Lente in Heidelberg!
van vrijdag 25 tot en met maandag 28 maart 2022. Voor deze reis kan niet meer ingeschreven worden.

“Die Stadt mit ihrer Lage und ihrer ganzen Umgebung hat, darf man sagen, etwas Ideales”, met deze woorden omschreef Johann Wolfgang von Goethe 200 jaar geleden Heidelberg.

Heidelberg, de stad die veel filosofen en dichters bekoorde en inspireerde, de stad met de oudste universiteit van Duitsland, een stad vol prachtige plekjes en panorama’s. Heidelberg is voor velen synoniem van romantiek.Eind maart nodigt Cimarosa u uit om samen naar Heidelberg te reizen waar we tijdens de 25ste editie van het jaarlijkse muziekfestival ‘Heidelberger Frühling’ drie concerten met een zeer mooi en gevarieerd programma bijwonen.

Tijdens ons verblijf in Heidelberg snuiven we de sfeer op van de Altstadt en bezoeken we de imposante ruïne van het slot (‘Schloss Heidelberg’) dat triomfantelijk boven de stad uittorent. We maken een uitstap naar het kasteel van Bruchsal waar we behalve een bezoek aan het paleis ons ook laten charmeren door de collectie van het Deutsche Musikautomatenmuseum.

Tijdens de heenreis bezoeken we Trier, een stad die bruist van de historische rijkdom. Op de terugweg laten we ons verleiden door het pittoreske Bernkastel-Kues.


VRIJDAG 25 MAART 2022

Vanuit Affligem, via Zaventem (luchthaven) en Kessel-Lo vertrekt onze busreis naar Heidelberg. (Eventuele andere opstapplaatsen worden later nog besproken.)

Onze eerste stopplaats is TRIER waar we even de tijd nemen om het centrum in te wandelen en een vrije lunch te nuttigen. Daarna neemt een Nederlandstalige gids ons mee op pad door het rijke historische centrum.

Trier is de oudste stad van Duitsland, gesticht in 16 voor Christus. In 306 na Christus werd Trier de vaste verblijfplaats van de Romeinse keizer Constantijn die de stad uitriep tot hoofdstad van het West-Romeinse rijk. Trier werd toen ook wel ‘het tweede Rome’ genoemd – Roma secunda. Helaas wijzigden de plannen van keizer Constantijn al snel en trok hij in 314 naar Byzantium, maar dankzij deze korte periode van bloei werden in Trier tal van indrukwekkende Romeinse gebouwen opgetrokken waaronder de Porta Nigra, de Kaiserthermen, en de Basilica.

Rond de 14e eeuw werd Trier een Keurvorstendom. De luxe en praal waarmee de keurvorsten zich graag omringden, weerspiegelt zich in hun nalatenschap zoals het Keurvorstelijk paleis waarin zij tot 1794 resideerden.

Tijdens de stadswandeling vertelt onze Nederlandstalige gids u ongetwijfeld waar de Porta Nigra haar naam aan dankt, waarom het Driekoningenhuis beneden geen voordeur heeft en of de tekst op het Rote Haus historisch correct is.

Ook een bezoek aan de Liebfrauenkirche – de oudste gotische kerk van Duitsland – en de Dom Sankt Peter in romaanse stijl, ontbreken niet op deze wandeling.

Aan het einde van onze wandeling, wacht de bus ons op bij de Kaiserthermen en zetten we onze rit naar HEIDELBERG verder.

We checken in in ons hotel - GASTHAUS BACKMULDE - gelegen in de historische oude binnenstad van Heidelberg. Deze eerste avond genieten we samen van een driegangenmenu in het restaurant van het hotel. https://www.gasthaus-backmulde.de/index.html

Wie nadien nog graag even de stad intrekt of even tot bij de Alte Brücke wandelt, zal meteen de gezelligheid en romantiek van de stad kunnen opsnuiven.


ZATERDAG 26 MAART

Nadat Jasper Gheysen ons een inleiding tot het concert geeft, wandelen we samen naar de Aula van de Neue Universität.

OCHTENDCONCERT om 11 uur

Eldbjorg HEMSING, viool / Daniel MULLERSCHOTT, cello / Martin STADTFELD, klavier

Ludwig van Beethoven

Klaviertrio D-Dur op. 70/1 Geistertrio

Edvard Grieg

Andante con moto c-Moll

Peter Iljitsch Tschaikowsky

Klaviertrio a-moll op. 50

 

Op enkele honderden meter van de aula genieten we samen van een driegangenmenu. Daarna wandelen we naar de Kornmarkt waar een gids ons met een bergtreintje meeneemt voor een rondleiding in het Schloss Heidelberg.

