Van oud naar nieuw in Barcelona
Van woensdag 29 december 2021 tot zondag 2 januari 2022. Deze reis gaat zeker door.

Reisleider: Philip De MesmaeckerCimarosa nodigt u uit om Nieuwjaar te vieren in de bruisende Catalaanse hoofdstad Barcelona. Laat u meevoeren door Philip De Mesmaecker. Hij kent als geen ander alle bekende en verborgen pareltjes die de stad te bieden heeft. We krijgen verschillende aspecten van deze kunststad te zien, de middeleeuwse Barri Gotic met de kathedraal, de Santa Maria del Mar in de wijk la Ribera, maar ook werken van de 19e-eeuwse Modernista architect Lluís Domènech i Montaner, het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau en het Palau de la Música Catalana. Philip toont ons de verrassende realisaties van Barcelona’s beroemdste architect Antoni Gaudí. We wandelen rond in het wonderbaarlijke Park Guëll. Philip zal ons rondleiden in de iconische Sagrada Familia, nog altijd in aanbouw.
We kunnen in Barcelona niet voorbijgaan aan Pablo Picasso. Picasso studeerde schilderkunst aan de academie in Barcelona en na zijn verhuis naar Parijs bleef hij nauwe contacten onderhouden met de stad van zijn jeugdjaren. De werken in het Museu Picasso bevatten vooral jeugdwerken.
Een mens leeft niet van kunst alleen. We zullen uitgebreid kennis kunnen maken met de gastronomische geneugten van de stad. We gaan dineren in typische maar ook in exquise restaurants. Voor het oudejaarsdiner worden we ontvangen in het restaurant Caelis (1 Michelinster).
Ook muzikaal worden we verwend. We wonen in het Liceu Opera een voorstelling bij van het ballet “De Notenkraker” van Peter Tsjaikovski in een uitvoering door het Ballet du Capitole Toulouse.

Reisprogramma

Dag 1: woensdag 29 december

Samenkomst in Brussel Airport om 7u45, waar om 9u50 onze vlucht naar Barcelona opstijgt.
Een autocar brengt ons naar het Granvia hotel in het centrum van de stad.
https://www.hotelgranvia.com/en/
Dit driesterrenhotel was oorspronkelijk de 19de-eeuwse woning van de rijke bankiersfamilie Chopitea. Het ademt nog steeds de sfeer uit van die tijd.Na een gemeenschappelijke lunch brengen we een eerste bezoek aan de stad. Philip De Mesmaecker laat ons meteen kennismaken met drie hoogtepunten. Hij leidt ons rond in het Museu Picasso. Dit is één van de drie grote Picasso museums, het bevat belangrijke werken uit zijn jeugdperiode. Veel van deze werken zijn gemaakt tussen 1895 en 1904 toen hij in Barcelona woonde en werkte. Bekend is de serie Las Meninas (gebaseerd op het beroemde schilderij van Velázquez). Daarna toont Philip ons het Mercat del Born. Dit 19e-eeuws marktgebouw van de architect Josep Fontserè i Mestre werd tot de jaren 70 gebruikt als overdekte groentenmarkt. Nu is er binnenin een archeologische opgravingssite van de Riberawijk. Vlakbij ligt de Santa Maria del Mar. De 14e-eeuwse kerk werd grotendeels door de bevolking van de Riberawijk eigenhandig gebouwd en door de rijke handelaars gefinancierd. De bouw was het onderwerp van het bekende boek “La catedral del mar” van Ildefonso Falcones.
‘s Avonds dineren we gezamenlijk.
Dag 2: donderdag 30 december

In de voormiddag bezoeken we het Palau de la Musica. De vereniging Orfeó Català gaf opdracht aan de Modernista architect Lluís Domènech i Montaner om deze concertzaal te bouwen. Zij waren een drijvende kracht achter de Catalaanse Renaissance “Renaixença”. Lluís Domènech i Montaner is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Modernisme Català, de Catalaanse variant van de Art Nouveau / Jugendstil. We bezoeken ook het andere meesterwerk van deze architect: het Hospital de St Pau. Beide gebouwen behoren tot het Unesco werelderfgoed. Met zijn hoofdgebouw en vele paviljoenen is het Hospital de Sant Pau het grootste complex van de Catalaanse modernistische architectuur. Lluis Domènech had een zeer persoonlijke visie op ziekenhuisarchitectuur. Hij was van mening dat de patiënten sneller zouden herstellen met frisse lucht en veel groen in de nabijheid. Hij meende ook dat kunst en kleur een therapeutische werking hadden.Na de lunch leidt Philip ons rond in he beroemdste gebouw van Barcelona: de Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, het levenswerk van de beroemdste architect van Barcelona, Antoni Gaudí i Cornet. Sinds de eerste steenlegging in 1882 wordt er nog steeds verder gebouwd aan de kerk, dieenkel gefinancierd wordt met giften en entreegelden.

In de vooravond wonen we in het Liceu de voorstelling bij van

Ballet de Notenkraker
muziek Peter Tsjaikovski

Ballet du Capitole  Toulouse
regie en choreografie Kader Belarbi
Orkest van de Liceu opera

Na de voorstelling begeven we ons naar het exquise restaurant Fonda waar de chef Martín Berasategui ons vergast op een tapas menu.

