Erik Satie-reis naar Honfleur & omgeving (Normandië)

van vrijdag 15 tot maandag 18 september 2023. Deze reis is volzet.Reisleider: Pieter Bergé

In september 2023 biedt Cimarosa een absoluut unieke (want eenmalige!) reis aan naar Honfleur en omgeving. Honfleur is bekend in heel Frankrijk als een van de meest pittoreske visserssteden van het land, maar er is meer: Honfleur is ook de geboortestad van Erik Satie – met voorsprong de meest zonderlinge Europese componist van rond 1900: hij richtte een sekte op waarvan hij het enige lid was, hij bedacht muziek die expliciet bedoeld was om niet naar te luisteren, hij voorzag zijn partituren van de meest bizarre titels en opmerkingen, kortom hij creëerde een eigen muzikaal en artistiek universum dat in de 20ste eeuw veel sporen zou nalaten. Satie staat centraal in deze vierdaagse reis, waarin we de prachtige omgeving rond Honfleur in al haar facetten zullen ontdekken: de geschiedenis, de muziek, de architectuur, de schilderkunst en natuurlijk ook de keuken. Voor de concerten nemen we zelf twee toppianisten mee: Jan Michiels en Inge Spinette zullen – in het geboortehuis van Satie zelf! – twee recitals presenteren met muziek van Satie en tijdgenoten. Pieter Bergé is de reisbegeleider en musicoloog van dienst.

Reisprogramma

Eerste dag vrijdag 15 september: Amiens - Honfleur

We ontmoeten mekaar ’s ochtends vroeg om 8u00 op de busparking van de luchthaven in Zaventem. Van daaruit zetten we koers naar Amiens, waar we tegen de middag verwacht worden voor een heerlijke kennismakingslunch. Onder leiding van een gids bezoeken we vervolgens de weergaloze kathedraal, volgens veel kenners een van de gaafste gotische bouwwerken ter wereld. Vervolgens rijden we verder door naar ons hotel Manoir de la Poterie**** in Cricqueboeuf, op een boogscheut van Honfleur. Het is een prachtig gerestaureerd landhuis met restaurant, sauna, zwembad en een heerlijk rustgevende tuin, op 400 meter van het strand langs de monding van de Seine. Na het inchecken trekken we nog even op verkenning naar Honfleur. We maken een korte stadswandeling waarna u zich naar hartenlust kan verdiepen in de geneugten van de Normandische keuken: zeevruchten, kazen, Calvados – voor ieder wat wils.

Tweede dag zaterdag 16 september: Le Havre

Onze tweede reisdag staat in het teken van Le Havre. In de voormiddag bezoeken we het modernistische stadscentrum, een van de weinige 20ste-eeuwse stadskernen die door UNESCO als werelderfgoed erkend zijn. Hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is de Eglise Saint-Joseph, een imposant bouwwerk van beton en moderne glasraamkunst dat de stad domineert. Op de middag nemen we tijd voor een zalige lunch, waarna we ons reppen naar het Musée d’art moderne André Malraux, na het Musée d’Orsay in Parijs de tweede grootste collectie van impressionistische schilderkunst. Zowat alle grote namen hangen er, maar onze aandacht zal vooral uitgaan naar de kleurrijke werken van Raoul Dufy (geboren in Le Havre) en de natuurschilderingen van Eugène Boudin (geboren in Honfleur, en als fanatiek ‘buitenschilder’ beschouwd als een voorloper van het impressionisme.) ’s Avonds zakken we af naar Les Maisons de Satie in Honfleur voor het eerste concert met Jan Michiels en Inge Spinette. Daarin staat de religieuze en meditatieve muziek van de componist centraal. Een inleiding op dat concert krijgen jullie ’s ochtends al. We sluiten de dag gezapig af met een diner in onze Manoir.

Derde dag zondag 17 september: Etretat - Honfleur

Ook deze dag begint met een concertinleiding. Deze keer ligt de focus op Satie als satiricus, parodist en cabaretkunstenaar – aspecten die allemaal ook aan bod komen in het tweede avondconcert. In de voormiddag trekken we de natuur in. Via de prachtige Pont de Normandie over de monding van de Seine rijden we naar de magnifieke krijtrotsen van Etretat, waar we ook de artistieke tuinen (Jardins d’Etretat) gaan bezoeken. In de namiddag nemen we de tijd om, na een vrije lunch, Honfleur wat beter te leren kennen. Een gids leidt ons rond langs stegen en pleintjes, en we bezoeken onder andere Le Vieux Bassin, de Lieutenance, en de merkwaardige houten Eglise Sainte-Cathérine. Na het concert planten we ons neer in een van de culinaire parels van Honfleur voor een gemeenschappelijk avondmaal.

Vierde dag maandag 18 september: Jumièges

Maandag zetten we de terugtocht in. Via de prachtige omgeving van het natuurpark Les Boucles de la Seine, rijden we naar de ruïnes van de gotische abdij van Jumièges – volgens de Guide Michelin een ‘vaut-le-voyage’-bestemming. Na een geleid bezoek laten we ons nog een keer culinair in de watten leggen, waarna we huiswaarts keren.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil


 

Samenwerking met Festival 20.21 Leuven

De Satie-reis is een samenwerking tussen Cultuurreizen Cimarosa en Festival 20.21 Leuven. Dit jaar zoemt Festival 20.21 op zijn jaarlijkse themadag, in op de muziek van Satie en zijn Franse tijdgenoten. Een volledig programma van de drie concerten vindt u hieronder.