Tachtig meter boven de vallei, pronkt de sprookjesachtige kasteelruïne van Heidelberg, symbool van het romantische Heidelberg. Met haar rode zandsteen kleurt ze de stad en de omgeving. De geschiedenis van het slot van Heidelberg begon toen de keurvorsten van de Pfalz zich hier  vestigden. Tot in de 16e eeuw huisvestte het slot ook de belangrijkste Duitse hofhouding.

Al snel groeide het slot uit tot een van de meest representatieve kasteelcomplexen van de renaissance. Aan het einde van de 17e eeuw belegerden de Fransen het slot tijdens de successieoorlog. Wanneer tijdens de daaropvolgende renovatie de ruïne opnieuw schade opliep, besloot men haar in haar authenticiteit te bewaren.

Dankzij de vele bouwinitiatieven van de keurvorsten is hier een opeenvolging van representatieve bouwwerken neergezet. Een zegeviering van de renaissance! De glazen hal verbindt de Ottheinrichsbau met zijn prachtige sculpturen in de gevel met de majestueuze Friedrichsbau. Vanuit het Engelse gebouw dat keurvorst Friedrich V liet bouwen voor zijn aanstaande bruid Elizabeth Stuart van Engeland geniet je van een fantastisch zicht over Heidelberg, de Necker- en de Rijnvallei. Ook de renaissancetuin Hortus Palatinus en het legendarisch grote wijnvat in de kelder van het slot (Grosses Fass), behoren tot de aanbevolen bezienswaardigheden.

 

 

Na de rondleiding keren we terug naar het hotel waar we even op adem komen en Jasper Gheysen ons introduceert in het avondconcert. Dit concert gaat door in de Jezuïetenkerk. Ook deze ligt dicht bij het hotel.

AVONDCONCERT om 19u30

Christophe ROUSSET, muzikale leiding

Marie Lys, sopraan / Teresa Iervolino, mezzosopraan

Les Talents Lyriques, Barokorkest

Nicola Porpora

Salve Regina, G-Dur

Leonardo Leo

Beatus vir qui timet

Giovanni Battista Pergolesi

Stabat Mater Pergolesi, für Sopran, Alt, streicher und BC

 

Na het concert kan u de oude stad intrekken om vrij het avondmaal te gebruiken. Wie wenst kan ook in het restaurant van het hotel terecht.

 

ZONDAG 27 MAART

We trekken er op uit naar BRUCHSAL waar een Engelstalige gids ons begeleidt door het Schloss en het Deutsches Musikautomatenmuseum.Schloss Bruchsal was de residentie van de Vorst-bisschoppen van het prinsbisdom Spiers. Vanaf 1720 lieten vier van hen het slot bouwen. Eén van de bouwmeesters die het paleis mee vorm gaf, was de beroemde barokarchitect Balthasar Neumann. Indrukwekkend van zijn  hand is het centraal gelegen elegante trappenhuis dat uitmondt in de koepelzaal, een ruimte met prachtig beschilderde koepel waarin de geschiedenis van de Vorst-bisschoppen wordt weergegeven. Andere hoogtepunten van dit bezoek zijn de balzalen. Enerzijds de Fürstensaal met schitterend plafondfresco en absoluut niet te missen is ook de Marmeren zaal in rococostijl, met indrukwekkende zuilen en delicaat stukwerk binnen een rijkdom van goud en marmer.

In het kasteel van Bruchsal bevindt zich ook het Duitse museum voor muziekautomaten. In een collectie van een 500-tal instrumenten stappen we hier binnen in de wereld van de mechanische muziek. Laat u hier charmeren door muziekdozen, draaiorgels en jukeboxen alsook door enkele indrukwekkende orchestrions. Ook een authentiek Antwerps Decap-orgel behoort tot de collectie.

We keren terug naar Heidelberg waar u kan genieten van een vrije lunch. Daarna keert u terug naar het hotel waar Jasper Gheysen ons met een laatste inleiding wijzer maakt over het Mozart-concert. Dit concert gaat opnieuw door in de Aula van de Neue Universität.