Dag 3: vrijdag 31 december

Op de laatste dag van het jaar verkennen we in de voormiddag de middeleeuwse stadskern van Barcelona, de Barri Gòtic. Philip voert ons door de kronkelige middeleeuwse straatjes. Hier bevindt zich het koninklijk paleis waar, volgens de legende, Ferdinand en Isabella Christoffel Columbus ontvingen na zijn terugkeer uit Amerika in 1493. We bezoeken de kathedraal, Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Deze gotische kerk met naastliggende kruisgang, dateert uit de 14e en 15e eeuw.
Na de lunch gaan we per taxi naar de bovenste ingang van het Park Guell. Zo kunnen we het park bezoeken van boven naar beneden.
Eusebi Güell, een rijke en zeer sociaal voelende industrieel, gaf Gaudí in 1900 de opdracht voor de aanleg van een tuindorp of woonwijk. Uiteindelijk werd het een recreatief park van 15ha groot. Het park laat duidelijk zien hoe de architectuur van Gaudí geïnspireerd is door de natuur. Zijn fantasie kent geen grenzen om de natuur in de vormgeving van zijn gebouwen en constructies te verwerken. Dit leidde tot met gesteente bezette pergola's, harmonieus in het landschap geïntegreerde trappen, paden en golvende, veelkleurige, mozaïekversieringen. Het meest opvallend zijn de dubbele trap met Salamander - bekend als "El Drac" - en de zitbank. Zowel de zitbank als de Salamander bestaan uit ontelbare mozaïekstukjes.In de vooravond keren we per taxi terug naar het hotel waar we ons klaar kunnen maken voor het eindejaarsdiner in het 1-ster restaurant Caelis van de chef Romain Fornell. Het restaurant ligt op loopafstand (600m) van het hotel. We kunnen toasten op het nieuwe jaar 2022, waarin we alle nare herinneringen aan het voorbije jaar achter ons kunnen laten.

 

Dag 4: zaterdag 1 januari

Met de moedigen maken we in de late voormiddag een wandeling in het nieuwe
22@ district. De omgeving van oude fabriekswijk Poblenou (industriële revolutie) werd omgetoverd in een volledig nieuwe ontwikkeling voor innovatieve bedrijven. In contrast met onze andere bezoeken is deze wandeling dus gewijd aan moderne architectuur. Vele grote bedrijven hebben hier nieuwe hoofdkwartieren gebouwd.
Na de lunch spreken we af om een bezoek te brengen aan een ander bekend werk van Gaudí: het Casa Batlló gelegen aan de Passeig de Gràcia. in het Eixample district. Josep Batlló, een rijke textielbaron, had hier een klassiek gebouw gekocht en gaf aan Gaudí de opdracht in 1904 om het te verbouwen in de Modernista stijl. Ook hier vinden we nergens rechte lijnen, alles vloeit. De gevel is versierd met veelkleurig mozaïek (trencadís). We maken een wandeling in het quadrat d'or waar nog verschillende Modernista architecten hun stempel gedrukt hebben.

’s Avonds kunnen we voor de laatste keer genieten van de Barcelonese gastronomie in het typische (185 jaar oude) restaurant 7 Portes.

Dag 5: zondag 2 januari

We vliegen om 12u30 naar Brussel waar we om 14u45 landen.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil

Een stadsreis vereist een goede conditie. Er wordt veel gestapt, al wordt er voor langere verplaatsingen ook gebruik gemaakt van de metro. Het is echter ook steeds mogelijk (en eenvoudig) om op eigen initiatief gebruik te maken van taxi’s.

Reisleiding: Philip De Mesmaeker
Philip De Mesmaecker is kunsthistoricus. Hij is ook bachelor in Oost-Aziatische studies en bachelor in Semitische talen. Afkomstig uit het Leuvense, woonde hij verschillende jaren in Barcelona. Hij is officiële gids voor Barcelona en Catalonië. Philip begeleidde voor Cimarosa reeds verschillende reizen: Barcelona, Catalunya Vella, Madrid en Toledo, Valencia en Budapest. Deelnemers omschreven Philip als ‘onovertroffen, erudiet, een parel’.

Praktische info

Deelnameprijs:2255€ op basis van min. 15 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 460.

Inbegrepen:
De vluchten Brussel-Barcelona/Barcelona-Brussel.
De transfert met autocar van en naar de luchthaven in Barcelona. Alle verplaatsingen met openbaar vervoer en de verplaatsing van en naar Park Guëll met taxi’s.
Vier overnachtingen in Hotel Granvia ***, op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Vier gemeenschappelijke maaltijden incl. water, wijn en koffie.
Het gastronomisch diner op Oudejaar, alle wijnen, champagne en koffie inbegrepen (waarde ong. 350€).
Het ticket in eerste rang voor de voorstelling van De Notenkraker in het Liceu (126€)
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.
Niet inbegrepen:
Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Persoonlijke uitgaven.

De technische organisatie is in handen van ConcerTour, een afdeling van het reisbureau Paradise Travel C.V., Lic. A 1997, met maatschappelijke zetel te 2880 Bornem. ConcerTour is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be - 09/223 37 40). en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be