Muziekreis naar Wenen
van woensdag 9 tot maandag 13 juni 2022.


Reisleiding: Nicole Van Opstal
In kaum einer Stadt Europas war nun der Drang zum Kulturellen so leidenschaftlich wie in Wien “ schrijft Stefan Zweig in „Die Welt von Gestern“. Wenen is de hoofdstad van de muziek. In de Weense hemel schitteren onsterfelijke sterren als Gluck, Haydn, Mozart, Mahler, Schubert, Strauss, Brahms en Beethoven. We hebben lang moeten wachten, maar straks is het eindelijk zover, Cimarosa keert terug naar Wenen, als naar een oude vriend. We gaan op bezoek bij Beethoven, ook al is zijn verjaardag voorbij. Maar Wenen is een fantastische mix van verschillende stijlperioden. We zullen met ogen en oren genieten van de creaties die componisten, architecten, schilders en beeldhouwers voortbrachten in de voorbije eeuwen. We wandelen door het labyrint van de middeleeuwse straatjes, over de brede 19e--eeuwse lanen, door de vele Weense parken. We komen langs de huizen waar ze gewoond hebben, we bezoeken de paleizen waar ze met open armen ontvangen werden door de Weense aristocratie. We gaan op exclusief bezoek bij de Liechtensteins, bij wie Beethoven regelmatig optrad en waar hij ook pianoles gaf aan vorstin Josepha von Liechtenstein. We kuieren door de vele parken van Wenen en komen om elke hoek een standbeeld van een beroemde componist tegen.
We wijden een dag aan de Wiener Secession, een vereniging van beeldende kunstenaars, ontwerpers en architecten, opgericht in 1897. Deze beweging zette zich af tegen elke vorm van academisme. Tot de belangrijke figuren behoorden o.a. Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich en Otto Wagner. Ook de kunstverzamelingen uit de 17e en 18e eeuw komen aan bod. We brengen een bezoek aan het Kunsthistorisches Museum, het Oberes Belvedere en we krijgen een exclusieve rondleiding in het Liechtenstein Gartenpalais. De lokale gidsbeurten gebeuren in het Duits.

Elke avond zijn we te gast voor een concert in het Konzerthaus of in het Musikverein. Bovendien krijgen we op zondagvoormiddag een exclusief privéconcert.

 

Muziekprogramma:

9 juni in het Musikverein
Simeon Goshev
Robert Schumann
Gesänge der Frühe. Fünf Stücke für Klavier, op. 133
Johannes Brahms
Vier Balladen für Klavier, op. 10
Franz Liszt
Après une lecture du Dante. Fantasia quasi sonata
Tre Sonetti del Petrarca (R. 578/S. 270)
***

10 juni in het Konzerthaus Wiener Symphoniker - Yuja Wang
Sergej Rachmaninoff
Konzert für Klavier und Orchester Nr. 4 g-moll op. 40 (1926)
Sergej Prokofjew
Symphonie Nr. 5 B-Dur op. 100 (1944)
***

11 juni in het Musikverein:
Julian Rachlin & Freunde
Wolfgang Amadeus Mozart
Quartett für Klavier, Violine, Viola und Violoncello g-Moll, KV 478
Anton Arenskij
Streichquartett Nr. 2 a-Moll, op. 35
Johannes Brahms
Quartett für Klavier, Violine, Viola und Violoncello Nr. 2 A-Dur, op. 26
***

privé concert  Adriaan Lauwers
Philippe Vermeulen, "Il Fiammingo Della Tiorba" 

***

12 juni in het Musikverein
Sir András Schiff
Johann Sebastian Bach
Das wohltemperierte Klavier - Teil 1, BWV 846-869Reisprogramma

Dag 1: donderdag 9 juni 2022

We komen samen in Brussel Luchthaven om 8u15, waar om 10u15 onze rechtstreekse Austrian Air vlucht naar Wenen vertrekt.
Een autocar brengt ons naar het Motel One Staatsoper hotel**** in het centrum van de stad.  Na een gezamenlijke lunch wandelen we door het oude stadscentrum rond de Sint-Stephansdom.

’s Avonds trekken we voor de eerste keer naar het Musikverein voor een pianorecital in de Metallener Saal met Simeon Goshev.

Dag 2: vrijdag 10 juni 2022

Na het ontbijt geeft Nicole Van Opstal een inleiding op het concert van deze avond.
We brengen in de voormiddag een bezoek aan het schitterende Kulturhistorisches Museum. We hebben het aan de Habsburgers te danken dat dit museum bekend is voor zijn rijke Bruegel de Oude verzameling en daarnaast werken van veel Vlaamse, Hollandse en Italiaanse meesters.

Na de gezamenlijke lunch worden we verwacht in het prestigieuze Liechtenstein Gartenpalais voor een exclusieve rondleiding in dit, minder bekende, maar uiterst waardevolle adellijke zomerpaleis. Reeds in de tijd van Beethoven richtte de vorst zijn paleis in als een museum voor het grote aantal kunstwerken in het bezit van de familie Liechtenstein.
Het museum bevat werken van Rubens, Van Dyck, Lucas Cranach, Rafaël, Rembrandt, van Ruysdael en Hamilton. Verder vinden we er talloze bronzen beelden, een porseleinverzameling, Franse pronkkoetsen en het “Badminton Cabinet” dat het duurste meubelstuk ter wereld zou zijn. De combinatie van de architectuur van dit 17e-eeuwse paleis, samen met de vele kunstwerken en de barokke tuin maken dit geheel tot een absoluut topmuseum.

’s Avonds worden we verwacht in de grote zaal van het Konzerthaus waar de bekendste en kleurrijkste pianiste van deze tijd optreedt: Yuja Wang.