NAMIDDAGCONCERT om 16u00

Alina POGOSTKINA, viool en muzikale leiding

CAMERATA RCO (kamerensemble Orkestgebouw Amsterdam)

Wolfgang Amadeus Mozart

Violinkonzert Nr. 2 D-Dur KV 211

Ein musikalischer Spass KV 522

Violinkonzert Nr 5 A-Dur KV 219

 

Na het concert hebt u nog even de tijd om door de gezellige straatjes van Heidelberg te lopen of kan u nog even terug naar het hotel.

Na al de mooie muziek en Heidelbergse schoonheid verwennen we u op deze laatste avond met een verfijnd driegangendiner in een mooi kader.


MAANDAG 28 MAART

We zetten de terugreis in, maar houden nog halt in het erg charmante BERNKASTEL-KUES, één van die typische schilderachtige dorpjes in de Moezelvallei. Een Nederlandstalige gids neemt ons mee door het oude centrum.

Het stadje bestaat uit twee delen. Bernkastel bevindt zich op de rechteroever en wordt met een brug naar de overkant van de Moezel verbonden met Kues. In de hoogte pronkt de ruïne van de oude burcht Landlust. Beneden in het historische centrum van Bernkastel worden we gecharmeerd door de vele romantische vakwerkhuizen in de nauwe steegjes, geplaveid met kasseien. Het beroemde Spitzhäuschen in het centrum, gebouwd in 1416, met haar uitstekend vakwerk en mooie erker, is een juweeltje van deze traditionele architectuur.

Het historische marktplein van Bernkastel-Kues getuigt van de gevarieerde geschiedenis die zich hier afspeelde. De huidige gevel van het stadhuis dateert uit de late renaissance, gebouwd door beeldhouwer R. H. Hoffmann (1608).

Op de hellingen en terrassen rond Bernkastel – Kues is er een ideaal klimaat voor de wijnbouw. Na onze gemeenschappelijke lunch laten we ons verrassen met een wijnproeverij van verschillende streekwijnen. Een ideale manier om samen te klinken op een mooi einde van deze reis.

Tenslotte - voldaan van mooie beelden, hemelse klanken en culinair genot – zetten we onze terugreis verder. We plannen rond 20 uur terug te zijn in Brussel.


Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil.


Reisleiding


Hilde Bergé
behaalde het diploma musicologie aan de universiteit van Leuven en studeerde later zang bij Lucienne Van Dyck aan het conservatorium van Antwerpen. Hilde werkte gedurende twee jaar als orkestregisseur bij Champ d’ Action. Daarna behartigde ze gedurende 16 jaar de artistieke coördinatie bij de International Opera Academy in Gent.  In 2016 maakte Hilde een carrièreswitch naar de zorgsector, waar het haar ambitie is om de traditionele dagelijkse zorg te laten uitgroeien tot een huiselijke en warme zorg, een zorg waar ruimte is voor persoonlijkheid en beleving.Musicologische omkadering

De persoonlijke visie van Jasper Gheysen bestaat erin om klassieke muziek opnieuw dichter bij een breed publiek te brengen. Als bezieler van JAMM - music / management combineert hij het geven van inleidingen (voor o.a. deSingel, Concertge-bouw Brugge, De Bijloke, De Spil, AMUZ, e.a) met lesgeven, copywriting, communicatie en het organiseren van workshops voor bedrijven om hun communicatie te versterken aan de hand van klassieke muziek. Hij is eveneens vaste docent voor Davidsfonds Academie en Amarant en is vaste gids in De Munt.  Een gediplomeerde musicoloog met een hart voor mensen en een échte goesting in klassieke muziek.Praktische info

Deelnameprijs 1465 € op basis van min.15 (max 22) personen
Toeslag éénpersoonskamer 180 €.

Inbegrepen:

De busreis Brussel-Heidelberg in een luxe autocar.
Alle verplaatsingen met de autocar, zoals vermeld in het programma.
Drie overnachtingen in het hotel Gasthaus Backmulde in het centrum van Heidelberg op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
Vier gemeenschappelijke maaltijden (driegangenmenu)

Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het programma.
De gidsbeurten gebeuren in het Duits, Engels of Nederlands.
Het gebruik van ons audio-systeem
De inleidingen op de concerten door Jasper Gheysen.
De tickets voor de drie concerten. (Twee maal 1ste-rangsticket, Eén maal 3e-rangsticket)
De voorbereidende vergadering.
Alle fooien
De BTW

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet is vermeld onder 'inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De technische organisatie is in handen van A1Reizen NV met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat. A1Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar info@a1reizen.be