Personen die intekenen voor deze reis zijn automatisch ook ingeschreven voor de themadag.

FESTIVAL 20.21 THEMADAG: SATIE S’AMUSE op zondag 8 oktober 2023

Concert 1 om 11u00 Sacré Satie

Jan Michiels piano, Lise Bruyneel video

Erik Satie: Uspud / Franz Liszt: Via Crucis

In Sacré Satie plaatst Jan Michiels Saties pianowerk Uspud tegenover Liszts Via Crucis. Beide stukken zijn religieus, maar waar bij Liszt de devotie overheerst, neemt bij Satie de verwarring de bovenhand; alleen al de titel – ballet catholique – doet allicht heel wat wenkbrauwen fronsen.

Concert 2 om 14u30 Salon Satie

Lore Binon sopraan, Inge Spinette piano

Liederen & pianowerken van Erik Satie, Francis Poulenc, e.a.

Salon Satie slingert zich door de Parijse zondagnamiddag: een vleugje salonmuziek, een portie ‘m’as-tu vu’-gedrag langs de chique boulevards en een dosis elitepret in het Bois de Boulogne. Pianiste Inge Spinette en sopraan Lore Binon brengen een gevarieerd programma met pianomuziek en liederen van Satie en tijdgenoten. De toon is vaak lichtvoetig, maar de (zelf)spot en cultuurkritiek loeren om iedere hoek of boom. Wie goed luistert, kijkt onvermijdelijk in een spiegel.

Concert 3 om 17u30: Satire Satie

I SOLISTI, Jan Michiels piano, Lise Bruyneel video

Erik Satie: Sonnerie pour réveiller le bon gros roi des singes / Tenture de cabinet préfectorale (Musique d’ameublement) / Chez un bistrot (Musique d’ameublement) / Igor Stravinski: Octet & Francis Poulenc: Sextet

In Satire Satie ten slotte draait alles rond een van Saties meest opmerkelijke meesterwerken: Parade, een notoir ‘succès de scandale’ uit de Franse muziekgeschiedenis. Satie flirt er met de verlokkingen van de onzin en de slechte smaak, maar etaleert bovenal zijn muzikale humor. De meesterwerken van Poulenc en Stravinski knetteren feestelijk mee in de Franse klankenorgie van de jaren 1920. Musici van dienst zijn I SOLISTI, het Antwerpse blazersensemble dat geen avontuur schuwt en steeds speelt op het scherp van de snee. Videokunstenares Lise Bruyneel zorgt voor extra sfeer met enkele pittige tekstcollages uit geschriften van Satie en sommige van zijn al even excentrieke tijdgenoten.

Reisleiding: Pieter Bergé


Pieter Bergé is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vormanalyse van de klassieke en vroeg-romantische instrumentale muziek en op intertekstualiteit en citaattechnieken doorheen de muziekgeschiedenis. Hij is artistiek directeur van Festival 20/21, de nieuwe benaming van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, dat zich focust op de klassieke muziek sedert 1900. Hij publiceerde onder meer twee monografieën over de opera’s van Arnold Schönberg, verzamelbundels over Beethovens Sturm-sonate en over de geschiedenis van het requiem (Dies Irae). Eind 2018 verscheen zijn boek “Wie schreef het Requiem van Mozart?”.
Van zijn hand is nog een sprookjesbundel “Er was eens” en een muziekgeschiedenis voor iedereen die jong van geest is “Hoe groen klinkt een gitaar?”. Zijn passie is muzikale kennis delen met echte liefhebbers. Pieter Bergé heeft intussen al verschillende reizen geleid voor Cimarosa. In 2019 en 2021 trad Pieter Bergé als reisleider op voor de reis naar de Crete Senesi. In 2022 organiseerde hij de reis naar het Festival van Aix-en-Provence en naar het Festival in Merano (Zuid-Tirol). Dit jaar leidde hij ook, voor de tweede keer, de reis naar Aix-en-Provence.
https://www.arts.kuleuven.be/onderzoek/onderzoekers/pieterberge

Praktische info

Deelnameprijs 1595 € op basis van min. 22 (max 28) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 340 €

Inbegrepen:

De busreis heen en terug met een comfortabele luxecar.
Alle verplaatsingen met de autocar zoals vermeld in het programma.
Drie overnachtingen in ,****Manoire de la Poterie  op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
De privéconcerten met Jan Michiels en Inge Spinette in les maisons de Satie.
De drie concerten van het Festival 20-21 in Leuven op zondag 8 oktober 2023. 
Vier gemeenschappelijke maaltijden.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De toelichting bij de concerten door Pieter Bergé.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audiosysteem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

De technische organisatie is in handen van het reisbureau A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, en staat in voor de inschrijving en de inning.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. U kan dit inschrijvingsformulier ook digitaal sturen naar muziekreizen@a1reizen.be (met digitale handtekening of na inscannen met handtekening). Na ontvangst van uw inschrijvingsformulier, ontvangt u van A1 Reizen een bestelbon en is uw inschrijving definitief.

Er is heel veel belangstelling voor deze exclusieve reis. U kan best onmiddellijk inschrijven.