 

Dag 3: zaterdag 11 juni 2022

Na het ontbijt geeft Nicole Van Opstal een inleiding op het concert van deze avond.
Onze bezoeken staan vandaag in het teken van de Jugendstil in Wenen en de Secessionbeweging.
Een autocar brengt ons naar een meesterwerk van Otto Wagner: de Kirche am Steinhof. Otto Wagner (1841-1918) is de belangrijkste architect van het fin de siècle in Wenen. Zijn interesse ging niet alleen uit naar architectuur, maar ook naar urbanisatieprojecten. Op het einde van de 19de eeuw wordt hij de opmerkelijkste vertegenwoordiger van de Weense Jugendstil. De Kirche am Steinhof waarbij hij voor glasramen en mozaïeken samenwerkte met Koloman Moser is een parel. De kerk maakt deel uit van een groot psychiatrisch complex dat geheel door Otto Wagner gerealiseerd werd. Een mooi voorbeeld van Gesamtkunst waarbij elk detail functioneel en esthetisch ontworpen is.

 

 

We lunchen in een bekend restaurant Plachutta waar we de specialiteit van het huis proeven: Tafelspitz (der berühmstete der Welt).

Na deze gezamenlijke lunch wandelen we langs het park van het Paleis Schönbrunn naar het Hoffpavillon. Otto Wagner was ook een verlichte urbanist. Hij ontwierp een tramlijn die de Karlsplatz verbindt met Hietzing. Dit prachtige Hofpavillon was er voor de bezoekers van het park Schönbrunn.
Terug in het centrum brengen we een bezoek aan het Secession Gebaude, ontworpen door Joseph Olbrich, waar we o.a. het beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt bekijken. Een gids zal er ons inwijden in de betekenis van dit raadselachtige werk.

’s Avonds luisteren we naar strijkkwartetten in de Brahmssaal van het Musikverein.

 

Dag 4: zondag 12 juni 2022

Na het ontbijt geeft Nicole Van Opstal ons een toelichting bij de concerten van die dag.
Na deze inleiding worden we vergast op een exclusief privé aperitiefconcert door de Vlaamse luitist Adriaan Lauwers. https://www.adriaanlauwers.com/ . We kennen Adriaan van een optreden in de reeks “De Twintigers” van Klara, gepresenteerd door Nicole van Opstal. Adriaan studeerde bij Rolf Lislevand aan het Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyon. Hij volgde masterclasses bij Hopkinson Smith, Paul O’Dette, Vincent Dumestre (luit) en David Russell, Roland Dyens, Roberto Aussel (gitaar).

Adriaan heeft een speciaal programma voorbereid rond de figuur van
Philippe Vermeulen, "Il Fiamingo Della Tiorba"

Na de gezamenlijke lunch nemen we de tram naar het Oberes Belvedere.
In dit statige gebouw uit de 18de eeuw bevinden zich de beroemdste werken van Gustav Klimt: Kuss (Liebespaar) en Judith.

Het Belvedere was het zomerverblijf van prins Eugène van Savoye, de briljante legercommandant, wiens plannen ertoe bijdroegen dat de Turken in 1683 werden verslagen. Het Belvedere ligt op een zacht glooiende heuvel en bestaat uit twee paleizen, met daartussen een tuin in Franse stijl. Het Oberes Belvedere werd gebruikt om officiële gasten te ontvangen en feestelijke gebeurtenissen te vieren. Het Unteres Belvedere werd gebouwd als dagelijkse residentie van de Prins en is minder groots dan zijn tegenhanger. In het Oberes Belvedere bevindt zich de Galerie des 19 und 20 Jahrhunderts, geopend in de jaren twintig van de 20ste eeuw. Er hangen meesterwerken uit verschillende stromingen, waaronder het Historisme, Biedermeier, Impressionisme en Jugendstil, met schilderijen van o.a. Georg Waldmüller, Richard Gerstl, Egon Schiele en Gustav Klimt. De Kus (“Liebespaar” 1908) van Gustav Klimt is uiteraard de blikvanger!


’s Avonds wacht ons nog een pianorecital in de Gouden Zaal van het Wiener Musikverein die we kennen van het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert met niemand minder dan Sir András Schiff.

 

Dag 5: maandag 13 juni 2022

Vrije voormiddag. Na een laatste gezamenlijke lunch vertrekken we met de autocar naar de luchthaven. We vliegen om 17u30 naar Brussel waar we om 19u15 landen.

 

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil

Musicologe en presentator-programmamaker Klara.
Voor Cimarosa begeleidde ze al meerdere groepsreizen o.a. naar Milaan, Aix-en-Provence, Baden-Baden, Göttingen en Palermo.


Praktische info

Deelnameprijs 1895 € op basis van min. 15 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 225 .

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Wenen/Wenen-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
Vier overnachtingen in het Motel One Staatsoper Wien hotel **** in het centrum op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Vijf gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De verplaatsingskosten.
De inleidingen op de concerten door Nicole Van Opstal.
Het privé aperitiefconcert op zondagmorgen.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

De tickets voor de 4 avondconcerten in het Musikverein (donderdag, vrijdag en zondag) en in het Konzerthaus zijn niet inbegrepen. We zullen pas in de volgende maanden uitsluitsel hebben hierover. Deze tickets zullen dan aangerekend worden van zodra we hierover zekerheid hebben.

Verder is, niet inbegrepen:
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De technische organisatie is in handen van ConcerTour, een afdeling van het reisbureau Paradise Travel C.V., Lic. A 1997, met maatschappelijke zetel te 2880 Bornem. ConcerTour is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner ConcerTour zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar ConcerTour, Boomstraat 54, 2880 Bornem. Of mail het naar info@bornemtravel.be