemeenschappelijk avondmaal.


Dag 7: woensdag 21 juli 2021

Vandaag zetten we ons bezoek aan Helsinki verder.
In de namiddag bezoeken we het Designmuseum. Er loopt een tentoonstelling: “The Iittala - Kaleidoscope from Nature to Culture” Iittala is de merknaam van toonaangevend Fins design. Begonnen als een glaswerkfabriek in 1881, is het gespecialiseerd in alles wat met de tafel en de keuken te maken heeft, zoals de iconische Savoyvaas van Aino Aalto uit 1936. De tentoonstelling belicht “from nature to culture”, de life-cycle van de Iittala objecten, van de materiaalbronnen tot hun sociale functie.‘s Avonds gaan we aan boord van een rondvaartboot van de Royal Line en genieten we van een gemeenschappelijk diner terwijl we aan sightseeing doen van de havendokken vanop het water, in het avondlicht van de (niet) ondergaande zon.

 

Dag 8: donderdag 22 juli 2021

Vrije voormiddag in Helsinki. Na de lunch vertrekken we naar de luchthaven. Om 16u40 vertrekt het vliegtuig naar Brussel, waar we landen om 18u15. 

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.Accommodatie

In Kuhmo verblijven we vier nachten in het Kalevala hotel **** http://hotellikalevala.fi/english.

Het hotel heeft uitgebreide wellness voorzieningen:
Twee traditionele Finse sauna’s (een voor mannen en een voor vrouwen), turfsauna, infraroodsauna, binnen- en buitenjacuzzi, kruidenjacuzzi, een acu-massagebed.
Het hotel heeft ook rechtstreekse toegang tot een privé zandstrand waar je kan zwemmen in het meer. De sauna’s en de jacuzzi’s zijn inbegrepen in de kamerprijs.
Verder kan je er alle soorten behandelingen krijgen (tegen betaling) bv: traditionele Finse “bonesetting”-massage, voet- of gezichtsmassage, zoutbehandeling…

In Helsinki verblijven we in het Original Sokos Hotel Presidentti ****. https://www.sokoshotels.fi/en/helsinki/sokos-hotel-presidentti


 

Reisleider: Arne Herman

Arne Herman behaalde een master in musicologie en een bachelor in filosofie aan de KU Leuven. Hij doctoreerde aan de Universiteit Antwerpen. Zijn doctoraat onderzoekt de orkestpraktijk van vandaag en de impact ervan op de ontwikkeling van het muzikale repertoire. Hij behaalde ook een masterdiploma klarinet aan het Lemmensinstituut. In 2012 liep hij een half jaar stage bij Opera Vlaanderen in Antwerpen, waar hij tot op heden regelmatig geëngageerd wordt voor opera-inleidingen en dramaturgische teksten. In 2015 volgde Arne eveneens een stage in de afdeling dramaturgie van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. Sinds enkele jaren geeft hij ook regelmatig concertinleidingen voor deSingel, het Concertgebouw Brugge, het Festival van Vlaanderen. Momenteel is Arne verbonden aan de Conservatoria van Antwerpen en Mechelen. In 2019 begeleidde hij voor de eerste keer de reis naar Finland van Cimarosa.

 


Praktische info

Deelnameprijs 2.850€ op basis van min. 15 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 330€.

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Helsinki-Oulu/ Oulu-Helsinki-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, de boottocht, zoals vermeld in het programma. De dagelijkse shuttle heen en terug tussen hotel en centrum Kuhmo. Het gebruik van fietsen gedurende het verblijf in Kuhmo.
De hiking tocht op 17/7.

Vier overnachtingen in Hotel Kalevala **** in Kuhmo , en 3 overnachtingen in Original Sokos Hotel Presidentti**** in Helsinki op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Gebruik van de sauna en jacuzzi in het Kalevalahotel.
Acht gemeenschappelijke maaltijden in Kuhmo, drie gemeenschappelijke maaltijden in Helsinki, waaronder het diner tijdens de boottocht.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De verplaatsingskosten.
De inleidingen op de concerten door Arne Herman.
De tickets voor negen concerten.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audio-systeem.
Alle fooien.
De BTW.


Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De technische organisatie is in handen van ConcerTour, een afdeling van het reisbureau Paradise Travel C.V., Lic. A 1997, met maatschappelijke zetel te 2880 Bornem. ConcerTour is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moet u de vrije keuze gelaten worden om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys hildematthys@cimarosa.be | 09/223 37 40 en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be